Ένα σχολείο πιο δυνατό από όλα τα όπλα του ISIS μαζί

Στη Βηρυτό - την ταραγμένη πρωτεύουσα του Λιβάνου- με μια από τις χειρότερες ιστορίες θρησκευτικής βίας στον κόσμο, ένα μοναδικό πείραμα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στο πλαίσιο ενός εθνικού χάρτη για την Εκπαίδευση στο Λίβανο - το οποίο έχουν υπογράψει οι ηγέτες όλων των μεγάλων θρησκειών στη χώρα - ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο πλαίσιο ενός κοινού σχολείου πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με σιίτες, σουνίτες και χριστιανούς μαθητές έχει αρχίσει να υλοποιείται.

Το πρόγραμμα σπουδών επικεντρώνεται στην “προώθηση της συνύπαρξης" αγκαλιάζοντας χωρίς αποκλεισμούς λόγω ιθαγένειας και θρησκευτικής ετερότητας όλους, με στόχο να διασφαλιστει αυτό που οι εμπνευστές αποκαλούν “απελευθέρωση από τους κινδύνους του... σεχταρισμού.

Αλλά το νέο πρόγραμμα σπουδών είναι κάτι περισσότερο από μια αισιόδοξη προσπάθεια να αγαπάμε τον πλησίον μας, αφού οι μαθητές μαθαίνουν να απολαμβάνουν αυτές τις διαφορές χωρίς να απειλούν τη συνύπαρξή τους.

Η διδακτέα ύλη έχει σχεδιαστεί για παιδιά ηλικίας 9 ετών και άνω και περιλαμβάνει τέσσερις ενότητες. Η πρώτη αφηγείται την ιστορία της παγκόσμιας ανθρώπινης οικογένειας, υποστηρίζοντας ότι όλοι είναι ίσοι. Το δεύτερο επικεντρώνεται στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της ιδιότητας του πολίτη, ανεξάρτητα από τη θρησκευτική ή εθνοτική καταγωγή. Το τρίτο αφορά τη θρησκευτική πολυμορφία, συμπεριλαμβανομένης της άρνησης οποιουδήποτε θρησκευτικού ριζοσπαστισμού και θρησκευτικών απομονώσεων. Και τέλος, στο τέταρτο, η έμφαση μετατοπίζεται από το τοπικό στοιχείο στην ανάγκη για παγκόσμια πολιτιστική πολυμορφία.

Φυσικά, υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος να διανυθεί μέχρι το πείραμα αυτό αρχίσει να αποφέρει καρπούς, αλλά αυτό που συμβαίνει σήμερα στο Λίβανο είναι παγκόσμιας σημασίας, λόγω της απόφασης της χώρας να προσφέρει εκπαίδευση σε όλα τα παιδιά των προσφύγων της Συρίας.
 

Λειτουργώντας στο πλαίσιο ενός συστήματος διπλής βάρδιας τα παιδιά του Λιβάνου διδάσκονται το πρωί και τα παιδιά Σύρων προσφύγων το απόγευμα, ενώ τα δημόσια σχολεία φιλοξενούν πλέον σχεδόν 200.000 μαθητές από τη Συρία -αγόρια και κορίτσια.

Η προσφορά του σχολείου αυτού παίρνει τους νέους μακριά από τους δρόμους και τους εξασφαλίζει διδασκαλία σε ένα τακτοποιημένο περιβάλλον. Πιο σημαντικό, ωστόσο είναι το γεγονός ότι η διδασκαλία αυτή εστιάζεται στα μηνύματα της ειρήνης και της συμφιλίωσης μεταξύ των θρησκειών, κάτι που αποτελεί αντίδοτο στην εξτρεμιστική προπαγάνδα του Ισλαμικού Κράτους.

Πρέπει να προσφέρουμε σε αυτούς τους νέους ένα εναλλακτικό όραμα για το μέλλον της περιοχής τους και να αποδεχθούν ότι υπήρξε μια αξιοθρήνητη αποτυχία στον τομέα της εκπαίδευσης, αναφέρουν οι εμπνευστές του.

Σήμερα, το 47% της νεολαίας της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής είναι είτε άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι. Μέχρι το 2025, η περιοχή θα είναι το σπίτι για 250 εκατομμύρια άτομα ηλικίας κάτω των 25. Με αυτούς τους νέους να βρίσκονται κάτω από την καθημερινή πίεση να ταυτιστούν με τον πόνο των ομόθρησκών τους μουσουλμάνων, πρέπει να δείξουμε, σημειώνουν, ότι υπάρχει ένας τρίτος δρόμος πέρα ​​από την τρομοκρατία.
 
Πηγή: Washington Post
 
 

Δειτε Επισης

Οργή για εκατομμυριούχο που πρόσφερε «όσα θέλουν» σε ιδιώτες πυροσβέστες για να σώσουν το σπίτι του στο Λος Άντζελες
Σε συμφωνία με τη νέα εξουσία για να αποτραπεί ο «διαμελισμός» της Συρίας οι Κούρδοι
Πύρινος εφιάλτης στο Λος Άντζελες- Στους 5 οι νεκροί, χιλιάδες τα στρέμματα καμένης γης (vids&pics)
Πέθανε ο Τίμοθι Γουίκς, πρώην όμηρος των Ταλιμπάν που ασπάστηκε το Ισλάμ και επέστρεψε στο Αφγανιστάν
Οι «άνεμοι του διαβόλου» μετέτρεψαν σε πύρινη κόλαση την Καλιφόρνια-Τι είναι το φαινόμενο των Santa Ana
ΒΙΝΤΕΟ: Παιδόφιλος στη Βρετανία κυνηγάει και μαχαιρώνει μαθήτρια στη μέση του δρόμου
Τουλάχιστον 31 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα
Γερμανία και Γαλλία ορθώνουν ανάστημα απέναντι στον Τραμπ: «Τα σύνορα δεν αλλάζουν με τη βία»
Έφτασε στη Ρώμη η Ιταλίδα δημοσιογράφος που ήταν φυλακισμένη 3 εβδομάδες στην Τεχεράνη-Την υποδέχτηκε η Μελόνι
Νεκροί δύο ακόμη όμηροι που είχαν απαχθεί από τη Χαμάς-Βρέθηκαν οι σοροί τους στη Γάζα