Το «δίκτυο» των συνομιλιών μέχρι το «τραπέζι»

Παρόλο που τον τελευταίο λόγο στις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό έχουν οι δύο ηγέτες, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, εντούτοις υποστηρικτικό ρόλο στην όλη διαδικασία διαδραματίζουν οι άνθρωποι, που βρίσκονται «πίσω» από τους ηγέτες.
 
Πρόκειται για τεχνοκράτες και νομικούς, οι οποίοι πλαισιώνουν τους διαπραγματευτές, όταν παραστεί ανάγκη, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, ενώ παράλληλα επεξεργάζονται και συζητούν τα διάφορα θέματα που προκύπτουν, στο πλαίσιο επιτροπών, μεικτών και μη.
 
Οι ομάδες εργασίας
 
Όταν άρχισαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Νίκου Αναστασιάδη και Ντερβίς Έρογλου, οι δύο πλευρές προχώρησαν στη σύσταση ομάδων εργασίας, Ελληνοκυπριακών και Τουρκοκυπριακών. Η κάθε πλευρά δημιούργησε εφτά ομάδες, μια για κάθε κεφάλαιο των συνομιλιών:
 
1.   Διακυβέρνηση και κατανομή εξουσιών
2.   Ευρωπαϊκή Ένωση.
3.   Εδαφικό
4.   Περιουσιακό
5.   Οικονομικά.
6.   Ασφάλεια
7.   Ιθαγένεια/Αλλοδαποί/Μετανάστευση/Άσυλο
 
Στις ομάδες αυτές συμμετείχαν 65 συνολικά προσωπικότητες από όλα τα κόμματα. Τα μέλη των ομάδων εργασίας μελέτησαν 2000 σελίδες εγγράφων και θέσεων, όπως είχαν καταγραφεί στο πλαίσιο παλαιότερων διαπραγματεύσεων (πχ ιδέες Γκάλι, συμφωνίες κορυφής κτλ).
 
Ακολούθως, μέσα από συζήτηση διαμορφώθηκαν και ετοιμάστηκαν οι θέσεις, με τις οποίες η κάθε πλευρά κατέβηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
 
Όταν η δουλειά των ομάδων εργασίας ολοκληρώθηκε, δεν χρειάστηκε να λειτουργήσουν ξανά.
 
Οι τεχνικές επιτροπές
 
Μετά την ολοκλήρωση του έργου των ομάδων εργασίας, τη σκυτάλη πήραν οι τεχνοκρατικές  επιτροπές ή τεχνικές, όπως επικράτησαν να ονομάζονται.
Πρόκειται για μεικτές επιτροπές, οι οποίες ασχολούνται με θέματα που σχετίζονται με την καθημερινότητα των πολιτών, μετά την όποια λύση προκύψει. Κάποιες εξ αυτών είναι οι εξής:
 
  • Πολιτιστικής Κληρονομιάς
  • Περιβάλλοντος
  • Εμπορικών και Οικονομικών Θεμάτων
  • Ανθρωπιστικών Θεμάτων
  • Εγκληματικότητας
  • Υγείας
  • Τηλεπικοινωνιών και Ραδιοσυχνοτήτων
  • Οδοφραγμάτων
  • Διαχείρισης Κρίσεων
 
Όπως έχει εξάλλου ανακοινωθεί, αρχές του 2016 θα συσταθεί ακόμα μια επιτροπή για θέματα παιδείας.
 
Μεταξύ άλλων, στις επιτροπές συμμετέχουν ο δικηγόρος, Πόλυς Πολυβίου (νομικός σύμβουλος του διαπραγματευτή), ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας, Αλέκος Μαρκίδης, (ως συντονιστής της ομάδας νομικών). Συμμετέχουν επίσης οι Παναγιώτης Δημητρίου (συντονιστής των επί μέρους επιτροπών), Μάριος Ηλιάδης, Νίκος Κλεάνθους, Κρις Τριανταφυλλίδης, Χρίστος Κληρίδης, Νικόλας Κυριάκου, ο Γενικός και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας.
 
Στις τεχνικές επιτροπές, οι οποίες απαρτίζονται από τεχνοκράτες και γνώστες του κυπριακού (πολλοί εξ αυτών συμμετείχαν και στις ομάδες εργασίας), συζητούνται θέματα, που προκύπτουν στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, όταν παραστεί ανάγκη. Γι αυτό και οι συναντήσεις δεν είναι συχνές, εκτός από επιτροπές, το θέμα των οποίων συζητείται συχνά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, πχ οικονομία, περιουσιακό κτλ. Όπως μας επισημάνθηκε, πλέον δεν υπάρχουν συναντήσεις μεταξύ Ε/κ και Τ/κ εμπειρογνωμόνων.
 
Οι τεχνοκράτες των επιτροπών, οι οποίοι εργάζονται σε εθελοντική βάση, συχνά πλαισιώνουν και τον ίδιο τον διαπραγματευτή στις συνομιλίες, όταν και εφόσον ο ίδιος θεωρήσει ότι είναι αναγκαίο.  Ο ρόλος τους είναι καθαρά υποστηρικτικός προς τον διαπραγματευτή.
 
Στο τέλος, οι προτάσεις, που προκύπτουν από τη διαδικασία κατατίθενται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος αξιολογεί και θέτει τα ζητήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
 
  
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Πρώτη συνάντηση με τη Φον ντερ Λάιεν είχαν οι υποψήφιοι για τη νέα Κομισιόν
Διαβεβαίωση αρμόδιας επιτροπής ΕΚ για Επιτρόπους-«Θα ενεργήσουν μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες»
Επίσπευση διαδικασίας για αναθεώρησης νομοθεσίας ΡΙΚ ζήτησε το Υπουργείο Εσωτερικών
Υπέγραψε την παύση Οδυσσέα Μιχαηλίδη η Αννίτα Δημητρίου ως Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας
ΠτΔ: Ο Κρανιδιώτης ήταν κυνηγός του ονείρου και θιασώτης του εφικτού
Τον ερχόμενο Μάρτιο το συνέδριο του ΡΤΚ-Ξανά υποψήφιος ο Έρχουρμαν
Διεθνές ενδιαφέρον για την απόφαση παύσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη (pics)
«Μία μαύρη μέρα για την Ελεγκτική, κατάμαυρη για την Κύπρο»-Κατηγορηματικός ο Οδυσσέας
Αντιδράσεις κομμάτων και πολιτικών προσώπων στην απόφαση παύσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη
Σήκωσε το γάντι η Κυβέρνηση και απάντησε στα πυρά Οδυσσέα σε ΠτΔ-«Απορρίπτουμε αυτή την αντίληψη»