Τουρκία: Μεγάλη η πιθανότητα για δημοψήφισμα λύσης τον Μάρτιο

Την εκτίμηση ότι αυτή τη φορά μπορεί να λυθεί το κυπριακό, εξέφρασε ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Βολκάν Μποσκίρ. Σε περίπτωση, είπε, που οι εργασίες για το κυπριακό συνεχίσουν με τον ίδιο τρόπο, τότε υπάρχει μεγάλη δυνατότητα δημοψηφισμάτων τον Μάρτιο, στα οποία, εξέφρασε την εκτίμηση, ότι και οι δύο πλευρές θα ταχθούν υπέρ της λύσης .

Ο Μποσκίρ αναφέρθηκε επίσης στους παράγοντες, που επηρεάζουν τη νέα διαδικασία, υποστηρίζοντας ότι σε αντίθεση με το 2004, η Ε/κ ηγεσία φαίνεται τώρα έτοιμη για λύση. Έκανε επίσης αναφορά στα οικονομικά  προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ε/κ πλευρά ενώ υποστήριξε ότι το Φυσικό Αέριο παίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία. 
 
Σύμφωνα με τον Βολκάν Μποζκίρ τη νέα διαδικασία επηρεάζουν τρεις παράγοντες:

Πρώτον, η συγκυρία τώρα είναι πολύ διαφορετική από εκείνην του 2004. Το 2004 η ε/κ πλευρά είχε έναν ηγέτη που ηγήθηκε της εκστρατείας υπέρ του όχι ενώ η νέα ε/κ ηγεσία φαίνεται να είναι πρόθυμη για λύση. Το 2004 η ε/κ πλευρά είχε εξασφαλισμένη την ένταξή της στην ΕΕ και γι αυτό είχε αποστασιοποιηθεί από την λύση, ενώ τώρα έχει οικονομικά προβλήματα και τα τελευταία έντεκα χρόνια στην τ/κ πλευρά υπήρξε σημαντική αύξηση των εισοδημάτων. 

Δεύτερον, η μεταφορά νερού από την Τουρκία θα ωφελήσει όλο το νησί στην περίπτωση λύσης. 

Τρίτον, το φυσικό αέριο παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία. Η πιθανότητα σύνδεσής του με άλλη χώρα πέραν της Τουρκίας είναι μικρή. Μέχρι την Κρήτη η απόσταση είναι 1500 χιλιόμετρα ενώ το Ισραήλ δεν είναι μια περιοχή ασφαλή για τα αποθέματα αυτά και ούτε υπάρχουν δυνατότητες μεταφοράς από εκεί. 

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι στην περίπτωση που υπάρξει ώθηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, η Κύπρος δεν θα είναι σε θέση να εμποδίσει αυτή την ώθηση, προσθέτοντας πως υπάρχει και σχέδιο Β στην περίπτωση που παρουσιαστεί εμπόδιο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. 

"Εμείς πάντοτε κρατήσαμε και αξιολογήσαμε το Κυπριακό ξεχωριστά από την διαδικασία ένταξης στην ΕΕ. Αυτή η κίνηση γίνεται επειδή υπάρχει πρόθεση από την ΕΕ για άνοιγμα πέντε κεφαλαίων. Μαζί με όλα αυτά όλοι έχουν δει ότι πλησίασε  η λύση του Κυπριακού. Ωστόσο ως πολιτική αναγκαιότητα πάντοτε έχουμε και σχέδιο Β' αλλά χωρίς να υπάρχει πρόβλημα στο σχέδιο Α' δεν υπάρχει νόημα να συζητούμε το σχέδιο Β. Ακόμη και στην περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα με τη επανένωση της Κύπρου δεν θα μπορεί η Κύπρος να εμποδίσει την ώθηση αυτή στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Εγώ πιστεύω πως ακόμη και αν μέχρι τον Μάρτη δεν υπάρξει μια απτή λύση στο Κυπριακό, δεν θα υπάρξει εμπόδιο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας", είπε ο Τούρκος Υπουργός. 

Σε άλλες δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι στην περίπτωση που οι εργασίες για το Κυπριακό συνεχίσουν με τον ίδιο τρόπο, η πιθανότητα να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα τον Μάρτιο είναι μεγάλη. "Εγώ αυτή τη φορά πραγματικά πιστεύω ότι το Κυπριακό μπορεί να επιλυθεί", είπε ο Τούρκος Υπουργός. Ο Βολκάν Μποζκίρ είπε πως με τη λύση του Κυπριακού θα σημαίνει ότι θα λυθούν τα προβλήματα που προκλήθηκαν στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας λόγω της Κύπρου. 

Ανέφερε ότι το κεφάλαιο 15 μπορεί να ανοίξει αμέσως. "Αυτό το κεφάλαιο δεν ανοίγει επειδή το έχει μπλοκάρει η Κύπρος. Ανάμεσα στα κεφάλαια που θα ανοίξουν είναι και το κεφάλαιο της ενέργειας", ανέφερε. 

Ο Βολκάν Μποζκίρ είπε ότι στις 17 Δεκεμβρίου ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου θα πάει πάλι στις Βρυξέλλες και θα συζητηθεί το θέμα της βίζας για τους Τούρκους πολίτες στην ΕΕ καθώς και το θέμα των μεταναστών. 
 
Κοτζιάς: Η λύση πρέπει να συμβαδίζει με το ευρωπαϊκό δίκαιο
 
Τη θέση ότι η λύση του κυπριακού πρέπει να συμβαδίζει με το ευρωπαϊκό δίκαιο, χωρίς μόνιμες  αποκλίσεις ως προς τις τέσσερις θεμελιακές ελευθερίες, επανέλαβε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2016.
 
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε την ανάγκη κατάργησης του καθεστώτος των εγγυήσεων, αποχώρησης των στρατευμάτων κατοχής και δημιουργίας ενός συστήματος ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε ότι αφορά τις σχέσεις της Αθήνας με την Τουρκία, υπέδειξε ότι επιβάλλεται να τερματιστούν οι παραβιάσεις του Ελληνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων.
 
 
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Άνοιξε πυρ κατά Εισαγγελέα για την παύση Οδυσσέα ο ΟΠΕΚ-«Ανάρμοστη συμπεριφορά έδειξαν άλλοι»
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας
«Ιστορικό» χαρακτήρισε το ψήφισμα ΟΗΕ για Δυτική Όχθη ο Παλαιστίνιος Πρέσβης
Μπηχτές ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ με αφορμή την παύση Οδυσσέα-«Λαϊκισμός και χυδαία ψηφοθηρία εις βάρος των θεσμών»
Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Μητσοτάκη-«Ο συντονισμός μας περισσότερο απαραίτητος από ποτέ»
Διακόπηκε η συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, ως ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης στον Οδυσσέα