Δεν πιστεύουμε ότι το 2016 μπορεί να είναι διαφορετικό

Χιλιοειπωμένες ευχές. Ας είναι καλύτερο το νέο έτος. Ας κάνουμε μια καινούργια αρχή. Ας δουλέψουμε όλοι μαζί για να πετύχουμε τους στόχους μας. Τα πιστεύουμε πραγματικά ή μήπως την ίδια ώρα βαθιά μέσα μας επικρατεί η πεποίθηση ότι τίποτε δεν αλλάζει, ότι όλα και όλοι παραμένουν ίδια και ότι όποια μέρα ξημερώνει θα είναι ίδια με την προηγούμενη;

Πικρή διαπίστωση αλλά αληθινή. Δεν πιστεύουμε ότι το 2016 μπορεί να είναι διαφορετικό. Δεν το πιστεύει η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας.
Αυτός όμως πρέπει να είναι ο στόχος μας. Να ξαναβρούμε την πίστη μας. Την πεποίθηση ότι όλα είναι στο χέρι μας. Να κατανοήσουμε τη δύναμη που έχουμε εμείς οι ίδιοι, τη δύναμη που έχει ο κάθε λαός όταν αγωνίζεται. Οι μεγάλες ανατροπές πάντα ξεκινούσαν από μια χούφτα ανθρώπων, αγνών ιδεολόγων που πίστευαν στον στόχο τους, όταν όλοι οι υπόλοιποι τούς θεωρούσαν γραφικά ρομαντικούς.
 
Στην Κύπρο μας όλα μπορούν να αλλάξουν. Η συσσωρευμένη απογοήτευση των τελευταίων χρόνων δεν μπορεί παρά να γίνει η κινητήριος δύναμή μας. Και αυτοί που δημιούργησαν τα προβλήματα δεν μπορούν να αποτελούν μέρος της λύσης τους.
Η ανάκαμψη της οικονομίας αποτελεί ύψιστο στόχο. Η ανάκαμψη όμως της πραγματικής οικονομίας, όχι αυτής των λογιστικών βιβλίων και των θεωρητικών υπολογισμών. Ανάκαμψη μπορεί να υπάρξει όταν και εφόσον το τραπεζικό σύστημα διοχετεύσει ρευστό για τη χρηματοδότηση της επιχειρηματικότητας. Αυτό θα είναι εφικτό μόνο εάν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ΜΕΔ πάνω σε μια οργανωμένη και συστηματική βάση. Άλλες χώρες που εντάχθηκαν σε μνημόνιο αντιμετώπισαν αυτό το πρόβλημα σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς θεσμούς. Απαιτούμε τη συνδρομή τους, γιατί η Κύπρος δεν μπορεί να αφήνεται μόνη να αντιμετωπίσει αυτό το τεράστιο πρόβλημα. Διεκδικούμε για την Κύπρο μόνο αυτό που δικαιούται, δηλαδή την ίση μεταχείριση με τα άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε.
 
Πιστεύουμε στις προοπτικές του τόπου μας, οραματιζόμαστε μια Κύπρο που προσφέρει αναβαθμισμένο τουριστικό προϊόν, που υποστηρίζει την πράσινη ανάπτυξη, που δημιουργεί υποδομές και εξάγει τεχνογνωσία, που εκμεταλλεύεται άμεσα, ευέλικτα, έξυπνα και γρήγορα τον φυσικό μας πλούτο. Πιστεύουμε στις δυνατότητες της νέας γενιάς και διεκδικούμε στο όνομά της περισσότερη και καλύτερη παιδεία, ολοκληρωμένη κοινωνική και ακαδημαϊκή μόρφωση, εφαρμογή πρωτοπόρων και πιλοτικών προγραμμάτων δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, νέες θέσεις εργασίας με προοπτική στο μέλλον αντί μιας «ό,τι κι ας είναι» ολιγόμηνης απασχόλησης.
 
Οραματιζόμαστε την ηλεκτρονική διακυβέρνηση μειώνοντας το κόστος της δυσλειτουργικής κυβερνητικής μηχανής και αυξάνοντας την αποδοτικότητά της. Θέλουμε τους πόρους που εξοικονομούνται να επενδύονται σε παραγωγικούς τομείς της οικονομίας και όχι σε έξοδα χωρίς αντίκρισμα.
Οραματιζόμαστε ένα σύγχρονο σύστημα υγείας που περιθάλπει όλους τους πολίτες, μακριά από λίστες αναμονής και δαιδαλώδεις διαδικασίες. Ένα σύστημα υγείας που έχει την ικανότητα να προσελκύσει ιατρικό τουρισμό από την ευρύτερη περιοχή και συνεχώς να αναβαθμίζει τις υπηρεσίες που προσφέρει.
 
Διεκδικούμε για την Κύπρο μας ελευθερία, δημοκρατία, δικαιοσύνη. Μια χώρα πρότυπο στην εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των ατομικών ελευθεριών, μια χώρα χωρίς ξένους στρατούς κατοχής και επικυριαρχία της Τουρκίας. Θέλουμε να νιώσουμε πραγματική και όχι επίπλαστη ασφάλεια, θέλουμε να είμαστε αφέντες και κυρίαρχοι στον τόπο μας, να αποφασίζουμε μόνο εμείς για εμάς και κανένας άλλος.
Εμείς πιστεύουμε ότι όλα τα πιο πάνω είναι εφικτά. Με θέληση και αποφασιστικότητα θα τα καταφέρουμε.
 
Εκπρόσωπος Τύπου Δημοκρατικού Κόμματος
 
 

Δειτε Επισης

Επιλογή για το μέλλον της Ευρώπης
Η προσβολή του τεκμηρίου αθωότητας από δηλώσεις του ΥΔΔΤ
Έξαρση εγκλήματος: Απ' ον μπορεί να δέρει το γάρο, δέρνει το σάμαν
Συνέχιση ή Μετατροπή Αλλοδαπής Ποινής στη Κύπρο
Πορεία Χριστοδούλας, η σύνοψη των αγώνων μας σήμερα
Δύο χρόνια έργων και προόδου στον Δήμο Γεροσκήπου
«Ηγεσία που κάνει τη διαφορά στην ΠΟΕΔ, με ΠΑΔΕΔ - Πρωτοπορία!»
Η προστασία από τις περιβαλλοντικές αλλαγές ως ανθρώπινο δικαίωμα,
Υποχρεωτική Νοσηλεία Ουσιοεξαρτημένων
Το τουριστικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Νότιας Λευκωσίας