Λειτουργούσαν ξενοδοχεία και τα φορολογούσαν για χωράφια

Για χρόνια το Τμήμα Φορολογίας της Δημοκρατίας φορολογούσε χωράφια σε τιμές 1.1.1980, ενώ την ίδια στιγμή σε αυτά είχαν ανεγερθεί κτήρια ξενοδοχειακών μονάδων. Ο λανθασμένος έλεγχος των στοιχείων από το Τμήμα Φορολογίας είχε σαν αποτέλεσμα την απώλεια τεράστιων ποσών που έπρεπε να εισπραχτούν από φορολογίες.
Μέσα από την έκθεση του ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας αναφέρει πως εντοπίστηκαν περιπτώσεις ακινήτων στα οποία ενώ έχουν ανεγερθεί κτίρια/εγκαταστάσεις, στη βάση δεδομένων του μηχανογραφικού συστήματος του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας (ΤΚΧ) είναι εκτιμημένα σε τιμές 1.1.1980 ως χωράφια. Ως αποτέλεσμα, στις περιπτώσεις αυτές οι αξίες σε τιμές 1.1.1980 που στάλθηκαν από το ΤΚΧ στο Τμήμα Φορολογίας, δεν συμπεριλαμβάνουν την αξία των κτιρίων/εγκαταστάσεων με επακόλουθο την επιβολή φορολογίας σε χαμηλότερη φορολογητέα αξία και την απώλεια εσόδων για το Κράτος. Χαρακτηριστικά αναφέρεται η περίπτωση εταιρείας η οποία είναι η εγγεγραμμένη ιδιοκτήτρια τεμαχίου στην Επαρχία Λεμεσού, επί του οποίου ανεγέρθηκε αίθουσα δεξιώσεων/εκδηλώσεων. Από στοιχεία του ΤΚΧ φαίνεται ότι η αξία του τεμαχίου ύψους €25.458 σε τιμές 1.1.1980, η οποία συμπεριλαμβάνεται στο σύνολο της φορολογητέας αξίας επί της οποίας επιβλήθηκε φορολογία για τα έτη 2012 - 2014, αφορά μόνο τη γη ενώ δεν έχει εκτιμηθεί η αξία των κτιρίων που έχουν ανεγερθεί.

Εντοπίστηκαν περιπτώσεις νομικών προσώπων που δραστηριοποιούνται στη τουριστική βιομηχανία και οι οποίοι είναι οι εγγεγραμμένοι ιδιοκτήτες ακινήτων με την περιγραφή «χωράφι» στην Επαρχία Αμμοχώστου. Ωστόσο, η αξία των εν λόγω τεμαχίων σε τιμές 1.1.1980, όπως αυτή αναγράφεται στα στοιχεία του ΤΚΧ, υποδηλώνει την ύπαρξη κτιρίων, ενδεχομένως ξενοδοχειακών μονάδων, επί της αξίας των οποίων το Τμήμα φαίνεται να μην επέβαλε φορολογίες για προηγούμενα έτη. Χαρακτηριστικά αναφέρεται η περίπτωση εταιρείας η οποία είναι ο εγγεγραμμένος ιδιοκτήτης τεμαχίου το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά σε κεντρική παραλία στην Αγ. Νάπα. Το ακίνητο αποκτήθηκε από την εταιρεία το 1994 και η αξία του σε τιμές 1.1.1980 σύμφωνα με στοιχεία του ΤΚΧ ανέρχεται σε €2.135.751. Σημειώνεται ότι Τμήμα επέβαλε φορολογίες μόνο για τα έτη 2012 - 2014. Ο Έφορος μάς πληροφόρησε ότι το Τμήμα ζήτησε σχετικά στοιχεία από το ΤΚΧ καθώς επίσης από το Τ.Υ.Π τα οποία ωστόσο αναμένονται. Γενική Παρατήρηση: Το Τμήμα έχει προχωρήσει σε μερική και όχι καθολική αξιοποίηση των στοιχείων που εξασφάλισε από το ΤΚΧ για σκοπούς επιβολής φορολογίας ακίνητης ιδιοκτησίας. Ειδικότερα, πέραν των φορολογιών που επιβλήθηκαν για τα έτη 2013 και 2014, το Τμήμα φαίνεται να μην έχει αξιοποιήσει πλήρως, τουλάχιστο στο παρόν στάδιο, την πληροφόρηση που κατέχει αναφορικά με ακίνητη ιδιοκτησία που αφορά σε προηγούμενα έτη και σε αρκετές περιπτώσεις που φαίνεται να προκύπτει φόρος, το Τμήμα δεν έχει επιβάλει σχετικές φορολογίες προηγούμενων ετών με αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων.


Δειτε Επισης

Συννεφιά, βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα