Αλλαγή εποχών από την μια μέρα στην άλλη
11:28 - 04 Δεκεμβρίου 2015
Είπαμε έχουν χαθεί οι εποχές, αλλά όχι κι έτσι. Με κοντομάνικα την περασμένη βδομάδα με μπουφάν και κασκόλ σήμερα. Οι απότομες αλλαγές στο θερμόμετρο του καιρού είναι πλέον σύνηθες φαινόμενο, ως αποτέλεσμα και της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες. Ωστόσο 10 βαθμοί μεταβολή σε 10 μόνο μέρες δεν είναι λίγο, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς τις επιπτώσεις που μπορούν να έχουν τόσο απότομες αυξομειώσεις στο σώμα και την ψυχολογίας μας.
Πιο αναλυτικά, έξι βαθμούς Κελσίου έπεσε η θερμοκρασία σε διάστημα μικρότερο των 48 ωρών. Σύμφωνα με την μεωρολογική υπηρεσία την περασμένη Τετάρτη ο καιρός ήταν γενικά κυρίως αίθριος με τη θερμοκρασία να ανέρχεται στο εσωτερικό στους 21 βαθμούς στο εσωτερικό και τα παράλια –σε αντίθεση με τους 15 σήμερα Παρασκευή.
Την τελευταία εβδομάδα ο καιρός σημείωσε μία μεταβολή προς τα κάτω της τάξης των 8 βαθμών Κελσίου, αφού την περασμένη Παρασκευή η θερμοκρασία ανήλθε στο εσωτερικό στους 23 βαθμούς.
Συγκρίνοντας την μεταβολή της θερμοκρασίας μέσα στις τελευταίες δέκα μέρες η διαφορά γίνεται ακόμη μεγαλύτερη αγγίζοντας τους 10 βαθμούς Κελσίου. Συγκεκριμένα την Τρίτη 24/11 σημειώθηκε ανώτατη θερμοκρασία στο εσωτερικό στους 25 βαθμούς, σε αντίθεση με τη σημερινή ανώτατη που δεν ξεπερνά τους 15.
Πώς επηρεάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός
Οι απότομες αλλαγές του καιρού και η αύξηση της υγρασίας φαίνεται ότι επηρεάζουν την υγεία μας σε διάφορους τομείς.
Καταρχήν απότομες αλλαγές του καιρού μπορεί να επιδινώσουν την κατάσταση ατόμων με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, όπως το βρογχικό άσθμα.
Άμεση φαίνεται επίσης ότι είναι η σχέση του καιρού με τον πονοκέφαλο, σύμφωνα με επιστήμονες στις ΗΠΑ, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι η απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας μπορεί να επηρεάσει την εμφάνιση πονοκεφάλου ή ημικρανίας.
Προηγούμενες μελέτες εξάλλου, έδειξαν ότι οι αλλαγές του καιρού προκαλούν μεταβολές στη χημεία του εγκεφάλου στα άτομα που υποφέρουν από ημικρανίες, επειδή μειώνονται τα επίπεδα της σεροτονίνης.
Όσοι πάσχουν από χρόνια μυοσκελετικά προβλήματα γνωρίζουν καλά ότι οι αλλαγές του καιρού φέρνουν πόνους.
Την τελευταία 15ετία έχουν διεξαχθεί και δημοσιευθεί περίπου δέκα επιστημονικές έρευνες που μελέτησαν την επιρροή της θερμοκρασίας, της υγρασίας και της ατμοσφαιρικής πίεσης στα επίπεδα του πόνου που αισθάνονται ασθενείς χρόνιων μυοσκελετικών παθήσεων.
Η πλειοψηφία των μελετών έδειξαν πως οι αυξημένοι πόνοι δεν οφείλονται τόσο στο κρύο ή την υγρασία όσο στην απότομη μείωση της ατμοσφαιρικής πίεσης που προηγείται της κακοκαιρίας! Η σχέση δηλαδή είναι αντιστρόφως ανάλογη, αφού όσο πέφτει το βαρόμετρο, τόσο αυξάνονται οι πόνοι.
Οι μεγάλες διαφορές στη θερμοκρασία, η αυξημένη υγρασία και η επικίνδυνη ρύπανση της ατμόσφαιρας, μπορούν επίσης να επηρεάσουν το καρδιαγγειακό σύστημα. Οι παραπάνω συνθήκες μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση των θρομβώσεων, των αρρυθμιών, των φλεγμονών στα αγγεία ή ακόμη και των μυοκαρδίτιδων. Οι διαφορές της θερμοκρασίας και η υγρασία ευνοούν αρχικά τις λοιμώξεις του αναπνευστικού, όμως αυτές με τη σειρά τους επιβαρύνουν το καρδιαγγειακό σύστημα. Είναι δυνατόν να εμφανιστεί μυοκαρδίτιδα όταν υπάρχει λοίμωξη αναπνευστικού και άσκηση ή σωματική κόπωση.