Ποιος είναι ο Τζον Κέρι;

Η αρχή της πολιτικής καριέρας του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών  Τζον Κέρι, ξεκίνησε, με μία αντιπολεμική ομιλία.
Ήταν μόλις 27 ετών και είχε επιστρέψει από τον πόλεμο στο Βιετνάμ, όταν κάθησε ενώπιον της Γερουσίας. Σε μία κατάμεστη αίθουσα, ο Τζον Κέρι κατέθεσε κατά του πολέμου και ζήτησε την επιστροφή των αμερικανικών στρατευμάτων πίσω στην πατρίδα.  Ο 27χρονος τότε Κέρι φορώντας τη στρατιωτική του στολή αναφέρθηκε στις θηριωδίες που γίνονταν στο Βιετνάμ ρώτησε τα μέλη της Επιτροπής « Πως ζητάτε από έναν στρατιώτη να είναι ο τελευταίος άνθρωπος που θα πεθάνει στο Βιετνάμ; Πως ζητάτε από έναν στρατιώτη να είναι ο τελευταίος άνθρωπος που θα πεθάνει για ένα λάθος;» Μέσα σε μια νύχτα ο Κέρι έγινε ο πιο αναγνωρισμένος βετεράνος του Βιετνάμ στις ΗΠΑ. Όταν το Κέρι επέστρεψε από τον πόλεμο περισσότεροι από 540.000 στρατιώτες πήγαν στο Βιετνάμ, 33.400 είχαν σκοτωθεί και χιλιάδες διαμαρτυρίες γίνονταν στην Αμερική για την επιστροφή των στρατιωτικών δυνάμεων.


Ο Τζον Κέρι γεννήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1943 στο Κολοράντο. Ο πατέρας του ήταν εθελοντής στο Αεροπορικό Σώμα του Στρατού, πετώντας DC-3 και Β-29 ως δοκιμαστής πιλότος κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η μητέρα του ήταν εθελόντρια σε κοινωνικές δράσεις. Έτσι και μαζί με τις αρχές της Καθολικής πίστης, μεγάλωσε, ταξιδεύοντας πολύ, λόγω του ότι ο πατέρας του ήταν διπλωμάτης αργότερα, κατά την περίοδο διακυβέρνησης του Αϊζενχάουερ.

Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Yale με πτυχίο πολιτικών επιστημών. Αμέσως μετά υπηρέτησε στο Αμερικανικό Ναυτικό ως αξιωματικός και στάλθηκε στο Βιετνάμ, για δύο πολεμικές θητείες. Με την επιστροφή του στις ΗΠΑ έγινε δημόσια σκληρός επικριτής της εμπλοκής στον πόλεμο, καταθέτοντας μάλιστα στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. Λίγο αργότερα, το 1976, πήρε το πτυχίο Νομικής από τη Νομική Σχολή του Boston College. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για το προεδρικό αξίωμα, δέχθηκε έντονη κριτική για τα όσα ανέφερε για τη θητεία του στο Βιετνάμ και το κατά πόσο όντως υπηρέτησε. Γεγονός που έπληξε σημαντικά την εικόνα του.

Το 1982 έγινε αναπληρωτής κυβερνήτης της Μασαχουσέτης και δύο χρόνια αργότερα εξελέγη στην Γερουσία, κάτι που έγινε τρεις ακόμα φορές, ενώ τώρα υπηρετεί την τέταρτη θητεία του. Εδώ και πολλά χρόνια είναι μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, έχοντας σημαντική εμπειρία στα θέματα διεθνών σχέσεων των ΗΠΑ. Μάλιστα, ήταν ο κορυφαίος Δημοκρατικός στην Υποεπιτροπή Σχέσεων Ανατολικής Ασίας και Ειρηνικού, θεωρούμενος ως ένας από τους ειδικούς για την περιοχή.

Είναι μέλος της γνωστής μυστικής αδελφότητας “Skull and Bones” («Κρανίου και Οστών»), μέλος του πανίσχυρου Council on Foreign Relations (CFR) και επίσημος προσκεκλημένος της Λέσχης Bilderberg. Αν και Καθολικός στο θρήσκευμα έχει δηλώσει ότι πιστεύει ότι «η Τορά, το Κοράνι και η Βίβλος έχουν την ίδια θεμελιώδη ιστορία που συνδέει τους αναγνώστες τους».

Ο Τζον Κέρι παντρεύτηκε δύο φορές και έχει δύο παιδιά.

Αγαπημένο χόμπι του είναι η ποδηλασία.

 

Δειτε Επισης

Αλλαγές στην νομοθεσία για τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών ενέκρινε η Βουλή
Μεγαλύτερη του αναμενομένου η ανάπτυξη της οικονομίας στα κατεχόμενα το 2023
ΒΙΝΤΕΟ: «Είστε προδότες... ζήτω η Ουκρανία» φώναζε ο Τσιντούλα σε αντικυβερνητική διαδήλωση στη Σλοβακία
Μεγαλύτερος σε αριθμό εκλογέων ο Δ. Πάφου ακολουθεί ο Δήμος Ανατολικής Πάφου
Οι Χούτι απειλούν με νέες επιθέσεις σε όλα τα πλοία που έχουν προορισμό το Ισραήλ
Η Βουλή ενέκρινε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης
Ηχητικό ντοκουμέντο: Τα ουρλιαχτά και οι εκκλήσεις της 40χρονης για βοήθεια λίγες μέρες πριν τη δολοφονία της
Αναβλήθηκε η αποχή στα έξι δημόσια σχολεία του Ύψωνα
Πράσινο Bουλής για προμήθεια και εγκατάσταση 400.000 έξυπνων μετρητών ηλεκτρισμού από τη CYTA
Διχάζει την Ευρώπη η απόφαση 28χρονης Ολλανδής να υποβληθεί σε ευθανασία λόγω ψυχικής ασθένειας