Τζ. Κέρι: ''Στηρίζουμε την Λύση οικονομικά και τεχνικά''

Σαφές και ξεκάθαρο ήταν το ενδιαφέρον του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι για το οικονομικό κομμάτι της λύσης του Κυπριακού μέσα από μελέτες που χρειάζονται να γίνουν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Παγκόσμια Τράπεζα και γενικότερα όλους εμπλεκόμενους φορείς. 
 
Αν και δεν συζητήθηκαν συγκεκριμένα ποσά, ούτε συγκεκριμένο ύψος το οποίο θα διατεθεί για την λύση, η αμερικανική πλευρά ξεκαθάρισε ότι παρεμβαίνει ως προς την οικονομική πτυχή, που φυσικά είναι από τις σημαντικότερες της χρόνιας διαμάχης των δύο κοινοτήτων, προκειμένου να επισπευσθεί η επίτευξη διευθέτησης. 
 
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι μια από τις πρώτες δηλώσεις της Αμερικανίδας πρέσβειρας στην Κύπρο, μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά της αφορούσε τα χρήματα που πρέπει να βρεθούν για την λύση, γεγονός που συνεπάγεται πως οι ΗΠΑ δίνουν μεγάλη έμφαση στο κομμάτι των χρημάτων που θα διατεθούν στο ζήτημα αυτό.   
 
Άψογη επικοινωνιακά, με φράσεις όπως «είδα τον Νίκο και τον Μουσταφά», «υπάρχει χειροπιαστή πρόοδος», αλλά και «πάθος για την Ειρήνη», ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ήταν ξεκάθαρος σε ό,τι αφορά την τεχνική και οικονομική στήριξη που προτίθενται να παράσχουν οι ΗΠΑ σε πιθανή λύση του Κυπριακού, που όπως ανέφερε θεωρεί πώς είναι πολύ κοντά, αναφέροντας την λέξη ''οικονομική'' τρεις φορές μέσα στην δήλωσή του.
 
''Μια βιώσιμη λύση θα δημιουργήσει ευκαιρίες για οικονομική ανάπτυξη σε όλο το νησί'', είπε αρχικά, προσθέτοντας ότι ''οι ΗΠΑ θα ενεργήσουν ώστε να διασφαλιστεί η εφαρμογή της λύσης, παρέχοντας τεχνική και οικονομική βοήθεια'', καθώς και ότι η Λύση θα ανεβάσει οικονομικά ολόκληρη την περιοχή. 
 
''Τώρα είναι η στιγμή της Κύπρου'', τόνισε στις δηλώσεις του στο Ιδρυμα Fulbright, σημειώνοντας  με νόημα το γεγονός ότι με την λύση, η Κύπρος θα μετατραπεί σε εμπορικό και ενεργειακό κέντρο, με τεράστιες δυνατότητες, ιδίως για την περιοχή της. 
 
Αμεση πάντως ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, ο οποίος κλήθηκε να ενημερώσει για το έργο της ομάδας του ΔΝΤ που βρίσκεται στην Κύπρο και αρκέστηκε μόνο στο τεχνικό κομμάτι, χωρίς να επεκταθεί στο οικονομικό. «Το ΔΝΤ κλήθηκε να παράσχει τεχνική βοήθεια για τις οικονομικές πτυχές της Κύπρου μετά τη διευθέτηση. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τις δύο κοινότητες για την εξεύρεση βιώσιμων οικονομικά λύσεων», δήλωσε. Διευκρίνισε ότι η βοήθεια που θα παράσχει το ΔΝΤ είναι τεχνική βοήθεια για την ανάπτυξη ικανοτήτων στους τομείς που ειδικεύεται το Ταμείο, όπως «το μακροοικονομικό πλαίσιο, οι χρηματοπιστωτικές και δημοσιονομικές υποθέσεις και οι στατιστικές». 
 
Παρακολουθείστε πώς κατέγραψε το www.reporter.com.cy LIVE λεπτό προς λεπτό την επίσκεψη του αμερικανού ΥΠΕΞ

Δειτε Επισης

Το ΕΛΑΜ καταγγέλλει το Ηνωμένο Βασίλειο για έκδοση βίζας στο ψευδοκράτος
Διμερείς συνεργασίες και η επικείμενη τριμερής με Ελλάδα στο επίκεντρο των συναντήσεων Χριστοδουλίδη στο Ισραήλ
Μετά το Πάσχα εξελίξεις για διορισμό Προσωπικού Απεσταλμένου-Πρώτα συνάντηση διαπραγματευτών
Ο «προεκλογικός» των κατεχομένων, το ρίνγκ Τατάρ-Ερχιουμάν και τα τουρκογενή πλήγματα
Ο Οδυσσέας ως αναδυόμενη αντιπολιτευτική δύναμη απέναντι στις αδυναμίες του συστήματος
Κύπρος και Ελλάδα χρειάζονται στήριξη για την ηλεκτρική διασύνδεση-«Δεν βγαίνει δημόσια η ΕΕ»
«Πρωτόκολλο» για νέο νοσοκομείο στην κατεχόμενη Λευκωσία υπογράφηκε στην Άγκυρα
«Ατυχείς και διχαστικές» χαρακτήρισε τις δηλώσεις συμβούλου Ερντογάν για Ουστέλ ο Τατάρ
Εισηγείται η Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία ο Σερντάρ Ντενκτάς
Προηγείται ο Τατάρ του Έρχιουρμαν και σε δημοσκόπηση τουρκικής εταιρείας