Η Ρωσία ξεκινά εκ νέου συζήτηση για τον Turkish Stream

Χωρίς αμφιβολία, τα πρόσφατα γεγονότα με την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από την Τουρκία και η ακύρωση ορισμένων οικονομικών συμφωνιών, όπως στο εμπόριο και τον τουρισμό επέφερε τεράστιο ρήγμα στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας. 
 
Η Ρωσία έχει ήδη προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, με την απαγόρευση εισαγωγής ορισμένων αγροτικών προϊόντων, την οδηγία στους Ρώσους τουρίστες να μην ταξιδεύουν στην Τουρκία και, ακόμα, με την απαγόρευση Τούρκων ποδοσφαιριστών να εργάζονται σε ομάδες στην Ρωσία κατά την προσεχή μεταγραφική περίοδο.
 
Ωστόσο, τα τελευταία 24ωρα ρωσικά και τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σε συζήτηση που έχει ξεκινήσει για επαναπροσέγγιση μεταξύ των δύο χωρών, καθώς τα συμφέροντα ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι μεγάλα και οι οικονομικές συμφωνίες που τίθενται σε κίνδυνο είναι τεράστιες για να ακυρωθούν και να μπούν οριστικά στην άκρη εν μία νυκτί. Η μια από αυτές αφορά το φυσικό αέριο και η άλλη την κατασκευή ρωσικού πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου της Τουρκίας.   
 
Παρά τα όσα ακούστηκαν και γράφτηκαν το τελευταίο διάστημα, ο Ρώσος υπουργός ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ μίλησε στους δημοσιογράφους και έκανε λόγο για συνέχιση παροχής φυσικού αερίου προς την Τουρκία. «Η Ρωσία έχει φυσικό αέριο και είναι σχετικά φθηνό, διαθέτουμε τις δέουσες υποδομές και είμαστε έτοιμοι να εξάγουμε το αέριο αυτό εγγυημένα και να διευρύνουμε τις εξαγωγές αυτές. Γι' αυτό θεωρώ ότι η οικονομική και εμπορική συνεργασία (σ.σ. με την Τουρκία) πρέπει να συνεχιστεί και θα είναι αποτελεσματική και για τις δύο πλευρές. Συνολικά η δυνατότητα αύξησης των εξαγωγών ρωσικού αερίου στην Τουρκία θα εξαρτηθεί από τις δυνατότητες της Τουρκίας, καθώς και από την εξέλιξη του ανταγωνισμού στην αγορά αυτή. Η Τουρκία καταναλώνει περίπου 50 δισ. κυβικά μέτρα αερίου. Μάλιστα, αν υπολογίσουμε την αύξηση της οικονομίας, τα μεγέθη αυτά θα αυξάνονται χρόνο με το χρόνο. Τώρα η Ρωσία προμηθεύει περίπου τα 30 δισ. κυβικά από αυτά τα 50. Η Τουρκία εισάγει αέριο από διάφορες κατευθύνσεις, Αζερμπαϊτζάν, Ιράν, υπάρχουν δυνατότητες για εισαγωγή υγροποιημένου αερίου από το Ισραήλ. Γι' αυτό προοπτικά όλα θα εξαρτηθούν από τον ανταγωνισμό, από την υλοποίηση των διακηρυγμένων σχεδίων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κος Νόβακ. 
 
Ο υπουργός ενέργειας της Ρωσίας πάντως δεν στάθηκε εκεί, αλλά μίλησε και για τον Turkish Stream, καθώς και τις προοπτικές του. Πιο συγκεκριμένα έκανε λόγο για από κοινού προτάσεις που ήδη ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τους υπουργούς Ενέργειας των χωρών της ΝΑ για την ανάπτυξη των υποδομών μεταφοράς φυσικού αερίου. «Εάν ολοκληρωθούν και παρουσιαστούν οι προτάσεις αυτές, θεωρώ, ότι η διαδρομή του Τουρκικού Αγωγού θα ήταν ενδιαφέρουσα και σημαντική για τους καταναλωτές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Γι' αυτό και στην περίπτωση αυτή, του Turkish Stream, υπάρχουν προοπτικές ότι περαιτέρω το έργο αυτό θα υλοποιηθεί. Οι συνομιλίες (σ.σ. μεταξύ Άγκυρας-Μόσχας) για το σχέδιο προς το παρόν δεν έχουν ξανα-ξεκινήσει, αλλά μπορούν να συνεχιστούν εάν οι συνάδελφοί μας ενδιαφέρονται για την υλοποίηση του σχεδίου αυτού», σημείωσε. 

Ο 1.100 χιλιομέτρων τουρκικός αγωγός σχεδιάστηκε να έχει τέσσερις γραμμές και ετήσια παραγωγική ικανότητα έως και 63 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου. Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Gazprom και η Botas της Τουρκίας υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για την κατασκευή του Turkish Stream. Από πλευράς του, περίπου 16 bcm έπρεπε να παρέχονται στην Τουρκία, ενώ τα υπόλοιπα 47 bcm ήταν να μεταφέρονται σε ένα κομβικό σημείο στα ελληνο-τουρκικά σύνορα και από εκεί στην Ευρώπη.

Ο υπουργός δεν αναφέρθηκε στο έργο του πυρηνικού εργοστασίου, στο οποίο έχει μπει φρένο προς το παρόν, κυρίως εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης στην Ρωσία. Το έργο είχε αναλάβει να εκπονήσει η ρωσική εταιρία Rosatom. Η συμφωνία ήταν η Rosatom να κατασκευάσει συνολικά τέσσερις αντιδραστήρες 1.200 μεγαβάτ με τον πρώτο αντιδραστήρα να κατασκευάζεται στην πόλη Ακούγιου, στην επαρχία της Μερσίνας, την αρχαία ελληνική πόλη Ζεφύριον και να είναι έτοιμος μέχρι το 2019.
 

Δειτε Επισης

Συνελήφθη ο ράπερ Diddy-Κατηγοίες για εκβιασμό, σωματεμπορία και εξαναγκασμό σε πορνεία
Πέραν των 450 τραυματιών και 14 νεκροί από εκρήξεις ασυρμάτων της Χεζμπολάχ
«Αυτός μου έμαθε πώς να ναρκώνω τη γυναίκα μου, τη βιάζαμε μαζί»-Νέες αποκαλύψεις στη δίκη Πελικό
Το Βερολίνο «παγώνει» τις εξαγωγές όπλων προς το Ισραήλ
Έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ για τις εκρήξεις των βομβητών στον Λίβανο
Αμαξοστοιχία παραβίασε κόκκινο και καρφώθηκε σε ακινοποιημένο τρένο–Δεκάδες τραυματίες
Το Ισραήλ μετακινεί μονάδες στα σύνορα με τον Λίβανο-«Μπαίνουμε σε νέα φάση του πολέμου»
H λίστα με τους έντεκα νεκρούς από την επίθεση στα προπύργια της Χεζμπολάχ-Ανάμεσά τους δύο παιδιά
Νεκρή τουρίστρια μετά από επίθεση καρχαρία-Έχασε το πόδι της και πέθανε από ανακοπή
Νέος συναγερμός στην Ευρώπη-Φωτιά κοντά στο Τσέρνομπιλ αύξησε τα επίπεδα ραδιενέργειας