Αγνοούνται 10.5 τόνοι χαλουμιών
14:49 - 07 Δεκεμβρίου 2015
Παρατυπίες, παραβλέψεις αλλά και ανοχή εντοπίζει στους χειρισμούς των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών ο Γενικός Ελεγκτής σε ότι αφορά τις εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων σε τρίτη χώρα και επιστροφή τους στην Κύπρο.
Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, εντός του 2013 χαλούμια, συνολικού βάρους 76 τόνων, τα οποία είχαν εξαχθεί σε τρίτη χώρα, αφού παραλήφθηκαν και μεταφέρθηκαν στις εγκαταστάσεις του εισαγωγέα, επιστράφηκαν μετά από μήνες στην Κύπρο, με αποτέλεσμα να μην επιτραπεί η είσοδός τους στη Δημοκρατία, παρά μόνο για καταστροφή, αφού σύμφωνα με την κοινοτική και εθνική νομοθεσία, θεωρήθηκαν πλέον ως εισαγόμενο προϊόν, προερχόμενο από τη χώρα αυτή, η οποία δεν είναι εγκεκριμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) για εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων στην ΕΕ. Η εταιρεία υπέβαλε ένσταση κατά της απόφασης των ΚΥ και διορίστηκε τριμερής επιτροπή, για εξέτασή της, η οποία αποφάσισε ότι, τα προϊόντα πρέπει, είτε να καταστραφούν, είτε να επανεξαχθούν, αναφέροντας στην απόφασή της ότι το αίτημα της εταιρείας, για επανασυσκευασία και επανεξαγωγή των προϊόντων, είναι λογικό. Παρά τα πιο πάνω, το αίτημα της εταιρείας ικανοποιήθηκε και, αφού τέθηκαν, από τις ΚΥ και έγιναν αποδεκτοί από την εταιρεία, συγκεκριμένοι όροι αναφορικά με τις διαδικασίες που θα ακολουθούνταν, τα προϊόντα μεταφέρθηκαν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας. Ωστόσο, τρεις από τους όρους αυτούς παραβιάστηκαν, με την ανοχή των ΚΥ. Συγκεκριμένα, επιτράπηκε στην εταιρεία να αποψύξει τα χαλούμια, τα οποία διατηρούνταν σε θερμοκρασία κατάψυξης (-18 ο Κ) και να τα επανασυσκευάσει σε θερμοκρασία ψύξης (2ο - 4 ο Κ), να επεκτείνει τη χρονική διάρκεια ζωής τους, από 12 σε 18 μήνες και να τροποποιήσει τους κωδικούς σήμανσής τους.
Σημειώνεται ότι, κατά τη διάρκεια της επανασυσκευασίας και επανεξαγωγής των υπό αναφορά προϊόντων, άλλο ένα φορτίο χαλουμιών, βάρους 8.560 κιλών, επιστράφηκε από άλλο πελάτη, άλλης τρίτης χώρας και δεσμεύτηκε στο Συνοριακό Κέντρο Κτηνιατρικών Ελέγχων (ΣΥΚΚΕ) Λεμεσού, για τους ίδιους λόγους, το οποίο έτυχε του ίδιου χειρισμού με τα υπόλοιπα φορτία, αφού η εταιρεία ισχυρίστηκε ότι αποτελούσε μέρος της ίδιας παρτίδας με τα προϊόντα που αναφέρονται πιο πάνω.
Όλα τα υπό αναφορά προϊόντα, μεταφέρθηκαν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Λεμεσό, υπό την επίβλεψη των ΚΥ και το μεγαλύτερο μέρος τους, βάρους 67 τόνων, επανασυσκευάστηκε και επανεξάχθηκε, ενώ τα υπόλοιπα χαλούμια, βάρους 10,5 τόνων, καταστράφηκαν. Διαπιστώσαμε ότι οι ΚΥ, δεν προχώρησαν σε επί τόπου επίβλεψη της διαδικασίας καταστροφής, αλλά περιορίστηκαν στην επίβλεψη της διαδικασίας εκφόρτωσης των προϊόντων, από το εργοστάσιο της εταιρείας, σε κλειστού τύπου οχήματα. Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι, στη σχετική αλληλογραφία γίνεται αναφορά για παρόμοιο περιστατικό κατά το οποίο επιστράφηκαν προϊόντα από την ίδια χώρα και τους επιτράπηκε η εισαγωγή στην Κύπρο.