Σε εξέλιξη η διαδικασία παραπομπής χρόνιων ασθενών σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια
16:41 - 07 Δεκεμβρίου 2015
Εν αναμονή της εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Υγείας το Υπουργείο Υγείας παραπέμπει ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα με τη μέθοδο του “κουπονιού” εκεί όπου τα δημόσια νοσηλευτήρια δεν μπορούν να ανταποκριθούν πετυχαίνοντας με αυτό τον τρόπο μείωση στις λίστες αναμονής αλλά και χαμηλότερες τιμές για τη διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων προς όφελος του ασθενή.
Σε δημοσιογραφική διάσκεψη σήμερα, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη, δήλωσε ότι γίνεται αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα για διενέργεια επεμβάσεων Καρδιοχειρουργικής, Οφθαλμολογίας, Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Προστατεκτομής, στα πλαίσια των αρχών της χρηστής διοίκησης, του σεβασμού των δικαιωμάτων των ασθενών και της αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για παραπομπή χρόνιων ασθενών σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια ή Στέγες Ηλικιωμένων καθώς και η διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων MRI καρδίας και μαστού και η επεμβατική ακτινολογία και χημειοεμβολισμοί με μετάκληση ειδικού ιατρού από τον ιδιωτικό τομέα εντός των δημόσιων νοσηλευτηρίων.
Παρών στη δημοσιογραφική διάσκεψη και ο Υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης, ο οποίος τόνισε ότι η παρουσία του αποτελεί έκφραση της πολιτικής στήριξης της διαδικασίας της Γενικής Διεύθυνσης του Υπουργείου Υγείας για την παραπομπή ασθενών στον ιδιωτικό τομέα με τη χρήση “κουπονιού”.
Πέραν των χειρουργικών επεμβάσεων η διαδικασία αυτή εφαρμόζεται και για την αγορά υπηρεσιών για τη διενέργεια εξέτασης μαγνητικής τομογραφίας (MRI) από ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, τα οποία διαθέτουν μαγνητικούς τομογράφους συγκεκριμένων προδιαγραφών και στα οποία παραπέμπονται οι ασθενείς που βρίσκονται σε λίστα αναμονής για τη διενέργεια MRI.
Όπως είπε η κ. Γιαννάκη, στη συγκεκριμένη αγορά υπηρεσιών έχουν περιληφθεί και 650 ασθενείς με θαλασσαιμία, διαδικασία η οποία, στο σύνολό της, έχει σε μεγάλο βαθμό αμβλύνει τη λίστα αναμονής.
Εξηγώντας τη διαδικασία του “κουπουνιού”, είπε ότι καθορίζεται μια ελάχιστη επιχορηγούμενη τιμή η οποία προκύπτει μετά από αξιολόγηση τιμοκαταλόγου των προσφερόμενων υπηρεσιών από τα ενδιαφερόμενα, εντός προδιαγραφών, ιδιωτικά κέντρα και ιατρούς”.
Δημιουργείται, επίσης, κατάλογος στον οποίο αναγράφονται οι τιμές όλων των ενδιαφερόμενων παρόχων υγείας και ο ασθενής έχει το δικαίωμα να επιλέξει τον ιατρό ή το κέντρο που θέλει να παραπεμφθεί, στην περίπτωση δε, που ο ασθενής επιλέξει ένα κέντρο ή ιατρό με ακριβότερη τιμή από την καθορισμένη, θα κληθεί ο ίδιος να καλύψει τη χρηματική διαφορά που προκύπτει.
Η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας είπε ότι δυο είναι τα κριτήρια για την παραπομπή δικαιούχων ασθενών στον ιδιωτικό τομέα και αυτά είναι εάν η πάθηση δεν μπορεί να τύχει αποτελεσματικής διάγνωσης ή θεραπείας στα κρατικά νοσηλευτήρια και εάν η διάγνωση ή θεραπεία δεν μπορεί να παρασχεθεί από τα κρατικά νοσηλευτήρια μέσα στα χρονικά όρια τα οποία από ιατρικής άποψης επιβάλλει η κατάσταση της υγείας του ασθενούς και η πιθανή εξέλιξη της υγείας του.
Στη διαδικασία αυτή του “κουπονιού” για τη διενέργεια καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων, την πρόταση του Υπουργείου Υγείας αποδέχθηκαν δυο ιατρικά κέντρα στη Λευκωσία και ένα στη Λεμεσό ενώ εντός Ιανουαρίου 2016 προστίθεται ακόμη ένα ιδιωτικό νοσοκομείο στην πρωτεύουσα.
Στον τιμοκατάλογο υπάρχουν συνολικά 51 προσφερόμενες υπηρεσίες που αφορούν καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις και στις καθορισμένες τιμές περιλαμβάνεται προ – εγχειρητικός έλεγχος και μετεγχειρητικός έλεγχος σε σύγκριση με τις τιμές πριν την εφαρμογή του “κουπονού” που δεν περιλαμβάνονταν αυτοί οι έλεγχοι.
Επίσης, οι τιμές περιλαμβάνουν διάρκεια παραμονής στο νοσηλευτήριο μέχρι και 20 μέρες καθώς και την πρώτη μετεγχειρητική επίσκεψη σε σύγκριση με τις τιμές προ “κουπονιού” που περιελάμβαναν 14 μόνο μέρες νοσηλείας και την επιπλέον χρέωση για περαιτέρω παραμονή του ασθενή στο ιδιωτικό κέντρο.
Οι τιμές αρχίζουν από εννέα χιλιάδες ευρώ και φθάνουν τις 21 χιλιάδες ευρώ.
Για τις οφθαλμολογικές επεμβάσεις, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας είπε ότι συμμετέχουν στη διαδικασία πέντε ιδιώτες ιατροί, ένας στη Λευκωσία και τέσσερεις στη Λεμεσό για παροχή υπηρεσιών σε 13 τύπους οφθαλμολογικών επεμβάσεων μεταξύ των οποίων οι Υαλοειδεκτομές.
Οι τιμές αρχίζουν από 500 ευρώ και φθάνουν τα 2.300 ευρώ.
Αναφορικά με τις επεμβάσεις Λαπαροσκοπικών και Ρομποτικών Προστατεκτομών η καθορισμένη τιμή για επιχορήγηση από το Υπουργείο Υγείας είναι τα 7.500 ευρώ για επεμβάσεις Ρομποτικών Προστατεκτομών και 7.000 ευρώ για επεμβάσεις Λαπαροσκοπικών Προστατεκτομών ενώ επιτεύχθηκε η άρση του ηλικιακού κριτηρίου και η ελεύθερη επιλογή ιατρικού κέντρου για τις Ρομποτικές Προστατεκτομές.
Για την παραπομπή χρόνιων ασθενών σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια ή Στέγες Ηλικιωμένων η κ. Γιαννάκη είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η αγορά υπηρεσιών μια απόφαση η οποία λήφθηκε για εξασφάλιση κλινών σε περίπτωση επειγόντων περιστατικών και για διευκόλυνση των χρόνιων ασθενών ως προς τη νοσηλεία τους.
Πρόσθεσε ότι η διάρκεια επιχορήγησης για κάθε ασθενή θα είναι καθορισμένη.
Καταλήγοντας ανέφερε πως η διαδικασία της παραπομπής ασθενών με τη μέθοδο του “κουπονιού” εφαρμόζεται με τη σύμφωνη γνώμη της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και τη γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία για τη νομιμότητά της και μειώνει τη γραφειοκρατία, ενισχύει τη διαφάνεια, σέβεται τον ασθενή και εξοικονομεί πόρους και ανθρωποώρες.
Πηγή: ΚΥΠΕ