Συνέντευξη "Ομάδα Κύπρος": Η παρθενογένεση ήταν εξαρχής μια παρανόηση

Τον τρόπο χρηματοδότησης της «Ομάδας Κύπρος» εξηγούν, μεταξύ άλλων, στον ΡΕΠΟΡΤΕΡ δύο ιδρυτικά μέλη της Ομάδας, ο Γιάννης Μαρθάρης και ο Πάνος Πάρρας καθώς και τον σκοπό για τον οποίο συστάθηκε η Ομάδα. Απαντούν επίσης στις διάφορες επικρίσεις σε σχέση με τα έσοδα τους. 

Από πού προέρχεται η χρηματοδότηση σας;

Όπως είµαστε εµείς, που πιστεύουµε σε αυτή την προσπάθεια στήριξης και εδραίωσης της λύσης, υπάρχει περισσότερος κόσµος, ο οποίος έχει τις ίδιες ανησυχίες. Προερχόμαστε από όλους τους κοµµατικούς χώρους και δεν έχουµε πολιτικές φιλοδοξίες, ούτε πρόκειται να µετεξελιχθούµε σε πολιτική οµάδα. Για αυτόν τον λόγο, υπάρχει κόσµος, που στηρίζει την προσπάθεια µας. Η λογοδοσία και η διαφάνεια, που µας διέπει, µακάρι να υπήρχε και στους πολιτικούς φορείς.  Δεν έχουµε δεχθεί εισφορά πάνω από 1000 ευρώ και δεν έχουµε επίσης δεχθεί καµιά ανώνυµη εισφορά.  

Από πού προέρχονται; 

Είµαστε σωµατείο. Υπάρχει συνδροµή µέλους 20 ευρώ. Θα αυτοδιαλυθούµε µετά τη λύση.  Επίσης, µπορεί να συνεισφέρει το κοινό, επώνυµα µέσω διαφανούς και εγκεκριµένου crowd funding. και από εισφορές σε λογαριασµό στην τράπεζα και πάλιν επώνυµα.

Γιατί θεωρείτε ότι στοχοποιηθήκατε;  

Δεν θεωρούµε ότι γίναµε ιδιαίτερα στόχος. Είναι απότοκο της περιρρέουσας του 2004 όταν ο Τάσσος Παπαδόπουλος είχε πει ότι «κάποιοι τα παίρνουν» για να στηρίξουν το «ναι». Οι όποιες κατηγορίες διακινούνται κυρίως από κύκλους που εναντιώνονται στην λύση, ή αρέσκονται στις συνοµωσίες. Ίσως γιατί κάποιοι µόνο αυτόν τον τρόπο ξέρουν να πολιτεύονται οπότε θεωρούν πως όλοι είναι ίδιοι. Κάθε 10 µέρες δηµοσιεύουµε στη σελίδα µας όλα µας τα έσοδα και έξοδα. Δεν έχουµε τεράστια έξοδα πέραν της έρευνας που διεξήγαμε οπόταν αυτό λέει πολλά για την περιορισμένη ανάγκη χρηματοδότησης μας. Επιπλέον υπάρχει πολλή εθελοντική δουλειά όσον αφορά τα βίντεο μας.

Εσείς στηρίζετε τη διαδικασία; Διότι δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό για να στηρίξεις σε επίπεδο σχεδίου λύσης… 

Στηρίζουμε τις συνοµιλίες, οι οποίες είναι βασισµένες πάνω στο οµοσπονδιακό συµφωνηµένο µοντέλο. Δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό ως προς το σχέδιο λύσης, αλλά είναι χειροπιαστό αυτό, που συζητείται τα τελευταία 40 χρόνια. Το µοντέλο λύσης, που έρχεται είναι ξεκάθαρα µια ΔΔΟ. 

Ως µετεξέλιξη της Κυπριακής Δηµοκρατίας;  

Μα δεν µπορεί να είναι αλλιώς. Δεν πρόκειται να δεχθούµε ούτε παρθενογένεση, ούτε κατάργηση της ΚΔ. Ο δικοινοτισµός είναι κάτι που προκύπτει από το σύνταγµα του 60. Ουσιαστικά κατοχυρώνεται η αποτελεσµατική πρόσβαση της άλλης πλευράς στην εξουσία. Το οµοσπονδιακό µοντέλο, δεν είναι κάτι καινούριο.  
Αυτή η µέθοδος θα καλύψει και κάποιες παθογένειες  του συντάγµατος του 60 

Η συνολική ένταξη στην ΕΕ, αποτελεί εγγύηση της µετεξέλιξης… 

Ακριβώς. Είµαστε και θα παραµείνουµε -χωρίς να απαιτείται ξανά υποβολή αίτησης ένταξης- µέλη της ΕΕ, ΟΗΕ και λοιπόν οργανισµών. Τα περί παρθενογένεσης ήταν µια παρανόηση εξαρχής. 

Πιστεύετε ότι κάποιοι έχουν συµφέροντα είτε για τη λύση είτε για τη µη λύση; 

Θεωρούµε ότι υπάρχουν συµφέροντα εκατέρωθεν. Απλώς το συµφέρον των κυπρίων πολιτών είναι προς την λύση. Αν υπάρχουν οργανισµοί, πολιτικοί και θεσµικοί παράγοντες, οι οποίοι έχουν εξουσία και όφελος από τη µη λύση, σίγουρα θα είναι εναντίον της προσπάθειας λύσης. Εµείς παρακινούµαστε από το όφελος του απλού κύπριου πολίτη. 

Επειδή ζούµε σε περίεργες εποχές, ο κόσµος δυσκολεύεται να πιστέψει ότι κάποιοι άνθρωποι θέλουν να λυθεί το κυπριακό επειδή «απλώς» αγαπούν τη χώρα τους. 

Ναι, οι άνθρωποι αμφισβητούν τα πάντα. Όµως, ακόµα και το δικό µου συµφέρον έρχεται µέσα από το συλλογικό συµφέρον. Το παιδιά µου θα τα µεγαλώσω εδώ. 
 
Άρα πρόκειται και για αµφισβήτηση της δυναµικής της συλλογικότητας… 

Κάτι τέτοιο βεβαίως δεν είναι υπέρ µας. Η απώλεια εµπιστοσύνης προς κάθε θεσµό ή αρχή. 

Έχετε εκ των έσο πληροφόρηση για το κυπριακό;  

Έχουµε κάνει συναντήσεις µε αρµόδιους, αλλά δεν είµαστε εκεί στις συνοµιλίες. Δεν έχουµε προνοµιακή πληροφόρηση. Εµείς δηµιουργηθήκαµε για να ενηµερώσουµε τον κόσµο για το τι συζητείται, για το µοντέλο λύσης κλπ διότι υπάρχουν πληροφορίες, που δεν φθάνουν στον κόσµο. 

Μήπως επειδή δεν ενδιαφέρει µεγάλη µερίδα του κόσµου;
 
Βεβαίως.   Εκείνο, που ενοχλεί περισσότερο τον κόσµο δεν είναι η διζωνικότητα, αλλά ο δικοινοτισµός. Αρκετοί διερωτούνται: «Μα θα είµαστε ίσοι µε το 18%». Δεν αντιλαµβάνονται κάποιοι ότι «πολιτική ισότητα» δεν σηµαίνει και αριθµητική, αλλά ότι κατοχυρώνεται το δικαίωµα αποτελεσματικής συµµετοχής στην εξουσία. Για παράδειγµα, η κύρια ανησυχία των Τ/κ είναι ότι δεν θα έχουν πρόσβαση στην εξουσία και θα µας κάνετε ότι θέλετε. Η ανησυχία των Ε/κ είναι ότι οι Τ/κ θα εµποδίζουν τη λήψη αποφάσεων, κάτι που συνεπάγεται µε παράλυση του κράτους. Συνεπώς, χρειάζεται η πολιτική ισότητα ώστε να λειτουργεί η δηµοκρατία και το κράτος

Ο κύριος λόγος για τον οποίο δηµιουργούνται οι οµοσπονδίες είναι διότι υπάρχουν κάποιες ιστορικές διενέξεις θρησκευτικές, εθνοτικές κλπ. Εµείς έχουµε βιώσει τη δικοινοτική διένεξη. Για να λυθεί το πρόβληµα, θα πρέπει να απαντηθούν οι φόβοι και των δύο κοινοτήτων. Η οµοσπονδία εδώ δεν είναι διαχωριστική, αλλά έρχεται να γεφυρώσει το χάσµα, που αποτύχαµε να γεφυρώσουµε τόσα χρονια. Δεν υπάρχει αυτοματισμός που να μασ γυρίσει στην προ του 63 ή 74 εποχή. Εξού και το ομοσπονδιακό μοντέλο λύσης αποτελεί μια πολύ καλή αρχή για τη συμβίωση των δύο κοινοτήτων. Η ΟΚ δεν είναι µόνο οµάδα επικοινωνίας είναι και παραγωγής ιδεών. Μέσα από την έρευνα µας αλλά και την δική µας εµπειρογνωµοσύνη έχουµε µεταφέρει στους stake holders  ιδέες για δράσεις, αλλά και κόκκινες γραµµές, όπως για παράδειγµα όταν είπαµε στον κο Ακκιντζί πως λύση χωρίς τις 3 βασικές ελευθερίες όχι µόνο δεν περνά, αλλά δεν θα τύχει ούτε της δικής µας υποστήριξης. 


 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Ξεκαθαρίζει ο ΥΠΕΣ για οικονομική αυτονομία των δήμων-«Η κρατική χορηγία προβλέπει παραχώρηση 117 εκ.»
Συντονισμένες προσπάθειες Κυβέρνησης για ρήξη αδιεξόδου στο Κυπριακό-«Μοναδικός στόχος βιώσιμη λύση»
Κ. Λετυμπιώτης: Η Κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια διάρρηξης του αδιεξόδου στο Κυπριακό
Β. Πάλμας: Υπενθύμιση του χρέους μας οι ηρωικές πράξεις των πεσόντων
Πλήρως ικανοποιημένη η Κυβέρνηση με τη διπλή αναβάθμιση-«Ψήφος εμπιστοσύνης στην οικονομία μας»
Ο Elon Musk θέλει τον Φειδία Παναγιώτου για πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου
«Για πρώτη φορά ολοκληρωμένη η στεγαστική πολιτική, δίνει λύσεις σε βασικά κεφάλαια»
Προκλητικός ξανά ο Χακάν Φιντάν-«Ιστορικό λάθος της ΕΕ να εντάξει την Κύπρο»
ΠτΔ στην ΕΡΤ: Η βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας ενισχυτική της δικής μας προσπάθειας
Κόμπος και Μπορέλ συζήτησαν για τη μέση Ανατολή στη Λευκωσί