Το "περίφημο" win-win των διαπραγματεύσεων και η "Θεωρία των Παιγνίων"

Ο όρος «win –win», ο οποίος χρησιμοποιείται στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας για επίλυση του κυπριακού, στοχεύει στην αλλαγή της αντίληψης ότι μια διαπραγματευτική διαδικασία παράγει αναγκαστικά νικητές και ηττημένους.

H κατάσταση win-win (ή θετικού αθροίσματος) αναφέρεται σε ένα αποτέλεσμα, όπου όλοι κερδίζουν από την επίλυση ενός προβλήματος. Εν αντιθέσει, η κατάσταση win-lose (ή μηδενικού αθροίσματος) αφορά το αποτέλεσμα, κατά το οποίο η μια πλευρά κερδίζει μέσα από την ήττα της άλλης (αποτελεί εχθρική προσέγγιση). Σύμφωνα με τον Ειδικό Επιστήμονα στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου Ζήνωνα Τζιάρρα, και οι δύο αυτοί όροι προκύπτουν από τη Θεωρία Παιγνίων (Game Theory), η οποία έχει τις ρίζες της γύρω στα μέσα του 20ου αιώνα ως παρακλάδι της οικονομικής επιστήμης. Από τότε βρίσκει εφαρμογή σε διάφορες άλλες επιστήμες καθώς και στην ανάλυση και επίλυση διάφορων ειδών συγκρούσεων (διαπροσωπικές, επιχειρηματικές, διακρατικές, εμφύλιες, κτλ.).

Πρόκειται για ένα εργαλείο επίτευξης στρατηγικών στόχων, το οποίο επικαλείται ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας (και άλλοι αξιωματούχοι), στην προσπάθεια του να παρουσιάσει τη διαπραγματευτική διαδικασία ως μια κατάσταση, η έκβαση της οποίας δεν θα αφήνει νικητές και ηττημένους.

Σε αντίθεση με το win-lose, κατά το οποίο «μια από τις δύο πλευρές πρέπει να κερδίσει και μια να χάσει», αφού πρόκειται για μια διαδικασία, η οποία παράγει νικητές και ηττημένους, το «win –win» θέτει τις βάσεις για μελλοντική συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών, αφού τα εμπλεκόμενα μέρη αποκομίζουν οφέλη, τα οποία επιζητούσαν πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Η διαδικασία win-win είναι μια κατάσταση, από την οποία βγαίνουν κερδισμένα και τα δύο εμπλεκόμενα μέρη, χωρίς, ωστόσο, αυτό να σημαίνει ότι θα εξασφαλίσουν όλα όσα ζητούν, επεσήμανε ο Ζήνωνας Τζιάρρας.

Πρόκειται για μια συνήθως συμβιβαστική λύση, που θα διασφαλίζει κάποιες βασικές απαιτήσεις των δύο πλευρών. Βεβαίως, πρόσθεσε ο κ. Τζιάρρας, εξαρτάται από το πώς ορίζει ο καθένας τον όρο «win-win».

Για παράδειγμα, οι διαφωνούντες με τη ΔΔΟ δεν θεωρούν ότι η εν εξελίξει διαδικασία είναι «win-win» ενώ, αντιθέτως, η αντίληψη της κυπριακής κυβέρνησης και της Τ/κ ηγεσίας είναι ότι με τη ΔΔΟ εξασφαλίζονται βασικές απαιτήσεις των δύο πλευρών, οι οποίες είναι εκ των ων ουκ άνευ για μια βιώσιμη κατάσταση, χωρίς να συνεπάγεται κατ’ ανάγκη ότι θα είναι και η ιδεατή λύση για οποιαδήποτε από τις δύο πλευρές.
 

Δειτε Επισης

Ελληνικά ΜΜΕ: Ανοίγει 38 χρόνια μετά τουρκικό λιμάνι για περίπου 1100 κυπριακά πλοία
Συνομιλίες ΠτΔ στο Βατικανό με αρχηγούς κρατών και άλλους αξιωματούχους-Πάει Ισπανία την Κυριακή (pics)
Το μήνυμα του ΠτΔ μετά την κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου-«Εργάστηκε με αφοσίωση»
O Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απέτισε φόρο τιμής στον Πάπα πριν την έναρξη της κηδείας του
Αναχωρεί για το συνέδριο του ΕΛΚ η Αννίτα Δημητρίου-Θα θέσει τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας
Ν. Αναστασιάδης: Στήριξα Χριστοδουλίδη στον δεύτερο γύρο, θα ήταν καταλυτικός ο ρόλος του ΔΗΣΥ σε μια συγκυβέρνηση
Η αποχώρηση Σιζόπουλου, η διάδοχος κατάσταση και ο ελέφαντας που βολτάρει στην ΕΔΕΚ
Κολλημένοι στα κατεχόμενα-«Δεν τηρήθηκε καμιά υπόσχεση προς Τ/κ»
Μεταβαίνει στο Βατικανό για την κηδεία του Πάπα ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης
Μ. Ραουνά: Η διεύρυνση της ΕΕ αποτελεί γεωπολιτική επένδυση