Ζίμμερ: Στόχος η άσκηση πιέσεων στην Τουρκία για την Κύπρο

Η επικεφαλής της Ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο (ΕΕΑ/ΒΠΑ) Γκάμπι Ζίμμερ δήλωσε σήμερα ότι στόχος της είναι να εξασφαλίσει ότι θα συνεχίσουν να εξασκούνται πιέσεις στην Τουρκία για να διαφοροποιήσει τη στάση της και στο Κυπριακό.
 
Η κ. Ζίμμερ μιλούσε κατά τη διάρκεια παρέμβασής της σε συνεδρία του Προεδρείου της Ομάδας, στη Λευκωσία με θέμα συζήτησης τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, την οποία φιλοξενεί το ΑΚΕΛ, με τη συμμετοχή Ευρωβουλευτών από Κύπρο, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιρλανδία και Γερμανία.

Τη θέση ότι η συγκυρία που υπάρχει σήμερα για λύση του Κυπριακού δεν πρέπει να χαθεί εξέφρασε στην ομιλία του ενώπιον του Προεδρείου ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

Σε δηλώσεις της στο πλαίσιο κοινής δημοσιογραφικής διάσκεψης που παραχώρησε με τον κ. Κυπριανού η κ. Ζίμμερ ανέφερε ότι το Κυπριακό «είναι ίσως το πιο σημαντικό άλυτο θέμα που απασχολεί την ΕΕ και εδώ και πολλά χρόνια εμείς περιμένουμε η ΕΕ να αναλάβει ένα πιο ενεργό ρόλο σε σχέση με το Κυπριακό και την επίλυσή του».

Βρισκόμαστε εδώ, σημείωσε, «γιατί θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα ότι κι εμείς θέλουμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να μπορέσει να προωθηθεί η λύση του Κυπριακού».

Συνέχισε λέγοντας ότι «υπάρχει μια πάρα πολύ σοβαρή αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή που βρισκόμαστε και αυτό σημαίνει ότι είναι απαραίτητο η Κύπρος να μπορέσει να παίξει ένα σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή, γιατί βρίσκεται πολύ κοντά σ` αυτή τη ζώνη, τη ζώνη του πολέμου, τη ζώνη της τρομοκρατίας».

Φυσικά, ανέφερε, «θα μπορούσε να παίξει ένα πιο σημαντικό ρόλο αν ήταν ενωμένη, που είναι και η δική μας επιθυμία». Ωστόσο, όπως βλέπουμε προς το παρόν είπε, αυτό δεν έχει γίνει, προσθέτοντας ότι «γι αυτό είναι πολύ σημαντικό για μας τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να μπορέσουν να συμβάλουν σε μια τέτοια λύση και να επωμιστούν την ευθύνη που έχουν ως ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα για να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν όλα αυτά τα προβλήματα».

Αναφέρθηκε στις επιθέσεις κατά τη Συρίας αλλά και τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για την επίλυση των προσφυγικών θεμάτων. Αυτό, σημείωσε, «δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να ξεχάσουμε τις ευθύνες που έχει η ΕΕ σε ότι αφορά μια ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ». Η ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει τονίσει στην έκθεσή του ότι τα κεφάλαια που έχουν παγώσει μπορούν να ανοίξουν μόνο στην περίπτωση που έχουν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο».

Η κ. Ζίμμερ συνέχισε λέγοντας ότι «βλέπουμε φυσικά κάποιες Κυβερνήσεις της ΕΕ να βρίσκονται κάτω από την πίεση των προσφυγικών ροών και να είναι έτοιμες, όπως και η δική μου χώρα η Γερμανία, να κάνουν παραχωρήσεις στην Τουρκία με την ελπίδα να μπορεί να βοηθήσει στη λύση αυτού του προβλήματος.

«Για μας αυτό δεν είναι μια σωστή στάση», ξεκαθάρισε. Πιστεύουμε, είπε, ότι η Τουρκία θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ και σε ότι αφορά και τις εσωτερικές ελευθερίες και την αντιμετώπιση των μειονοτήτων γιατί αλλιώς κινδυνεύουμε να βρεθούμε σε μια κατάσταση που αυτές οι διαπραγματεύσεις θα είναι αντιπαραγωγικές.

Παράλληλα σε σύντομη παρέμβασή της κατά τη διάρκεια της συνεδρίας του Προεδρείου νωρίτερα η κ. Ζίμμερ διαβεβαίωσε ότι «εμείς θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσουν να εξασκούνται πιέσεις στην Τουρκία για να διαφοροποιήσει τη στάση της και στο Κυπριακό».

«Η συγκυρία που υπάρχει σήμερα για λύση του Κυπριακού δεν πρέπει να χαθεί», ανέφερε ο κ. Κυπριανού στη δική του παρέμβασή. Οι συγκυρίες, σημείωσε, «έρχονται και παρέρχονται και καθήκον κάθε υπεύθυνης πολιτικής δύναμης είναι να κάνει ό,τι εξαρτάται από αυτήν για να τις αξιοποιεί». Ποτέ δεν ξέρεις, επισήμανε, «αν και πότε θα υπάρξει επόμενη συγκυρία».

Το μόνο σίγουρο, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι «ότι η ατίθαση ροή του χρόνου δημιουργεί καταστάσεις που δύσκολα μπορούν να ανατραπούν, ακόμα και αν υπάρχει η αναγκαία πολιτική βούληση όλων των πλευρών».

Η λύση του Κυπριακού, επανέλαβε, «είναι προς το συμφέρον του κυπριακού λαού στο σύνολό του, της Ελλάδας, της Τουρκίας, της ΕΕ και των λαών της ταραγμένης περιοχής μας».

Στην ομιλία του ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε ενδελεχώς στις εξελίξεις στο Κυπριακό τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων σε ότι αφορά την παρούσα διαδικασία διαπραγμάτευσης ότι παρατηρείται πρόοδος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για πρώτη φορά ύστερα από πέντε χρόνια, αλλά εκφράζοντας την εκτίμηση ότι «αυτό όμως απέχει από υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις ότι επίκειται λύση το αμέσως επόμενο διάστημα, ίσως και πριν από τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές».

Εξακολουθούν σύμφωνα με τον ίδιο «να υπάρχουν σοβαρά ζητήματα που πρέπει να συμφωνηθούν, όπως τα κρίσιμα κεφάλαια του εδαφικού, των εγγυήσεων και της ασφάλειας». «Ποιος μπορεί να προεξοφλήσει το αποτέλεσμα, πολύ περισσότερο που στα περισσότερα εναπομείναντα θέματα είναι η Τουρκία και κανένας άλλος που καλείται να πάρει σοβαρές αποφάσεις», διερωτήθηκε.

Απαντώντας σχετική ερώτηση στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής διάσκεψης που παραχώρησε με την κ. Ζίμμερ ο ΓΓ του ΑΚΕΛ σημείωσε ότι «η επιθυμία και η ευχή μας είναι να έχουμε λύση το συντομότερο δυνατόν. Εάν μπορούμε σε ένα δύο μήνες να έχουμε λύση θα ήταν καλοδεχούμενο για μας, δίχως αυτό όμως να αποβαίνει σε βάρος του ποια λύση θα έχουμε.» Αυτό έχω πει, πρόσθεσε.

Ότι, εξήγησε, «υπάρχουν σημαντικά ζητήματα που είναι ακόμη ανοιχτά, δεν ξέρουμε πως θα τοποθετηθεί η Τουρκία σε αυτά τα θέματα και ως εκ τούτου είναι πολύ πρόωρο για να λέμε ότι είμαστε στα πρόθυρα επίτευξης λύσης».

Επανέλαβε παράλληλα τη θέση ότι «το θέμα λύση του Κυπριακού δεν είναι θέμα χρόνου. Τα χρονοδιαγράμματα δεν βοηθούν καθόλου, είναι θέμα θέσεων που κατατίθενται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Αναφερόμενος στις δυνατότητες μιας επανενωμένης Κύπρου εξέφρασε τη θέση ότι«θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε ως χώρα μοντέλο όπου μπορούν να συνυπάρξουν σε συνθήκες ειρήνης και σταθερότητας διαφορετικοί πολιτισμοί, διαφορετικές εθνικότητες, διαφορετικές θρησκείες». Αυτό, πρόσθεσε, «γίνεται πολύ πιο επιτακτικό μέσα στις πολύ δύσκολες συνθήκες που υπάρχουν στη Μέση Ανατολή, στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στην Βόρειο Αφρική».

«Η Κύπρος ενωμένη στη σωστή βάση βέβαια μπορεί να είναι μια χώρα η οποία να διαδραματίσει ρόλο στις προσπάθειες οι οποίες καταβάλλονται για να επικρατήσει η σταθερότητα στην περιοχή μας», επεσήμανε.

Παράλληλα ευχαρίστησε την Ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο «για την σταθερή στήριξη». Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού είναι η ομάδα «η οποία υποστηρίζει με τη μεγαλύτερη συνέπεια στην προσπάθεια που καταβάλλουμε για λύση στο Κυπριακό». Πάντοτε τοποθετείται στη βάση αρχών καθώς και σε ότι αφορά τις εκθέσεις Προόδου της Τουρκίας, ανέφερε, προσθέτοντας ότι δεν λειτουργεί στη βάση των συμφερόντων όπως δυστυχώς λειτουργούν κατά διαστήματα και ανάλογα με τις εξελίξεις οι διάφορες πολιτικές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Σε ότι αφορά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής χαίρομαι γιατί η ομάδα έχει ακόμη για μια φορά σταθεί με συνέπεια σε θέσεις αρχών και να πω ότι είναι και δική μας απαίτηση η παραχώρηση οποιασδήποτε βοήθειας στην Τουρκία να συνοδεύεται με υλοποίηση πρωτίστως των Κυπρογενών της υποχρεώσεων αλλά και όλων των υπολοίπων υποχρεώσεών της έναντι της ΕΕ», είπε.

Η κ. Ζίμμερ μιλούσε στη Γερμανική γλώσσα μέσω διερμηνέα.

Την εκδήλωση χαιρέτισε και ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Νεοκλής Συλικιώτης.
 
Πηγή ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Κάλεσμα ΕΔΟΝ για συμμετοχή της νεολαίας στην Πορεία Αλληλεγγύης με τον λαό της Παλαιστίνης
Μας κατηγορεί για… μονομερή κατοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Τατάρ
Ευχαριστημένος ο Καδής με το κυπριακό χαρτοφυλάκιο-«Δεν πήγε κάτι λάθος, το θεωρώ αναβαθμισμένο»
Με σφραγίδα Υπουργικού Συμβουλίου μπήκε το νερό στ’ αυλάκι για το καλώδιο-«Ναι» Λευκωσίας στη συμφωνία
Ποινικοποίηση της χρήσης του παράνομου αεροδρομίου ζητά η ΕΔΕΚ-Προειδοποιεί έμμεση ή άμεση αναγνώριση
Αναμένει από την Κύπρο να υπερψηφίσει σχέδιο απόφασης στη ΓΣ ΟΗΕ η πρεσβεία της Παλαιστίνης
Η ανάλυση Αιμιλιανίδη για το αίτημα παύσης Οδυσσέα-«Απόλυτα δεσμευτική η όποια απόφαση του Συμβουλίου»
Επαφές Στεφάνου στη Νέα Υόρκη με παράγοντες ΗΕ και κυβέρνησης
Πρώτη τοποθέτηση Καδή για χαρτοφυλακίο Αλιείας και Ωκεανών-«Εξαιρετική τιμή, τεράστια ευθύνη»
Επίθεση Αβέρωφ σε ΠτΔ-«Σταμάτα επιτέλους να παριστάνεις τον σχολιαστή και να τα βάζεις με τους αγγελιαφόρους»