Η μαρτυρία 21χρονης Ιρακινής που γλίτωσε από το ΙΚ

 Μια 21χρονη κοπέλα που έπεσε στα χέρια των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους, που είδε όλους τους άνδρες του χωριού της στην επαρχία Νινευή του βορείου Ιράκ να εκτελούνται εν ψυχρώ, που φυλακίστηκε, βασανίστηκε και στο τέλος δραπέτευσε, πέρασε σήμερα τη πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου στην Αθήνα και αφηγήθηκε στον συγκλονισμένο, όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος, Προκόπη Παυλόπουλο, την προσωπική της οδύσσεια.

«Σας απευθύνω έκκληση, κύριε Πρόεδρε, να μεταφέρετε τη φωνή μου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι συνεχίζονται και βρίσκονται υπό κατοχή τα χωριά μας, υπό ομηρία χιλιάδες γυναίκες και μικρά παιδιά. Αυτό που ζητάμε είναι να απελευθερωθεί το υπόλοιπο τμήμα των εδαφών μας και να επιστρέψουν ελεύθερες οι γυναίκες και τα παιδιά στη Συρία, στο Ιράκ, στα εδάφη τα οποία ζούσαμε», είπε η Nadia Murad Basse Taha, στο Πρόεδρο Παυλόπουλο ο οποίος τη διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός, «που πολλά δεινά έχουν αντιμετωπίσει στο παρελθόν τους, να ξέρετε ότι σε αυτόν τον αγώνα θα είναι εδώ, πάντα παρόντες».
 
Η Νάντια Μουράντ Μπασί Τάχα ανήκει στην κουρδική εθνοθρησκευτική μειονότητα με ινδοϊρανικές ρίζες των «Γιεζίντι», που ζουν στην επαρχία της Νινευή του βορείου Ιράκ, ενώ υπάρχουν και άλλες κοινότητές τους στην Υπερκαυκασία, την Αρμενία, την Τουρκία και τη Συρία.
 
Τον Μάρτιο του 2014 δυνάμεις του Daesh (Ιsis) εισέβαλαν στο χωριό της στο Ιράκ. Εκτέλεσαν όλους τους άνδρες και μετέφεραν τα γυναικόπαιδα σε στρατόπεδα και βάσεις τους στη Συρία και αλλού. Η Νάντια αφηγήθηκε στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας πως οι τζιχαντιστές κάθε μέρα πωλούσαν τις γυναίκες σε άνδρες του  Daesh είτε της Συρίας είτε του Ιπουράκ. Εγώ, είπε, δεν έμεινα πολύ καιρό, έμεινα τρεις μήνες, αλλά με πήρανε πάνω από δώδεκα αγωνιστές ή πολεμιστές, αντάρτες του Daesh.
 
“Εγώ είχα την τύχη να γλιτώσω, από τις δυνάμεις του Ιsis μεταξύ των χιλιάδων κοριτσιών που είχαν απαχθεί”, πρόσθεσε η Νάντια, η οποία στο μεταξύ, είχε αποπειραθεί άλλη μία φορά να δραπετεύσει αλλά συνελήφθη, φυλακίστηκε και βασανίστηκε.
 
Τελικά, μετά από τρεις μήνες, κατάφερε να διαφύγει οριστικώς. Κατέφυγε στη Γερμανία όπου της παρασχέθηκε ιατρική περίθαλψη και φροντίδα.
 
«Πήρανε τα αδέλφια μου, σκότωσαν τους συναδέλφους μου, τους συναγωνιστές μου και με κρατούσαν αιχμάλωτη. Πέρασε ένας χρόνος από τότε,  αλλά αυτές οι πράξεις συνεχίζονται μέχρι σήμερα, εις βάρος πολλών μειονοτήτων», είπε στον Πρόεδρο Παυλόπουλο.
 
Στις 16 Δεκεμβρίου του 2014 η Νάντια Μουράντ Μπασί Τάχα παρουσιάσθηκε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στα δεινά που υπέστη για τρεις μήνες στα χέρια των τζιχαντιστών. Είπε ότι οι επιθέσεις εναντίον της κοινότητάς στοιχειοθετούν «στοχοποιημένη «γενοκτονία», και ζήτησε από τα Ηνωμένα Εθνη να ενεργοποιηθούν και να βοηθήσουν τις χιλιάδες γυναίκες και παιδιά που παραμένουν αιχμάλωτοι του Ισλαμικού Κράτους.
 
«Μέχρι αυτή τη στιγμή υπάρχουνε 3.400 άτομα τα οποία κρατούνται και είναι Σύριοι ή Ιρακινοί. Το 40 τις εκατό των περιοχών που κατοικούμε, ακόμα είναι υποδουλωμένα υπό την κατοχή αυτών των δυνάμεων. Ακόμα και στα μέρη τα οποία απελευθερώθηκαν, ο λαός μου δε θέλει να επιστρέψει γιατί έχουν πλήρως καταστραφεί και ισοπεδωθεί», ανέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
 
«Μέσα από τον προσωπικό σας εφιάλτη και τον προσωπικό σας Γολγοθά κατά τη φρικτή γενοκτονία των Γεζίντι, έχετε αναδειχθεί - και αυτό να το ξέρετε - σε ένα σύγχρονο σύμβολο γενναίας υπεράσπισης της αξίας και της αξιοπρέπειας του Ανθρώπου. Από εδώ, την Ελλάδα, που είναι κοιτίδα της Δημοκρατίας και του Πολιτισμού, στέλνουμε μαζί προς κάθε κατεύθυνση, και ιδίως προς την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, το μήνυμα ότι στο επίκεντρο της σύγχρονης Δημοκρατίας και το σύγχρονου Πολιτισμού είναι ο Άνθρωπος, και αυτόν πρέπει να υπερασπισθούμε», είπε ο κ. Παυλόπουλος, έχοντας ακούσει εμβρόντητος όπως παραδέχτηκε, την ιστορία της.
 
Και τη διαβεβαίωσε ότι «οι στυγνοί εγκληματίες του Daesh, μέσα και από τη γενοκτονία των Γεζίντι, είναι για εμάς εχθροί της Δημοκρατίας και του Πολιτισμού και διαπράττουν εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας», και ότι «ως τέτοιοι πρέπει να αντιμετωπισθούν άμεσα και αποτελεσματικά».
 
Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 μεγάλος αριθμός των Γιεζίντι έχει μεταναστεύσει στην Ευρώπη, κυρίως στη Γερμανία. Η θρησκεία τους θεωρείται ένα θεολογικό σύμπλεγμα τοπικών κουρδικών πίστεων, που περιέχει ζωροαστρικά και ισλαμικά στοιχεία. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού τους, το οποίο αριθμεί περίπου μισό εκατομμύριο, παραμένει σε στρατόπεδα εκτοπισμένων στο βόρειο Ιράκ.

Δειτε Επισης

Θύμα ληστείας και ξυλοδαρμού έπεσε 65χρονος από έναν παλιό γείτονά του-Ο δράστης χτύπησε και το σκυλάκι του
Αιματηρό επεισόδιο στον Κεραμεικό -Ένας τραυματίας
Χτύπησε στον ύπνο της τη μητέρα του επειδή δεν του έγραφε το σπίτι
Χώρισαν και εκείνη απείλησε ότι θα στείλει «ροζ» βίντεο στην σύζυγό του
Επίθεση από τέσσερις αλλοδαπούς δέχθηκε αστυνομικός στη Ρόδο-Συνελήφθη ένας 42χρονος Αλβανός
Νεαρή τουρίστρια κατήγγειλε Τούρκο για βιασμό μέσα σε ξενοδοχείο της Αθήνας
Νεαρός στη Θεσσαλονίκη χτύπησε τη μητέρα του και απείλησε να την σφάξει
«Ούρλιαζαν βόμβα, βγείτε έξω»-Εξερράγησαν power bank και ηλεκτρονικό τσιγάρο σε πτήση από Ηράκλειο προς Λονδίνο
Διακινητές πέταξαν 31 μετανάστες στη θάλασσα της Σάμου
Βελτιωμένη η εικόνα της πυρκαγιάς στο διυλιστήριο-Στο νοσοκομείο με εγκαύματα εργαζόμενοι