Ιδιοκτήτες ακινήτων αξίας 1,5 δις με «ψευδοταυτότητες»

Απώλειες εκατομμυρίων ευρώ προκύπτουν για την Κυπριακή Δημοκρατία, εξ αιτίας του γεγονότος ότι περισσότεροι από 35 χιλιάδες ιδιοκτήτες δεν έχουν δηλώσει τον αριθμό πολιτικής τους ταυτότητας στο Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας.
 
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην έκθεσή του ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, τον Αύγουστο 2015 υπήρχαν καταχωρημένα στο μηχανογραφικό σύστημα του Τμήματος Κτυματολογίου με «ψευδοταυτότητες», χωρίς δηλαδή αριθμό πολιτικής ταυτότητας, συνολικά 262.300 περίπου φυσικά πρόσωπα τα οποία είναι ιδιοκτήτες σημαντικής ακίνητης περιουσίας στις ελεύθερες περιοχές η αξία της οποίας, συνολικά ανέρχεται σε €1,66 δισ. σε τιμές 1.1.1980.
 
Όπως προκύπτει, με βάση τα στοιχεία του Τμήματος Φορολογίας ημερ. 13.1.2015,  φαίνεται να υπάρχουν 36.500 περίπου περιπτώσεις προσώπων με «ψευδοταυτότητες» των οποίων η συνολική αξία της ακίνητης ιδιοκτησίας σε τιμές 1.1.1980, υπερβαίνει τις €12.500, ανά περίπτωση, και σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία υπόκεινται σε φορολογίες.
 
Όπως επισημαίνει στην έκθεσή του ο κ. Μιχαηλίδης, λόγω των ψευδών δηλωθέντων στοιχείων στα δελτία ταυτότητας και του γεγονότος ότι για την επιβολή του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας του δημοτικού τέλους, του τέλους βελτίωσης και των αποχετευτικών τελών, λαμβάνονται σχετικά στοιχεία από το συγκεκριμένο Τμήμα, προκύπτει απώλεια σημαντικών εσόδων τόσο για το Κράτος όσο και για τις Τοπικές Αρχές εφόσον για τα τεμάχια αυτά δεν θα είναι δυνατόν να επιβληθούν οι σχετικές φορολογίες.
 
Ο Γενικός Ελεγκτής εισηγείται όπως εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για εντοπισμό των στοιχείων των ιδιοκτητών ακινήτων που είναι καταχωρημένα χωρίς πολιτική ταυτότητα τόσο μέσω άλλων κυβερνητικών Τμημάτων και Τοπικών Αρχών όσο και με τη βοήθεια των ιδιοκτητών ακινήτων που συνορεύουν με αυτά.
 
 
 

Δειτε Επισης

Συννεφιά, βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα