Ζήτω ο άνθρωπος που ζει και κάνει όνειρα


«Είναι τρομερή αδυναμία χαρακτήρα να σκέφτεσαι τι θα πει ο κόσμος. Εάν νιώσουμε πραγματικά ελεύθεροι, τότε μόνο θα πετύχουμε στη ζωή μας». Αυτό πιστεύουν οι Μάριος Φρίξου και Φάνος Ελευθεριάδης, το πρώτο ομόφυλο ζευγάρι στην Κύπρο που έχει δημοσιοποιήσει την πρόθεσή του να παντρευτεί. Ο Μάριος, συγγραφέας, απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως δεσμοφύλακας στις Κεντρικές Φυλακές, ενώ έχει στο ενεργητικό του τέσσερα βιβλία. Ο Φάνος εργάζεται ως υπάλληλος σε κατάστημα γνωστού οίκου μόδας. Τους χωρίζουν δέκα χρόνια και τους ενώνουν πολλά και σημαντικά, όπως αναφέρουν σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση - συνέντευξή τους στον «Ρεπόρτερ».
 

 

 

 


Πώς γνωριστήκατε; Πόσα χρόνια μετρά η σχέση σας;
Φ
. Γνωριστήκαμε μέσω κοινών φίλων πριν από εξίμισι χρόνια. Θυμάμαι πόσο ενθουσιάστηκα βλέποντας τον Μάριο. Πήρα, μάλιστα, την πρωτοβουλία να κάνω εγώ την πρώτη κίνηση. Δύο μήνες αργότερα, αρραβωνιαστήκαμε σε στενό φιλικό κύκλο. Ο Μάριος ήταν ο άνθρωπος που μ’ έβγαλε στην κοινωνία.
Μ. Ένα ετερόφυλο ζευγάρι, συνάδελφός μου ο άντρας και συμφοιτήτρια του Φάνου η σύντροφός του, ήταν η αφορμή για να αναπτυχθεί ανάμεσά μας ένα πάθος το οποίο εξελίχθηκε σε έρωτα και μετέπειτα αγάπη, την οποία σύντομα θα επισφραγίσουμε και επίσημα.

Πώς εισπράττετε τα σχόλια που γίνονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μετά τη δημοσιοποίηση της πρόθεσής σας να παντρευτείτε;
Φ.
Όπως όλοι οι άνθρωποι, έτσι κι εμείς θέλαμε να μοιραστούμε τη χαρά μας. Δεν έχουμε όλοι τα ίδια μυαλά και αυτό είναι απόλυτα λογικό. Δεχτήκαμε αρνητικά σχόλια, βρισιές, χυδαιότητες, αλλά και απειλές, που αρχικά πήγαν να επηρεάσουν και τη μεταξύ μας σχέση. Ωστόσο, προσπαθήσαμε να μην το αφήσουμε να επισκιάσει αυτό που ζούμε. Με τον Μάριο περνάμε όμορφα, αλλά όπως όλα τα φυσιολογικά ζευγάρια έχουμε και τους τσακωμούς μας.
Μ. Η δημοσιοποίηση ήρθε εντελώς τυχαία, όταν στο πλαίσιο μιας συνέντευξης που παραχώρησα ως συγγραφέας σε κάποια ιστοσελίδα, ρωτήθηκα και για την προσωπική μου ζωή. Ακριβώς επειδή δεν είχα να ντραπώ για κάτι, ούτε μ’ αρέσει να κρύβομαι, μίλησα για την πρόθεσή μας να παντρευτούμε με τον σύντροφό μου, αγνοώντας τον διαδικτυακό σάλο που θα ακολουθούσε. Είδαμε κόσμο να χωρίζεται σε δύο στρατόπεδα. Οι μεν ήταν υπέρ μας και οι άλλοι εναντίον. Λόγω της άγνοιας που έχει ο περισσότερος κόσμος –ειδικά στην Κύπρο– γύρω από την ομοφυλοφιλία, προσπαθώ να δικαιολογήσω κάποιες αντιδράσεις. Από την άλλη, όμως, το να φτάνεις στο σημείο να μισείς έναν άνθρωπο επειδή είναι ομοφυλόφιλος, με ξεπερνά. Για παράδειγμα, δεχτήκαμε διαδικτυακό εκφοβισμό από κάποιους ανθρώπους, κρυμμένους πίσω από έναν υπολογιστή. Κάποια στιγμή, όταν συναντηθήκαμε πρόσωπο με πρόσωπο με έναν απ’ αυτούς, o οποίος μάλιστα μέσα από τη σελίδα του απειλούσε ότι θα μας δείρει και μας έβριζε, θυμάμαι πως αναψοκοκκίνισε από ντροπή. Και, βέβαια, υπάρχουν και αυτοί που μας έχουν σταματήσει αρκετές φορές, είτε στον δρόμο είτε σε κάποιο καφέ, ακόμη και στην παραλία, άνθρωποι που τυγχάνει να είμαστε φίλοι στο Facebook, προκειμένου να μας συγχαρούν για το θάρρος μας να ζούμε για μας και όχι για τους άλλους.

Πώς έχετε βιώσει τη διαφορετικότητά σας;
Φ
. Προσωπικά, κατά τη διάρκεια των μαθητικών μου χρόνων, βρέθηκα αρκετές φορές αντιμέτωπος με σχολικό εκφοβισμό από συμμαθητές μου. Φαινόταν ότι ήμουν ομοφυλόφιλος, κι εγώ δεν ήθελα ούτε να υποκριθώ ούτε να κρύψω τον εαυτό μου, που από τότε που τον θυμάμαι διέφερε από την πλειονότητα των αγοριών. Τα πράγματα ήταν πολύ καλύτερα όταν ήμουν φοιτητής αλλά και στον χώρο εργασίας μου. Μεσολάβησαν βέβαια και πολλές εκστρατείες γύρω από την ομοφοβία και ο κόσμος άρχισε κάπως να εξοικειώνεται.
Μ. Η κοινωνική αποδοχή είναι πολύ μεγάλη κουβέντα. Είναι κάτι πολύ βαθύ, που πολλοί το λένε αλλά στην πραγματικότητα δεν το εννοούν. Ως ζευγάρι δεν μας αρέσει να προκαλούμε, γι’ αυτό και δεν μας έχει συμβεί κάτι ακραίο, ούτε στη δουλειά μας ούτε εκτός, παρότι στην Κύπρο υπάρχει ρατσισμός γύρω από την ομοφυλοφιλία. Τα μαθητικά χρόνια είναι σίγουρα πιο δύσκολα για ένα ομοφυλόφιλο παιδί. Από πέντε χρόνων, όμως, θυμάμαι πως με το παιδικό μου μυαλό ένιωθα ήδη διαφορετικός από τα άλλα αγόρια. Και επειδή είχα μεγαλύτερα αδέρφια, τα οποία λειτουργούσαν πάντα σαν προστάτες μου, πέρα από κάποιες ειρωνείες, δεν βίωσα έντονα τον εκφοβισμό ούτε ως μαθητής.

Η οικογένεια και οι φίλοι σας στηρίζουν την απόφασή σας να παντρευτείτε;
Φ.
Υπάρχουν άνθρωποι υπέρ αλλά και εναντίον αυτού του γάμου. Όσοι με δέχονται τους δέχομαι και όσοι με σέβονται τους σέβομαι κι εγώ. Κάποιοι φίλοι και συγγενείς απομακρύνθηκαν από μας, από κάποιους απομακρυνθήκαμε πρώτοι εμείς, λόγω της αρνητικής τους στάσης. Κάποια άτομα από το στενό οικογενειακό μου περιβάλλον αισθάνονται ντροπή γι’ αυτή την εξέλιξη. Μεγάλωσα στην πρωτεύουσα και δεν ένιωσα τη ζεστασιά που ένιωσα όταν ο Μάριος με γνώρισε στην οικογένειά του, στην κλειστή κοινωνία της Ξυλοφάγου, όπου οι φίλοι, οι συγχωριανοί αλλά και η οικογένειά του, που αποτελείται από άτομα μεγάλης ηλικίας, μας αγκάλιασαν. Νιώθω περήφανος γι’ αυτό.
Μ. Η οικογένειά μου ενέκρινε και στήριζε πάντα τις επιλογές μου. Με τον Φάνο, μας προσκαλούν σε κοινωνικές εκδηλώσεις και μας συμπεριφέρονται σαν ένα φυσιολογικό ζευγάρι. Ωστόσο, δημοσιοποιώντας την πρόθεσή μας να παντρευτούμε, ξέρουμε πλέον και ποιους ανθρώπους δεν θα προσκαλέσουμε –λόγω των αντιδράσεών τους– ώστε να μη φέρουμε κανέναν σε δύσκολή θέση και να μην αισθανθούμε ούτε οι ίδιοι άβολα.

Γιατί είναι σημαντική η έγκριση από τη Βουλή του συμφώνου συμβίωσης;
Μ.
Προσωπικά, ένιωσα δικαιωμένος για όσα χρόνια, από μωρό μέχρι σήμερα, αγωνίζομαι για να ζήσουμε όλοι μας, και ετεροφυλόφιλοι και ΛΟΑΤΙ, με αξιοπρέπεια. Στην ουσία το σύμφωνο συμβίωσης δεν έχει κάποια διαφορά από τον πολιτικό γάμο. Αρχές Μαρτίου του 2016 θα προχωρήσουμε στο σύμφωνο πολιτικής συμβίωσης. Ούτε στον πολιτικό γάμο λέει κάπου ο νόμος ότι γίνεται τελετουργικό, άρα εξαρτάται πάντα από το ζευγάρι πώς ονειρεύεται τη δική του μέρα. Τον Μάρτιο, λοιπόν, με τον σύντροφό μου θα ενωθούμε με αιώνιους όρκους έρωτα και αγάπης, τους οποίους το βράδυ της ίδιας ημέρας (μετά το Ληξιαρχείο) θα γιορτάσουμε σε αίθουσα δεξιώσεων στην Κύπρο, με ανοικτό παραδοσιακό γάμο, όπου θα δεχτούμε και τα συγχαρητήρια του κόσμου που θα προσκαλέσουμε.
Φ: Είναι πολύ σημαντική γι’ αυτό και τη γιορτάσαμε. Αρχικά, ξεκινήσαμε τις διαδικασίες προκειμένου να τελέσουμε το γάμο μας στο Ηνωμένο Βασίλειο και ακολούθως να κάνουμε τη δεξίωση με παραδοσιακό γλέντι στην Κύπρο. Με την έκβαση αυτή όμως αποφασίσαμε να τελέσουμε στην Κύπρο το γάμο μας.  
 

Έχετε εκφράσει δημοσίως την πρόθεσή σας για υιοθέτηση παιδιού. Ένα παιδί δεν πρέπει να μεγαλώνει έχοντας πατέρα και μητέρα;
Φ
. Θα θέλαμε κάποια στιγμή να αποκτήσουμε το δικό μας παιδί. Αρχικά σκεφτόμασταν να υιοθετήσουμε. Τώρα, από τη στιγμή που θα ονομαζόμαστε σύζυγοι, το επικρατέστερο σενάριο είναι να το αποκτήσουμε με τη βοήθεια παρένθετης μητέρας. Τίποτα, όμως, δεν είναι σίγουρο.
Μ: Ποιος είπε ότι οι γονείς πρέπει να είναι πατέρας και μητέρα; Υπάρχουν παιδιά ορφανά, με γονείς μέθυσους, ναρκομανείς, με δεκάδες προβλήματα, που είναι ανάξιοι να τα μεγαλώσουν σωστά. Ο γονέας για μας δεν είναι αυτός που κυοφορεί ένα παιδί, αλλά αυτός που μεγαλώνει ένα παιδί με αγάπη. Δεν σημαίνει ότι θα γίνει ομοφυλόφιλο, επειδή θα το μεγαλώσουμε εμείς. Θα το αφήσουμε ελεύθερο να αποφασίσει, όταν θα μεγαλώσει, σε ποιο Θεό θέλει να πιστεύει, με ποια ιδανικά θέλει να ζει και ποιο ερωτικό σύντροφο θέλει να έχει. Ο άνθρωπος πρέπει να είναι ελεύθερος και όχι εγκλωβισμένος σε κουτί. Στα gay ζευγάρια δεν υπάρχει άντρας και γυναίκα. Ισχύει το «τα ομώνυμα έλκονται και όχι τα ετερώνυμα». Το μωρό μας θα λέει και στους δύο «παπά». Όταν και αν έρθει εκείνη η ώρα, θα συμβουλευτούμε παιδοψυχολόγο. Προσωπικά, επειδή έχασα τον πατέρα μου στα 12 μου χρόνια, μεγάλωσα με μια μάνα που υπήρξε για μένα και μάνα και πατέρας. Όμως, πιστεύω, πως και ένας άντρας μπορεί να δώσει αυτό που λέγεται μητρική στοργή.

Γιατί προβάλλετε τη διαφορετικότητά σας;
Φ
. Δεν κρύβουμε τη σχέση μας, για να δώσουμε θάρρος σε άλλους ανθρώπους να μην κρύβουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους υπό τον φόβο ότι η κοινωνία θα τους κατακρίνει. Όχι για να προβληθούμε εμείς ή για να πουλήσει ο Μάριος βιβλία, γιατί το ακούσαμε κι αυτό.
Μ: Αποφοίτησα από τη φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου χωρίς τη βοήθεια κανενός. Στα 23 μου έγινα συγγραφέας και στα 36 που είμαι σήμερα έχω στο ενεργητικό μου 4 βιβλία και στα σκαριά το πέμπτο. Το τρίτο μου βιβλίο «Με αισθήσεις θηλυκές» έγινε best seller προτού δημοσιοποιήσω το γάμο μου. Αυτό από μόνο του αποδεικνύει ότι η αυτοπροβολή δεν είναι αυτοσκοπός. Ίσως δόθηκε η εντύπωση ότι επιδιώξαμε να είμαστε το πρώτο gay ζευγάρι που παντρεύεται στην Κύπρο. Εμείς θέλουμε να παντρευτούν όσα περισσότερα ομόφυλα ζευγάρια αγαπιούνται αληθινά, είτε πριν είτε μετά από μας. Φτάνει να μην καταπιέζονται. Είναι τρομερή αδυναμία χαρακτήρα να σκέφτεσαι τι θα πει ο κόσμος
 
Ποια είναι τα πρότυπά σας;
Φ.
Για μένα πρότυπο είναι ο Μάριος. Μου δίνει δύναμη, με συγκινεί, μου δίνει ώθηση για ζωή μέσα από την ψυχή του.
Μ. Πρότυπο για μένα είναι η μάνα μου. Όχι μόνο δεν έκλεισε την πόρτα στο ομοφυλόφιλο παιδί της, αλλά το αγκάλιασε σφιχτά, στηρίζοντάς το με όλη τη δύναμη της ψυχής της. Σκεφτείτε μια 75χρονη γυναίκα, η οποία από τη μέρα που της είπα ότι θα παντρευτώ προετοιμάζεται, αγχώνεται και ανυπομονεί, όπως κάθε Κύπρια μάνα που θα παντρέψει το παιδί της. Επιτρέψτε μου, όμως, να πω και δημόσια ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Φάνο, γιατί αποτελεί για μένα τη βασική πηγή έμπνευσης.
 
 Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στον κόσμο που θα διαβάσει τη συνέντευξή σας;
Φ:
H αγάπη είναι το νόημα της ζωής. Αγαπώ για να ζω και ζω για να αγαπώ. Δεν υπάρχει διαφορετικότητα, υπάρχει μόνο ισότητα. Αυτό νομίζω τα λέει όλα και πρέπει να γίνει μότο για όλους όχι μόνο για θέματα ομοφυλοφιλίας.
M: Δεχόμαστε καθημερινά δεκάδες μηνύματα από ανθρώπους μου μας συγχαίρουν και παίρνουν θάρρος από μας. Θέλω να τους πω να μην ντρέπονται γι’ αυτό που είναι, να είναι αληθινοί και να μη σταματήσουν να παλεύουν για τα δικαιώματά τους. Εμείς παντός, αποδεχόμενοι τους εαυτούς μας εδώ και χρόνια, στο τέλος, όπως τα πράγματα έδειξαν, νικήσαμε! Ζητώ η πραγματική Ελευθερία λοιπόν! Ζητώ ο άνθρωπος που ζει, κάνει όνειρα και ελπίζει.
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα
Διαβεβαιώσεις Αναπληρωτή Γενικού Ελεγκτή ότι η Υπηρεσία θα συνεχίζει το έργο της
Βροχές σε ανατολικά και βόρεια, στο «μενού» του καιρού σήμερα