Στη NASA η Arachnobeea του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος

Στις ΗΠΑ βρέθηκαν πριν λίγες μέρες καλεσμένοι της ΝΑΣΑ, τα μέλη της ομάδας Arachnobeea, του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος. Η ομάδα κέρδισε ένα από τα 6 πρώτα βραβεία του διαγωνισμού ΝΑSA SPACE APPS Challenge 2015, στον οποίο συμμετείχαν περισσότερες από 1.000 ομάδας από 135 χώρες. Ο επικεφαλής της αποστολής, πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος, Γεώργιος Δανός, ο οποίος επισκέφθηκε και τη Νέα Υόρκη, όπου είχε επαφές με δηλώσεις στο ΚΥΠΕ κάλεσε την Ομογένεια να στηρίξει “όλη  αυτή την προσπάθεια που φέρνει υπερήφανα για τον τόπο μας αποτελέσματα».

Στην αποστολή συμμετείχαν δέκα άτομα, τα οποία, παράλληλα με την τελετή βράβευσης, βρέθηκαν στις 3 Δεκεμβρίου στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ και  παρακολούθησαν την εκτόξευση του πυραύλου «Atlas 5».
Επικεφαλής της αποστολής ήταν ο πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος, Γεώργιος Δανός, ο οποίος επισκέφθηκε και τη Νέα Υόρκη, όπου είχε επαφές με το Κυπρο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ενώ επισκέφθηκε εθιμοτυπικά τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ. ο κ. Δανός είπε ότι ο διαγωνισμός της ΝΑΣΟ στον οποίο πρώτευσαν αφορούσε «στην επίλυση διαφόρων προβλημάτων τα οποία έχουν θετικά αποτελέσματα για την επιβίωσή μας στον πλανήτη Γη, αλλά που ξεκινούν από την έρευνα του διαστήματος».

Η συγκεκριμένη εφαρμογή ήταν ένα τροποποιημένο ελικοφόρο drone το οποίο μοιάζει με αράχνη από τον τρόπο που κινείται, ενώ πετάει σαν την μέλισσα, εξ ου και το όνομα Arachnobeea.

Όταν αστειευτήκαμε με τον κ. Δανό, πως και κατορθώνουμε να διακρινόμαστε στην επίλυση προβλημάτων, όταν έχουμε για δεκαετίες άλυτο το εθνικό μας θέμα, είπε: «Ενώ μπορεί να έχουμε ένα ή και περισσότερα άλυτα ζητήματα στην Κύπρο, κάτι το οποίο διαθέτουμε και είναι πολύ δυνατό είναι τα μυαλά του κόσμου μας. Βάλαμε αυτά τα μυαλά σ’ ένα εποικοδομητικό έργο και λύσαμε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα που μας δόθηκε απ’ τη ΝΑΣΑ. Ουσιαστικά δημιουργήσαμε ένα ρομποτικό drone το οποίο είναι ικανό να πετά στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, αλλά ταυτόχρονα και να περπατάει πάνω στις επιφάνειες. Αυτό η ΝΑΣΑ το θεώρησε άξιο βράβευσης και πήραμε το πρώτο βραβείο παγκοσμίως».

Η εφαρμογή μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα χρήσιμη στους αστροναύτες του Διαστημικού Σταθμού καθώς τα drones μπορούν να είναι οι έξυπνοι βοηθοί τους, ενώ μπορεί να χρησιμεύει και σε εξωτερικές επιδιορθώσεις.

Ο κ. Δανός ανέφερε ότι είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν και στην ελληνική και κυπριακή κοινότητα της Αμερικής για τις επιτυχίες της ομάδας και για να δούνε πώς μπορούν να συνεργαστούν περισσότερο ΗΠΑ και Κύπρος.
«Αλλά και να καλέσουμε την Ομογένεια να στηρίξει όλη  αυτή την προσπάθεια που φέρνει υπερήφανα για τον τόπο μας αποτελέσματα».

Ανέφερε ακόμη ότι υπάρχουν Ελληνες και Ελληνοκύπριοι που διαπρέπουν στη ΝΑΣΑ με τους οποίους βρίσκονται σε επικοινωνία και συνεργάζονται προς κοινό όφελος.

Ο κ. Δανός είπε πως ο σκοπός του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος είναι να βάλουν τα ταλέντα που διαθέτει η Κύπρος σε ένα εποικοδομητικό έργο να κάνουν τη χώρα υπερήφανη.

«Αν αυτά τα ταλέντα  μπουν σε εποικοδομητικό έργο, αυτό σημαίνει ότι παράγουμε τέτοιο έργο που φτιάχνουμε τεχνολογικά θεμέλια για να φέρουμε διαφοροποίηση της οικονομίας, ώστε στο μέλλον η Κύπρος να έχει και νέους ισχυρούς οικονομικούς πόρους».
Πρόσθεσε ότι η επανάσταση του διαστήματος θα είναι η επόμενη μεγάλη επανάσταση της ανθρωπότητας.

«Η ανθρωπότητα είχε διάφορες επαναστάσεις. Τη βιομηχανική, την τεχνολογική … Η επόμενη μεγάλη επανάσταση που έρχεται είναι η διαστημική. Είναι λογικό και επόμενο, όταν βλέπουμε εταιρείες όπως η Amazon και η Google να χρησιμοποιούν drones, πως όλα πηγαίνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Σημασία δεν έχει πλέον να βάλεις άνθρωπο πάνω στη Σελήνη, αλλά πώς να δημιουργήσεις τεχνολογίες οι οποίες μπορούν να κάνουν καλό εδώ στη Γη».

Η ομάδα αποτελείται από τους Mihailo Kitanovic, Χρίστο Αντωνίου, Χαράλαμπο Λεβέντη, Adrian Carlan, Aleksandar Bozic, Iurii Fomenco, Visnja Durovic, Dragan Colovic, Ljubodrag Bozic και Nikola Gacic.
ΚΥΠΕ
 
 

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα
Διαβεβαιώσεις Αναπληρωτή Γενικού Ελεγκτή ότι η Υπηρεσία θα συνεχίζει το έργο της