Αναστασιάδης: Σαν Πρόεδρος και σαν παππούς ...

Μήνυμα για καλλιέργεια ειρηνικής συμβίωσης έστειλε στους μαθητές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος υποδέχτηκε το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο εκπροσώπους της Παιδοβουλής και παιδιά από όλες τις Επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου.
 
Παραλαμβάνοντας ψήφισμα από τα παιδιά, με αφορμή την 26η επέτειο της υπογραφής της Σύμβασης γα τα Διακαιώματα του Παιδιού, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στη σημασία της δημιουργίας προοπτικών ασφάλειας για το μέλλον των παιδιών, τόσο μέσα από την οικονομική διασφάλιση, όσο και με την ειρηνική συμβίωση.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι όπως στο παρελθόν συμβιώσαμε με τους Τουρκοκύπριους για αιώνες, έτσι μέσα από μια λύση που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων και ιδιαίτερα των παιδιών, μπορούμε και να συμβιώσουμε και να συνδημιουργήσουμε, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ανέφερε ότι ζούμε σε μια πατρίδα που την κατοικούν Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι, αλλά και χιλιάδες άλλοι Ευρωπαίοι πολίτες, ενώ την ίδια ώρα αποτελούμε μέρος της μεγάλης Ευρωπαϊκής οικογένειας.

Θα πρέπει «να μάθουμε να συμβιούμε κάτω από συνθήκες διασφάλισης των δικαιωμάτων του συνόλου των πολιτών και με τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους» είπε.

Συνέχισε, λέγοντας ότι το μέλλον διασφαλίζεται μέσα από μια ειρηνική, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού.

«Το να θεωρούμε ότι οι νέοι που ανήκουν σε μια άλλη κοινότητα είναι εχθρικά διακείμενοι σε εμάς» ή ότι θα πρέπει να διαχωρίσουμε την πορεία μας «είναι η χειρότερη των επιλογών», ανέφερε.

Συμπλήρωσε ότι όσοι καλλιεργούν ανάλογο κλίμα απομόνωσης, είτε της ε/κ είτε της τ/κ κοινότητας, ενδεχόμενα να μην ενδιαφέρονται για το μέλλον αυτής της πατρίδας.

Κάλεσε ακολούθως τα παιδιά να προβληματιστούν αν αρμόζει σε Ευρωπαίο πολίτη να περιφρονεί τους συμπατριώτες του ή τους άλλους Ευρωπαίους πολίτες και ανέφερε ότι με το Υπουργείο Παιδείας γίνεται επεξεργασία προγραμμάτων «έτσι ώστε να καλλιεργήσουμε μια κουλτούρα ειρηνικής συμβίωσης μεταξύ μας».

«Πρέπει να μάθουμε ότι μέσα από την ειρήνη έρχεται η προκοπή» είπε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε εξάλλου και στην κατάσταση της οικονομίας, λέγοντας ότι τρία χρόνια μετά, αποκαταστάθηκε η αξιοπιστία της και ο ίδιος μπορεί να στέκεται όρθιος απέναντι στους πολίτες.

Θα ευχόμουν, είπε, να μην παραλάμβανα ένα κράτος, το οποίο ήταν υπό κατάρρευση ή σε κατάσταση χρεοκοπίας, ούτε να αντιμετωπίζαμε την κρίση στο τραπεζικό σύστημα, που ήταν έτοιμο για πτώχευση.

Συνέχισε, λέγοντας ότι λήφθηκαν σκληρές αποφάσεις, αλλά χωρίς την τόλμη αυτή, θα ακολουθούσαν χειρότερα.

«Νιώθω περήφανος γιατί λιγότερο από τρία χρόνια από την ανάληψη της εξουσίας, μπορώ σήμερα να σταθώ όρθιος απέναντι στον κυπριακό λαό και ιδιαίτερα απέναντί σας, για να πω ότι μέσα από την συνετή πολιτική που ακολουθήσαμε, κατορθώσαμε να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία του κράτους, την αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος» είπε.

Ανέφερε εξάλλου ότι απευθύνεται στα παιδιά με δύο ιδιότητες, του Προέδρου της Δημοκρατίας και του παππού, για να προσθέσει ότι «νιώθω τις ευαισθησίες σας, νιώθω τις αγωνίες σας» και έχει συναίσθηση της υποχρέωσης της Πολιτείας να διασφαλίσει τα δικαιώματα των παιδιών.

Σαν Πρόεδρος έχω συνταγματική και σαν παππούς συναισθηματική υποχρέωση να υλοποιώ την νομοθεσία για διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών, είπε.

Ανέφερε επίσης ότι γίνεται προσπάθεια, μέσα από το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, να ανταποκρίνεται το κράτος σε όσες οικογένειες «πραγματικά έχουν ανάγκη».

Το σύστημα δεν έχει ακόμη τελειοποιηθεί, αλλά βελτιώνεται συνεχώς, είπε, προσθέτοντας ότι το κράτος θα ενασκήσει κοινωνική πολιτική μέσα από τη στόχευση. «Όσοι έχουν ανάγκη, εκείνοι και θα πρέπει να παίρνουν τα επιδόματα και τη στήριξη του κράτους» είπε.

Στήριξη της νέας γενιάς και σεβασμό προς τα δικαιώματα των παιδιών, ζήτησαν από την πλευρά τους οι μαθητές, με υπόμνημα που διάβασε η Πρόεδρος της Κυπριακής Παιδοβουλής Έλενα Γεωργίου, ενώ στη συνέχεια το παρέδωσε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Μεταξύ άλλων, στο υπόμνημά οι μαθητές αναφέρουν ότι νιώθουν ότι οι ενήλικες δεν τους αντιμετωπίζουν ως ίσους πολίτες στον τόπο, ενώ ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στο δικαίωμα της συμμετοχής και της ελεύθερης έκφρασης της άποψης των παιδιών.

Αναφορικά με το χρέος της Πολιτείας να προστατεύσει τα δικαιώματα των παιδιών, αλλά και στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, στο υπόμνημα διατυπώνεται το ερώτημα αν τα παιδιά αξίζουν αυτό το μέλλον.

«Τον αντίκτυπο της οικονομικής κατάστασης του τόπου μας τον βιώνουμε και εμείς, τα ίδια τα παιδιά, καθώς τα όνειρα μας και οι στόχοι μας ίσως να μην υλοποιηθούν» ανέφερε η κ. Γεωργίου, διαβάζοντας το υπόμνημα.

Διερωτήθηκε στη συνέχει αν «αξίζουμε να ζούμε κάτω από τη σκιά μιας οικονομικής κατάρρευσης» και «να ζούμε καθημερινά με το άγχος του τι μέλλει γενέσθαι».

«Εμείς πιστεύουμε πως όχι. Τίποτα από αυτά δεν αξίζει σε εμάς, τους αυριανούς ενήλικες πολίτες της Κύπρου» συνέχισε και ζήτησε περισσότερα κονδύλια για τα παιδιά.

Μεταξύ άλλων, οι μαθητές εισηγήθηκαν την τοποθέτηση ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών στα σχολεία, την ενίσχυση της συμμετοχής τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων για θέματα που τα αφορούν, αλλά και τη σύσταση επιτροπής που θα υπάγεται στις υπηρεσίες κοινωνικής ευημερίας, για αξιολόγηση του έργου των κρατικών υπηρεσιών σε σχέση με την εφαρμογή των δικαιωμάτων των παιδιών.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής, η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά και εκπρόσωποι της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπή Προστασίας και Ευημερίας του Παιδιού και της Παιδοβουλής.

Πηγή ΚΥΠΕ 
  
 

Δειτε Επισης

Διαχείριση μετανάστευσης εκτός ΕΕ ζητούν 15 κράτη μέλη, μεταξύ τους η Κύπρος
Ακόμη ένα παραλήρημα Τατάρ-«Η ε/κ πλευρά απέρριψε προτάσεις για το Βαρώσι»
Καρογιάν: Στόχος το 7,5%+ και η εκλογή ευρωβουλευτή στις εκλογές
«SMS από πολιτικά πρόσωπα, αδελφότητες και κανονίσματα από τον Γενικό και Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα»
Απέρριψε όλες τις προτάσεις και εισηγήσεις μας ο Τατάρ-«Οι προσπάθειες δεν θα σταματήσουν»
Σ. Στεφάνου: Καθυστερεί η υλοποίηση εξαγγελιών για στεγαστική πολιτική
Καταγγέλλει παρέμβαση της Τουρκίας στις Ευρωεκλογές ο Οζ Καραχάν-«Αποτρέπει συμμετοχή των Τ/κ»
Οπαδικά τα συνθήματα στο τέμενος απαντά η Κυβέρνηση, δόθηκαν οδηγίες για καθαρισμό
Κ. Λετυμπιώτης: Συνέχιση υλοποίησης πολιτικών με την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης
Λετυμπιώτης για την απόπειρα δολοφονίας Φίτσο-«Οι πράξεις βίας δεν έχουν θέση στην κοινωνία»