Ο πραγματικός χρυσός της Κύπρου

Δεν χρειάζεται να είσαι πανεπιστήμιο μιας μεγάλης χώρας για να φθάσεις στην κορυφή. Χρειάζεσαι απλώς ένα πλαίσιο και ένα όνειρο.  Σκεφτείτε για παράδειγμα τι κατάφερε το Πανεπιστήμιο Κύπρου στα 25 του χρόνια, αναλογιστείτε μέχρι πού μπορεί να φτάσει η πατρίδα μας, με μεθοδική και δημιουργική δουλειά.
Όταν ξεκινούσαμε τα πρώτα μαθήματα το 1992 στην ιστορική παιδαγωγική ακαδημία, πόσοι άραγε συλλογίζονταν ότι θα βρισκόμαστε σήμερα σε έναν ολότελα διαφορετικό χώρο, στην Πανεπιστημιούπολη, συγκαταλεγόμενοι ανάμεσα στα 350-400 κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου; Πόσοι άραγε είχαν ονειρευτεί το σημερινό μέγεθος του Πανεπιστημίου; Μέγεθος, τόσο σε έκταση, αλλά κυρίως σε ποιότητα ανθρώπινου δυναμικού, με φαντασία και όραμα για το μέλλον.
Βλέπετε, ο Κόσμος της Κύπρου είναι μοναδικός και μπορεί να είναι απίστευτα δημιουργικός! Όπως είπε και ο μεγάλος μας ζωγράφος Αδαμάντιος Διαμαντής «Ό,τι έκαμε ο άλλος με εκατό, ο κόσμος αυτός το έκαμε με πέντε με δέκα, το έκαμε όμως πλέρια και ολοκληρωμένα».
Στο Πανεπιστήμιο Κύπρου επιζητούμε παράλληλα με τη διδασκαλία και την έρευνα να τολμήσουμε κάτι μοναδικό, να επιχειρήσουμε κάτι καινούργιο με τοπικό και διεθνή αντίκτυπο. Σχεδιάζουμε για το σήμερα και για το αύριο επιδιώκοντας τον συνεχή εκσυγχρονισμό. Θέλουμε η επιχειρηματικότητα να έχει δεσπόζουσα θέση στην καθημερινότητα του οργανισμού, διότι επιθυμούμε οι άνθρωποί μας να μπορούν να αξιοποιήσουν και να εφαρμόσουν εντός του οργανισμού τις καινοτόμες ιδέες τους.
Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε επικεντρωθεί στον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας του οργανισμού, για να έχει τη δυνατότητα το Πανεπιστήμιο Κύπρου να ιδρύει τις δικές του μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας, τεχνοβλαστούς, επιχειρήσεις, στις οποίες οι απόφοιτοί μας, κρατώντας τη διασύνδεσή τους με το Πανεπιστήμιο, να δημιουργούν εστίες καινοτομίας και αργότερα να εργοδοτούν οι ίδιοι νέους απόφοιτους.
Η ολοκλήρωση του έργου της Πανεπιστημιούπολης αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των φοιτητών που επισκέπτονται το Πανεπιστήμιό μέσω των προγραμμάτων ανταλλαγής φοιτητών. Στόχος είναι να προσελκύσουμε ανθρώπους από όλη την Ευρώπη, να δώσουμε σε όλους τους νέους της Κύπρου τη δυνατότητα διεκδίκησης μιας θέσης στο Πανεπιστήμιο. Χωρίς να αποκλείουμε και χωρίς να ευνοούμε κανέναν. Με διαδικασίες διαφανείς, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που έχουμε μπροστά μας.
Χρειαζόμαστε όλα τα παιδιά της πατρίδας μας, απ’ όλα τα σχολεία, απ’ όλες τις κοινότητες, ξένους και παιδιά μεταναστών που ζούνε εδώ. Θέλουμε να σπουδάσουν μαζί στους ίδιους χώρους, στα ίδια εργαστήρια και αμφιθέατρα, γιατί ξέρουμε ότι η σύνθεση της διαφορετικότητας είναι μια συγκλονιστική παιδαγωγική διαδικασία.
Μεγαλύτερη ελπίδα μας είναι η δημιουργία του πανεπιστημίου της μετά τη λύση εποχής, του χώρου συνάντησης όλων των δημιουργικών δυνάμεων του τόπου. Χρειαζόμαστε ανθρώπους με όραμα και ευρηματικότητα, τολμηρούς, ώστε να σκέφτονται έξω από συμβάσεις και τετριμμένα, μακριά από πάθη και μίση, έχοντας στο επίκεντρο το ευρύτερο καλό της πατρίδας μας.
Ο διαχρονικός χρυσός μιας χώρας είναι άλλωστε η δημιουργικότητα των ανθρώπων της. Το χρυσάφι του καθενός μας είναι να αγαπήσουμε πραγματικά αυτόν τον τόπο, να ανακαλύψουμε τις δυνατότητές μας και πάνω εκεί να δουλέψουμε και να χτίσουμε όλοι μαζί την ελεύθερη Κύπρο.
Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου
 
 
 

Δειτε Επισης

Η Ποινική και Πειθαρχική ευθύνη των μελών της Αστυνομίας/Εθνικής φρουράς στην υπόθεση του Θανάση Νικολάου
Η Δικαίωση άργησε μια ολόκληρη ζωή...
Επιλογή για το μέλλον της Ευρώπης
Η προσβολή του τεκμηρίου αθωότητας από δηλώσεις του ΥΔΔΤ
Συνέχιση ή Μετατροπή Αλλοδαπής Ποινής στη Κύπρο
Πορεία Χριστοδούλας, η σύνοψη των αγώνων μας σήμερα
Δύο χρόνια έργων και προόδου στον Δήμο Γεροσκήπου
«Ηγεσία που κάνει τη διαφορά στην ΠΟΕΔ, με ΠΑΔΕΔ - Πρωτοπορία!»
Η προστασία από τις περιβαλλοντικές αλλαγές ως ανθρώπινο δικαίωμα,
Υποχρεωτική Νοσηλεία Ουσιοεξαρτημένων