«Δεν ευθύνονται οι παρανομούντες βουλευτές για τη μη τιμωρία τους»
10:50 - 28 Δεκεμβρίου 2015
Διαστάσεις προσλαμβάνει το ζήτημα της παραβίασης του νόμου, από συγκεκριμένα μέλη του κοινοβουλίου, τα οποία επικαλούμενα τη βουλευτική τους ασυλία, ξεφεύγουν από τη ρομφαία του νόμου, την ίδια ώρα, που η Πολιτεία δεν ενεργεί προς την κατεύθυνση της απόδοσης ευθυνών.
Οι βουλευτές αξιοποιούν το δικαίωμα της ασυλίας, δήλωσε στον Reporter ο νομικός Αντρέας Αγγελίδης, επισημαίνοντας ότι οι ίδιοι δεν ευθύνονται για το γεγονός ότι δεν προχωρούν οι εναντίον τους υποθέσεις.
«Όταν το κράτος δικαίου δεν αντιδρά με την παρανομία και δεν οδηγεί την όποια υπόθεση ενώπιον της δικαιοσύνης, τότε, το ίδιο το κράτος δικαίου υποθάλπει, με την αδράνεια του, την επανάληψη του αδικήματος ή ευνοεί τη διάπραξη κι άλλων αδικημάτων», είπε ο νομικός.
Η έννοια της ίσης μεταχείρισης δεν επιτρέπει την ευνοϊκή διάκριση των 56 βουλευτών ούτε για τα μικρά- αστικά αδικήματα, όπως η υπέρβαση ταχύτητας, τόνισε ο κ. Αγγελίδης. Ο καθένας πρέπει να υποστεί τις συνέπειες του νόμου ακόμη και για τη συχνή παραβίαση του νόμου για ασήμαντα αδικήματα, συμπλήρωσε ο Αντρέας Αγγελίδης. Η προστασία του βουλευτή είναι μεν αναγκαία, είπε ο νομικός, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι δεν επιτρέπεται η συστηματική υπέρβαση της ασυλίας.
Παρόλα αυτά, η κάθε περίπτωση εξετάζεται ξεχωριστά και δεν μπορεί να συνάγεται συμπέρασμα ότι όλοι οι βουλευτές παραβιάζουν το νόμο επικαλούμενοι την ασυλία τους, διότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, επεσήμανε ο νομικός. Πρόσθεσε ότι είναι άδικο να πλήττεται η έννοια του να είναι κάποιος βουλευτής, επειδή υπάρχουν μερικοί, που προβαίνουν σε συνεχείς υπερβάσεις του προνομίου της ασυλίας.
Πυρά Χαραλαμπιδου κατά Κώστα Κληρίδη
Τα πυρά της εναντίον της Νομικής Υπηρεσίας έστρεψε εξάλλου η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, δηλώνοντας στον Reporter ότι η παραβίαση του νόμου από συγκεκριμένους βουλευτές δεν αφορά μόνο τα τροχαία αδικήματα.
«Ξαφνικά θυμήθηκαν τα τροχαία», είπε η βουλευτής με αφορμή δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα στον «Π», σύμφωνα με τις οποίες λόγω της αυξημένης συχνότητας με την οποία διαπράττονται οι παραβάσεις αλλά κυρίως λόγω των συνθηκών που περιβάλλουν τη φύση των αδικημάτων αλλά και την απαράδεχτη συμπεριφορά που επιδεικνύουν οι βουλευτές προς τα αστυνομικά όργανα προβληματίζεται για να λάβει δραστικά μέτρα, ακόμη και να άρει την ασυλία τους.
Η βουλευτής του ΑΚΕΛ εξέφρασε τις αμφιβολίες της ως προς την πρόθεση της Νομικής Υπηρεσίας, λέγοντας ότι "θεωρώ υποκρισία και φαρισαϊσμό να περιορίζουμε το θέμα στα τροχαία, όταν η Νομική Υπηρεσία έχει επιδείξει απροθυμία να προχωρήσει σε άρση ασυλίας για θέματα, που προνοούν και μέχρι 5 χρόνια φυλάκισης".
Όπως εξήγησε, «υπήρξαν δύο γεγονότα, που καθόρισαν τη στάση της Νομικής Υπηρεσίας ως προς την άρση της ασυλίας. Κατά τον Γενικό Εισαγγελέα, η μια “στηλιτεύτηκε” από τον κόσμο και για την άλλη περίπτωση, μας είπε ότι θα την κρίνει ο λαός».
Αντιλαμβάνεστε, συμπλήρωσε η βουλευτής, «ότι είναι πρόκληση να γνωρίζουμε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας πήρε μια απόφαση εκ διαμέτρου αντίθετη με την εισήγηση της έκθεσης της αστυνομίας, η όποια έγινε αφού συγκεντρώθηκε όλο το μαρτυρικό υλικό και αφορούσε την περίπτωση, που κατήγγειλα τον περασμένο Ιούνιο. Αγνόησε πλήρως τις εισηγήσεις των ανακριτών γιατί προφανώς δεν ήθελε να προχωρήσει σε άρση ασυλίας. Και ήταν εξουσία, που την είχε».
Η βουλευτής τόνισε ότι «ο σεβασμός στους νόμους του κράτους είναι εκ των ων ουκ άνευ. Είμαστε όλοι ίσιοι έναντι του νόμου. Πρέπει να υπάρχει ισονομία». Πρόσθεσε ότι οι βουλευτές έχουν μεγαλύτερη υποχρέωση από τον κάθε πολίτη να υπακούν στους νόμους και να δείχνουν σεβασμό διότι ορκίστηκαν να τους υπηρετούν».