Δεν τα βρήκαν για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων

Χωρίς αποτέλεσμα έληξε η σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής εργασίας, σε μια προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή στο θέμα της ρύθμισης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων.
Οι σημερινές προσπάθειες απέβησαν άκαρπες και οι δύο πλευρές συμφώνησαν όπως ο μεταξύ τους διάλογος συνεχιστεί την ερχόμενη Δευτέρα. 

Τα χέρια των νομοθετών είναι δεμένα μετά τη χθεσινή απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, το οποίο έκρινε ως αντισυνταγματικό τον νόμο που ψήφισε η βουλή τον περασμένο Απρίλιο. Μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής εργασίας ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης ανέφερε πως η βουλή δεν μπορεί να προχωρήσει σε διαφοροποίηση των κανονισμών. 
 
Το δικαίωμα έκδοσης κανονισμών για το ωράριο των καταστημάτων λιανικού εμπορίου είχε μεταφερθεί από τη Υπουργό Εργασίας στο Υπουργικό Συμβούλιο με νομοθεσία από τη Βουλή.
 
Όπως επεσήμανε ο Γενικός Εισαγγελέας, αν η Βουλή έρθει και αλλάξει τις ζώνες και τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων, κάτι τέτοιο συνιστά παρέμβαση στη διάκριση των εξουσιών. Ο κ. Κληρίδης είπε ότι η συγκεκριμένη απόφαση είναι ξεκάθαρη και διευκρίνισε ότι το μόνο που μπορεί να κάνει η Βουλή είναι να συζητήσει τους κανονισμούς, να πει τις απόψεις της, να ασκήσει κριτική και ενδεχομένως να πείσει την εκτελεστική εξουσία να προβεί σε τροποποιήσεις. Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών για το ενδεχόμενο τροποποίησης των κανονισμών από τη Βουλή, είπε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν ανεπίτρεπτο, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί η Βουλή ετσιθελικά να αποσπάσει μια εξουσία που δεν της ανήκει.
 
Για το ενδεχόμενο απόρριψης των κανονισμών από τη Βουλή, είπε ότι κάτι τέτοιο θα συνιστούσε απόρριψη της δυνατότητα της εκτελεστικής εξουσίας να ρυθμίζει ένα θέμα που εμπίπτει στις αποκλειστικές εξουσίες της. Πρόσθεσε επίσης ότι το Σύνταγμα δεν προβλέπει έγκριση των κανονισμών του Υπουργικού Συμβουλίου από τη Βουλή. Διευκρινίστηκε επίσης από τη Γενική Εισαγγελία ότι οι κανονισμοί υποβλήθηκαν τυπικά προς έγκριση, αλλά η Βουλή πρέπει να σεβαστεί το Σύνταγμα και τον περιορισμό των αρμοδιοτήτων της και με βάση αυτό, δεν μπορεί ούτε να τους τροποποιήσει ούτε να τους απορρίψει.
 
Μιλώντας στην Επιτροπή, η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου ανέφερε ότι οι κανονισμοί που κατατέθηκαν είναι όμοιοι ή ίδιοι με τα διατάγματα που εκδίδονται εδώ και 2,5 χρόνια και για τα οποίους υπήρξε διαβούλευση με όλους τους εμπλεκομένους. Όπως είπε, μετά την απόφαση του Ανωτάτου είναι σαφές ποιος αποφασίζει για το ποιες ώρες είναι ανοικτά τα καταστήματα και η ίδια θα σεβαστεί την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Πάντως, σε περίπτωση που δεν βρεθεί κοινά αποδεκτή φόρμουλα δεν αποκλείεται τα κόμματα να αφήσουν στην άκρη τους κανονισμούς. Σε μια τέτοια εξέλιξη, από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους, οπότε λήγει το εορταστικό ωράριο θα πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος του 2006, σύμφωνα με τον οποίο τις Κυριακές είναι κλειστά τα καταστήματα, την Τετάρτη ανοιχτά μέχρι τις 15:00, ενώ το Σάββατο μέχρι τις 19:00 το χειμώνα και 19:30 το καλοκαίρι. 

Η άλλη επιλογή είναι η κατάθεση κανονισμών στη Βουλή από την κυβέρνηση.  Ενώπιον της επιτροπής , τα κόμματα της αντιπολίτευσης προειδοποίησαν την υπουργό εργασίας πως σε περίπτωση που δεν βάλει νερό στο κρασί της, τότε θα καταψηφίζουν τους προϋπολογισμούς και τα νομοσχέδια της κυβέρνησης. 

Με τους νέους κανονισμούς το ωράριο για τα καταστήματα είναι ομοιόμορφο για όλες τις πόλεις, με εξαίρεση την επαρχία Αμμοχώστου. 

Το νέο ωράριο λειτουργίας των γενικών καταστημάτων προβλέπει: 
 
  • Λευκωσία, Λεμεσός, Λάρνακα και Πάφος το ωράριο από τη Δευτέρα -Σάββατο να είναι από τις 5:00 πμ-10:00 μμ και την Κυριακή από τις 11:00 πμ-7:00 μμ. 
  • Αμμόχωστος, το ωράριο από τη Δευτέρα -Σάββατο είναι 5:00 πμ-11:00 μμ και την Κυριακή από τις 7:30 πμ-11:00 μμ. 
  • Επιπρόσθετα, όλα τα καταστήματα τη Μεγάλη Παρασκευή, το Μεγάλο Σάββατο και την 24η και την 31η Δεκεμβρίου δεν θα παραμένουν ανοικτά αργότερα από τις 6:00 μμ. 

Το νέο ωράριο θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή στις 2 Ιανουαρίου του 2016, οπότε λήγει το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων. 
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
  
 

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα
Διαβεβαιώσεις Αναπληρωτή Γενικού Ελεγκτή ότι η Υπηρεσία θα συνεχίζει το έργο της