Δέκα αξέχαστα γεγονότα από τη διεθνή επικαιρότητα του 2015

Οι τραγικές τρομοκρατικές επιθέσεις, η μεταναστευτική κρίση, τα αεροπορικά ατυχήματα και οι κλιματικές αλλαγές είναι μόνο μερικά από τα γεγονότα που συντάραξαν την Παγκόσμια κοινωνία τη χρονιά που φεύγει.
 
Ο Ρεπόρτερ, ξεχώρισε και σας παρουσιάζει 10 ειδήσεις από τη διεθνή επικαιρότητα που σίγουρα θα θυμόμαστε για πολλά χρόνια.  
 
Je Suis Charlie


Στις 7 Ιανουαρίου ομάδα ενόπλων επιτέθηκε στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo στο Παρίσι. Δώδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ανάμεσά τους 2 αστυνομικοί. Οι δράστες πραγματοποίησαν την επίθεση ανοίγοντας πυρ και κραυγάζοντας την φράση "Αλλάχ Ακμπάρ", δηλαδή ο Θεός είναι μεγάλος, στο όνομα του προφήτη του Ισλάμ. Το Ισλαμικό Κράτος χαρακτήρισε τούς δύο τρομοκράτες ήρωες.

 

Αεροπορική τραγωδία στις Άλπεις- Θύτης ο πιλότος


Στις 24 Μαρτίου το Airbus Α320 της German Wings, με 144 επιβάτες και έξι άτομα πλήρωμα, συνετρίβη στις νότιες γαλλικές Άλπεις. Λίγες ημέρες αργότερα, αποκαλύφθηκε πως ο συγκυβερνήτης είχε κλειδωθεί στο πιλοτήριο και ήταν αυτός που οδήγησε στο θάνατο 150 αθώες ψυχές.

 

Λουτρό Αίματος στο Παρίσι. Εκατόμβη νεκρών σε συντονισμένες τρομοκρατικές επιθέσεις


Μπαράζ τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι με εκρήξεις και πυροβολισμούς.
Την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου, γράφτηκε μια από τις πιο μαύρες σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας. Το Παρίσι έμελλε να βαφτεί με αίμα και 130 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους από τρεις συντονισμένες τρομοκρατικές επιθέσεις. Το σκηνικό του θανάτου στήθηκε στον συναυλιακό χώρο του Μπατακλάν, όπου υπήρξαν και τα περισσότερα θύματα, μετά από εισβολή ενόπλων που άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως. Λίγα λεπτά αργότερα, ένοπλοι άνοιξαν πυρ σε δύο εστιατόρια, σκοτώνοντας περισσότερα από 30 άτομα ενώ έξω από στάδιο, την ώρα που σε αυτό διεξαγόταν ποδοσφαιρικός αγώνας, ανατινάχθηκαν 2 καμικάζι αυτοκτονίας. Ακολούθησε απαγόρευση κυκλοφορίας και κλείσιμο συνόρων.

 

Τουρκικά μαχητικά καταρρίπτουν πολεμικό Ρωσικό αεροσκάφος

 

Στις 24 Νοεμβρίου Τουρκικά F-16 κατέρριψαν πολεμικό Ρωσικό αεροσκάφος που είχε παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Ήταν η αρχή ενός νέου ψυχρού πολέμου με φόντο τον εμφύλιο στη Συρία και τις επιδρομές των Ρώσων εναντίον του ISIS την ώρα που φούντωναν οι φήμες για οικονομικές δοσοληψίες ανάμεσα στους τζιχαντιστές και τον Ερντογάν.  Ο ένας εκ των δύο πιλότων σκοτώθηκε στο έδαφος από πυρά ανταρτών ενώ ο δεύτερος επέστρεψε σε Ρωσική βάση στη Συρία μετά από επιχείρηση διάσωσης του.  Η κόντρα ανάμεσα σε Πούτιν και Ερντογάν οδήγησε σε οικονομικές κυρώσεις από τη Μόσχα προς την Άγκυρα, ενώ το κλίμα παραμένει ακόμη τεταμένο.

 

Ο μικρός Αϊλάν γίνεται σύμβολο

 

 


Στις 2 Σεπτεμβρίου η φωτογραφία του τρίχρονου Αϊλάν Κουρντί να κείτεται σε μια παραλία του Μπόντρουμ,  προκάλεσε ρίγη συγκίνησης σε όλο τον πλανήτη. Το άψυχο σώμα του ξέβρασε η θάλασσα μετά τη βύθιση της βάρκας που θα μετέφερε τον ίδιο, τον 5χρονο αδελφό του και τους γονείς του στην Κω, όπου θα αποτελούσε την αφετηρία του ταξιδιού για τον Καναδά.

 

Η ταινία Birdman σαρώνει στα Όσκαρ

 

 

Η ταινιά Birdman του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου σαρώνει στις 12 Φεβρουαρίου τα βραβεία. Κατάφερε να αποσπάσει 4 βραβεία στις κατηγορίες, Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Πρωτότυπου Σεναρίου και Φωτογραφίας, κάνοντας τους πάντες να παραμιλούν για την ιδιοφυΐα πίσω από την ταινία.

Η NASA ανακοίνωσε την ύπαρξη νερού στον Άρη

 

 

Στις 28 Σεπτεμβρίου η NASA προχωρά σε μια ανακοίνωση βόμβα, υποστηρίζοντας την εύρεση νερού σε υγρή μορφή στον Άρη. Οι φωτογραφίες που είχε στην κατοχή της η αμερικανική διαστημική εταιρία έδειχναν φωτεινές ροές νερού σε ορεινές εκτάσεις του πλανήτη.

Ιστορική απόφαση για το κλίμα

 

 

Για «ιστορική στροφή» στο δρόμο για την ανάσχεση της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάνει λόγο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, χαιρετίζοντας την απόφαση της Συνόδου του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Στις 22 Απριλίου του 2016 θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή του ΟΗΕ για τη συμφωνία της Κλιματικής Αλλαγής, ενώ τον Μάιο θα υπάρξει μία νέα συνάντηση για τον συντονισμό των διεθνών δράσεων.. «Πρόκειται για ένα κερδισμένο στοίχημα, μετά από πολλές ήττες και υπαναχωρήσεις» δήλωσε.

Μακελειό στην Κένυα με 148 νεκρούς φοιτητές

 

Μασκοφόροι ένοπλοι της οργάνωσης αλ- Σαμπάαμπ ζωσμένοι με εκρηκτικά εισέβαλαν στην πανεπιστημιούπολη Garissa University College, περίπου 200 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Σομαλίας, προκαλώντας ένα από τα μεγαλύτερα τρομοκρατικά χτυπήματα των τελευταίων ετών στην Κένυα.

Σεισμός στο Νεπάλ με χιλιάδες νεκρούς

 

Στις 25 Απριλίου, σεισμός 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε το Νεπάλ, σκοτώνοντας χιλιάδες ανθρώπους και προκαλώντας καταστροφή σε πάνω από μισό εκατομμύριο σπίτια.

Δειτε Επισης

Η Ρωσία προειδοποιεί τη Δύση με πυρηνικό πόλεμο με αφορμή την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου
Τ. Μπας: Η Τουρκία συμβάλλει στην περιφερειακή ειρήνη
Πληροφορίες για πρόταση συμφωνίας προς τη Χαμάς για τερματισμό των μαχών στη Γάζα από το Ισραήλ
Σοκαριστικό βίντεο: Έφηβη εκτελεί τη μητέρα της και στέλνει άνετη SMS από την κουζίνα του σπιτιού της
Σημαντική χαρακτήρισε τη συμμετοχή της Τουρκίας στη συνάντηση Gymnich ο Φιντάν
Δεν έχει κυλήσει ομαλά η λειτουργία του ιδίου πόρου που βασίζεται στα πλαστικά
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Κατηγορεί ευθέως το Ισραήλ για τις επιθέσεις με τα walkie-talkie ο Νασράλα-«Κήρυξη πολέμου»
Τέλος η μεταφορά βομβητών και γουόκι τόκι από επιβάτες σε πτήσεις από Βηρυτό μετά τις εκρήξεις
«Ήμουν μπρούμυτα, ήταν βιαστής, σεξουαλικό τέρας»-Συγκλονίζουν οι καταγγελίες κατά Αλ Φαγιέτ