Γιατί τις γιορτές αρρωστούμε πιο εύκολα;

 Ο χειμώνας αποτελεί μια από τις αγαπημένες εποχές των ιώσεων, στις οποίες τα μικρά παιδιά είναι ιδιαίτερα επιρρεπή. Μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού ταλαιπωρείται από κρυολόγημα και γρίπη καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες ευνοούν τις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Σύμφωνα με την παιδίατρο Μαρία Νεοφύτου, η οποία μίλησε στο reporter.com.cy ιδιαίτερα την περίοδο των γιορτών το φαινόμενο των ιώσεων είναι ακόμη πιο έντονο κυρίως λόγω της μετακίνησης πληθυσμών (τουριστών, φοιτητών) οι οποίοι ενδέχεται να μεταφέρουν μικρόβια που ευνοούν τον ιό της γρίπης. «Ο χειμώνας  ευνοεί τη διασπορά των ιών γιατί τόσο οι μεγάλοι όσο και τα παιδιά περνούν αρκετό χρόνο σε κλειστούς χώρους που δεν αερίζονται. Ειδικά με τη στενή επαφή των παιδιών, κυρίως όταν ένα απ’ αυτά είναι άρρωστο, είναι πολύ εύκολο, με το βήχα ή το φτέρνισμα, μέσω των σταγονιδίων να κολλήσουν και οι υπόλοιποι» εξηγεί η κυρία Νεοφύτου επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν είναι το κρύο που προκαλεί τις ιώσεις, δημιουργεί όμως τις συνθήκες έτσι ώστε να εκδηλωθεί το κρυολόγημα ή η γρίπη καθώς η πτώση της θερμοκρασίας ελαττώνει και την άμυνα του οργανισμού.
Η γρίπη, συχνά φέρνει μαζί της υψηλό πυρετό, βήχα και δύσπνοια και χρειάζεται προσοχή γιατί συγκαταλέγεται μαζί με την πνευμονία και μπορεί να πάρει 10 μέρες για να περάσει, σε αντίθεση με το κρυολόγημα που είναι μια πάθηση λίγων ημερών.
 
Πώς να «προστατευτούμε» από το κρυολόγημα και τα γρίπη
Η ισορροπημένη διατροφή, που είναι ιδιαίτερα πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, σε συνδυασμό με άφθονα υγρά,  βοηθά στην ισχυροποίηση της άμυνας του οργανισμού, εξηγεί η κ. Νεοφύτου. Επίσης, καλό είναι να φροντίζουμε να αερίζουμε τους κλειστούς χώρους, να πλένουμε καλά τα χέρια μας για να μην ευνοούμε τη μετάδοση ιών και να κρατάμε απόσταση «ασφαλείας» από τους ανθρώπους που είναι ήδη κρυολογημένοι προς αποφυγή σταγονιδίων που μεταφέρουν ιούς.
Η θεραπεία των απλών ιώσεων του αναπνευστικού συστήματος είναι συμπτωματική, δηλαδή πρέπει να αντιμετωπίζονται ένα-ένα τα συμπτώματα. Έτσι, αν έχετε πυρετό, θα πάρετε αντιπυρετικό, αν έχετε έντονο συνάχι, θα πάρετε αποσυμφορητικό. Αντιβίωση δίνεται μόνο αν η απλή ίωση εξελιχθεί σε δευτερογενή λοίμωξη, η οποία συχνότερα είναι βακτηριδιακή.
Όταν ένας άνθρωπος εκτίθεται σε περιβάλλον με ιούς δεν είναι δεδομένο ότι θα αρρωστήσει. Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το είδος και το φορτίο του ιού, καθώς και από την ιδιοσυγκρασία κάθε ατόμου. Κάποιοι άνθρωποι είναι ανθεκτικοί σε τέτοιες ιώσεις και κάποιοι άλλοι πιο ευάλωτοι.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι το κάπνισμα δημιουργεί αλλοιώσεις στο αναπνευστικό σύστημα, κάνοντάς το πιο ευαίσθητο σε λοιμώξεις ιογενείς και βακτηρι­διακές.
  
 
 

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα
Διαβεβαιώσεις Αναπληρωτή Γενικού Ελεγκτή ότι η Υπηρεσία θα συνεχίζει το έργο της