Οι ακτογραμμές προβληματίζουν ιδιαίτερα την κυβέρνηση

Μόνο τα κριτήρια, τα οποία θα διέπουν το εδαφικό, τέθηκαν επί τάπητος, ξεκαθάρισε στον ΡΕΠΟΡΤΕΡ κυβερνητική πηγή, βάζοντας τέλος στην παραφιλολογία, που αναπτύχτηκε γύρω από το μείζον κεφάλαιο το τελευταίο διάστημα.

Η Ε/κ πλευρά, πρόσθεσε αρμόδια πηγή, θέτει ως προτεραιότητα τα μεγάλα χωριά και τις περιοχές με πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά, καθώς και περιοχές με μεγάλη έκταση ακτογραμμών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μέχρι στιγμής έγινε συζήτηση για κάποιες περιοχές, όχι όμως συγκεκριμένες, οι οποίες θα μπορούσαν να λειτουργήσουν υπό ειδικό καθεστώς, όμως θα πρέπει να συμφωνήσει και η Τ/κ πλευρά στη δημιουργία περιοχών με ειδικό καθεστώς.

Το ζήτημα των ακτογραμμών προβληματίζει, επίσης, έντονα την Κυβέρνηση. Η Καρπασία είναι μια τέτοια περιοχή με τεράστια ακτογραμμή, «παρόλα αυτά δεν μιλήσαμε ακόμη για κανένα χωριό συγκεκριμένα».
Στις περιοχές με «ειδικό καθεστώς», η διοίκηση αποτελεί αρμοδιότητα της κεντρικής κυβέρνησης, χωρίς να αποκλείεται η παραχώρηση αρμοδιοτήτων από την κεντρική κυβέρνηση στη συνιστώσα πολιτεία.
Εξάλλου, το εδαφικό δεν συζητείται ανοικτά, αφού προκαλείται ζημιά στις επενδύσεις στις υπό αναφορά περιοχές, είπε άλλη πηγή, που πρόσκειται στις διαπραγματεύσεις. 
    
Γεωστρατηγική η σημασία της Καρπασίας    

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για την Καρπασία, το ζήτημα περιπλέκεται περισσότερο, καθώς πρόκειται για μια σημαντική γεωπολιτικά περιοχή.

Η γεωγραφική θέση της Καρπασίας καθιστά τη γεωπολιτική της σημασία ιδιαιτέρως σημαντική καθώς, όπως δήλωσε στον ΡΕΠΟΡΤΕΡ, ο Στρατηγός Φοίβος Κλόκκαρης, πρόκειται για μια περιοχή , η οποία βρίσκεται απέναντι από την ταραχώδη περιοχή της Μέσης Ανατολής και που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως στρατιωτική βάση για αεροναυτικές δυνάμεις.

Πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις, δήλωσε επίσης ότι Καρπασία βρίσκεται πολύ κοντά στη Σύρια και η λειτουργία της υπό Ε/κ διοίκηση θα αποτελέσει σημαντικό στρατηγικό πλεονέκτημα για την Ε/κ πλευρά.

Εξάλλου, αν επιστραφεί η Καρπασία, η Ε/κ πλευρά θα έχει ίσης έκτασης ακτές με την Τ/κ πλευρά καθώς στο σχέδιο ΑΝΑΝ προνοείτο μικρότερη έκταση ακτών για την Ε/κ πλευρά, δήλωσε η ίδια πηγή.  




  
 
 

Δειτε Επισης

Πρώτη συνάντηση με τη Φον ντερ Λάιεν είχαν οι υποψήφιοι για τη νέα Κομισιόν
Διαβεβαίωση αρμόδιας επιτροπής ΕΚ για Επιτρόπους-«Θα ενεργήσουν μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες»
Επίσπευση διαδικασίας για αναθεώρησης νομοθεσίας ΡΙΚ ζήτησε το Υπουργείο Εσωτερικών
Υπέγραψε την παύση Οδυσσέα Μιχαηλίδη η Αννίτα Δημητρίου ως Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας
ΠτΔ: Ο Κρανιδιώτης ήταν κυνηγός του ονείρου και θιασώτης του εφικτού
Τον ερχόμενο Μάρτιο το συνέδριο του ΡΤΚ-Ξανά υποψήφιος ο Έρχουρμαν
Διεθνές ενδιαφέρον για την απόφαση παύσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη (pics)
«Μία μαύρη μέρα για την Ελεγκτική, κατάμαυρη για την Κύπρο»-Κατηγορηματικός ο Οδυσσέας
Αντιδράσεις κομμάτων και πολιτικών προσώπων στην απόφαση παύσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη
Σήκωσε το γάντι η Κυβέρνηση και απάντησε στα πυρά Οδυσσέα σε ΠτΔ-«Απορρίπτουμε αυτή την αντίληψη»