Το "περίφημο" win-win των διαπραγματεύσεων και η "Θεωρία των Παιγνίων"

Ο όρος «win –win», ο οποίος χρησιμοποιείται στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας για επίλυση του κυπριακού, στοχεύει στην αλλαγή της αντίληψης ότι μια διαπραγματευτική διαδικασία παράγει αναγκαστικά νικητές και ηττημένους.

H κατάσταση win-win (ή θετικού αθροίσματος) αναφέρεται σε ένα αποτέλεσμα, όπου όλοι κερδίζουν από την επίλυση ενός προβλήματος. Εν αντιθέσει, η κατάσταση win-lose (ή μηδενικού αθροίσματος) αφορά το αποτέλεσμα, κατά το οποίο η μια πλευρά κερδίζει μέσα από την ήττα της άλλης (αποτελεί εχθρική προσέγγιση). Σύμφωνα με τον Ειδικό Επιστήμονα στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου Ζήνωνα Τζιάρρα, και οι δύο αυτοί όροι προκύπτουν από τη Θεωρία Παιγνίων (Game Theory), η οποία έχει τις ρίζες της γύρω στα μέσα του 20ου αιώνα ως παρακλάδι της οικονομικής επιστήμης. Από τότε βρίσκει εφαρμογή σε διάφορες άλλες επιστήμες καθώς και στην ανάλυση και επίλυση διάφορων ειδών συγκρούσεων (διαπροσωπικές, επιχειρηματικές, διακρατικές, εμφύλιες, κτλ.).

Πρόκειται για ένα εργαλείο επίτευξης στρατηγικών στόχων, το οποίο επικαλείται ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας (και άλλοι αξιωματούχοι), στην προσπάθεια του να παρουσιάσει τη διαπραγματευτική διαδικασία ως μια κατάσταση, η έκβαση της οποίας δεν θα αφήνει νικητές και ηττημένους.

Σε αντίθεση με το win-lose, κατά το οποίο «μια από τις δύο πλευρές πρέπει να κερδίσει και μια να χάσει», αφού πρόκειται για μια διαδικασία, η οποία παράγει νικητές και ηττημένους, το «win –win» θέτει τις βάσεις για μελλοντική συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών, αφού τα εμπλεκόμενα μέρη αποκομίζουν οφέλη, τα οποία επιζητούσαν πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Η διαδικασία win-win είναι μια κατάσταση, από την οποία βγαίνουν κερδισμένα και τα δύο εμπλεκόμενα μέρη, χωρίς, ωστόσο, αυτό να σημαίνει ότι θα εξασφαλίσουν όλα όσα ζητούν, επεσήμανε ο Ζήνωνας Τζιάρρας.

Πρόκειται για μια συνήθως συμβιβαστική λύση, που θα διασφαλίζει κάποιες βασικές απαιτήσεις των δύο πλευρών. Βεβαίως, πρόσθεσε ο κ. Τζιάρρας, εξαρτάται από το πώς ορίζει ο καθένας τον όρο «win-win».

Για παράδειγμα, οι διαφωνούντες με τη ΔΔΟ δεν θεωρούν ότι η εν εξελίξει διαδικασία είναι «win-win» ενώ, αντιθέτως, η αντίληψη της κυπριακής κυβέρνησης και της Τ/κ ηγεσίας είναι ότι με τη ΔΔΟ εξασφαλίζονται βασικές απαιτήσεις των δύο πλευρών, οι οποίες είναι εκ των ων ουκ άνευ για μια βιώσιμη κατάσταση, χωρίς να συνεπάγεται κατ’ ανάγκη ότι θα είναι και η ιδεατή λύση για οποιαδήποτε από τις δύο πλευρές.
 

Δειτε Επισης

Ξεκαθαρίζει ο ΥΠΕΣ για οικονομική αυτονομία των δήμων-«Η κρατική χορηγία προβλέπει παραχώρηση 117 εκ.»
Συντονισμένες προσπάθειες Κυβέρνησης για ρήξη αδιεξόδου στο Κυπριακό-«Μοναδικός στόχος βιώσιμη λύση»
Κ. Λετυμπιώτης: Η Κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια διάρρηξης του αδιεξόδου στο Κυπριακό
Β. Πάλμας: Υπενθύμιση του χρέους μας οι ηρωικές πράξεις των πεσόντων
Πλήρως ικανοποιημένη η Κυβέρνηση με τη διπλή αναβάθμιση-«Ψήφος εμπιστοσύνης στην οικονομία μας»
Ο Elon Musk θέλει τον Φειδία Παναγιώτου για πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου
«Για πρώτη φορά ολοκληρωμένη η στεγαστική πολιτική, δίνει λύσεις σε βασικά κεφάλαια»
Προκλητικός ξανά ο Χακάν Φιντάν-«Ιστορικό λάθος της ΕΕ να εντάξει την Κύπρο»
ΠτΔ στην ΕΡΤ: Η βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας ενισχυτική της δικής μας προσπάθειας
Κόμπος και Μπορέλ συζήτησαν για τη μέση Ανατολή στη Λευκωσί