Γραμμή για δεύτερη θητεία χαράζει ο Πρόεδρος

Επιστρέφοντας από την τελευταία για το 2015 συνάντησή του με τον Μουσταφά Ακιντζί την περασμένη Κυριακή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτήθηκε από δημοσιογράφους εάν υπάρχει πρόβλημα με την επιστροφή της Μόρφου και απάντησε: «Όχι κανένα». Κληθείς να διευκρινίσει εάν η τ/κ πλευρά αποδέχθηκε εδαφικές αναπροσαρμογές που θα περιλαμβάνουν και την επιστροφή της Μόρφου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού εξήγησε ότι δεν έχουν μπει ακόμη στη συζήτηση του εδαφικού, είπε: «Θεωρώ εκ των ων ουκ άνευ ότι περιοχές που επιστρέφοντο με βάση το Σχέδιο Ανάν, δεν μπορούν με κανέναν τρόπο να αλλοιωθούν».
 
Με αυτή την απάντηση, ουσιαστικά ο Πρόεδρος οριοθέτησε και τη γραμμή άμυνας που χάραξε στο πλαίσιο της στρατηγικής του, που έχει ως ζητούμενο την επίτευξη συμφωνίας η οποία σαφώς να είναι ποιοτικά καλύτερη από το Σχέδιο Ανάν, ώστε να έχει εχέγγυα επιτυχίας σε ένα πιθανό δημοψήφισμα, εάν βεβαίως τα πράγματα οδηγηθούν μέχρι εκεί. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει την πολυτέλεια να πάρει σε δημοψήφισμα μια συμφωνία που θα έχει έστω και ελάχιστες πιθανότητες να απορριφθεί από την ε/κ πλευρά», δηλώνει στον «Ρ» πηγή του περίγυρου του Προέδρου, προβλέποντας μάλιστα ότι «κάτι τέτοιο θα είναι για τον Αναστασιάδη ό,τι ήταν το Μαρί για τον Χριστόφια, ίσως και χειρότερο». Πολλές φορές από το 2004 και μετά, κυρίως μετά που ανέλαβε τα ηνία του κράτους, ο Νίκος Αναστασιάδης διακήρυξε δημοσίως την προσήλωσή του σε λύση που θα σέβεται τις ευαισθησίες και των δύο πλευρών και δεν θα έχει νικητές και ηττημένους. Πέραν του περιουσιακού (ανάκτηση περιοχών που επιστρέφονταν με το Ανάν και κατά τον Πρόεδρο είναι εκ των ων ουκ άνευ), η στρατηγική του Προέδρου περιλαμβάνει μια σειρά από ζητήματα που ο ίδιος θεωρεί ως ποιοτικούς πυλώνες και που θα συμβάλουν σε μια πρόταση λύσης την οποία θα μπορεί να παρουσιάσει στον λαό όχι σαν μια εκδοχή του Σχεδίου Ανάν «με διακοσμητικές αλλαγές», όπως επικρίνεται, αλλά ως ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα ικανοποιεί σε μεγάλο βαθμό τις ανησυχίες της ε/κ πλευράς στα μείζονα ζητήματα, όπως είναι η ασφάλεια, η οικονομία, η λειτουργικότητα και η συνέχιση του κράτους. Αναλυτικά οι επιδιώξεις του Προέδρου στο αντι-Ανάν πλάνο του, κωδικοποιούνται ως εξής:
 
1. Άμεση υλοποίηση των προνοιών της συμφωνίας για αποχώρηση στρατευμάτων, άμεση καταβολή αποζημιώσεων και άμεση επιστροφή εδαφών. Δηλαδή θέλει να αποφύγει ή να περιορίσει τις μεταβατικές περιόδους και τις λύσεις σε βάθος χρόνου, που υπήρχαν σε πληθώρα περιπτώσεων στο Ανάν.
2. Σαφές χρονοδιάγραμμα αποχώρησης και του τελευταίου Τούρκου στρατιώτη, χωρίς καθυστέρηση, και άρση κάθε επεμβατικού δικαιώματος της Τουρκίας.
3. Διασφάλιση και σταθεροποίηση της δημογραφικής αναλογίας 4:1, κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών. Περιορισμός θα υπάρχει μόνο στα εκλογικά δικαιώματα των πολιτών, με μια ρύθμιση που ομοιάζει με το σύστημα των ετεροδημοτών που ισχύει στην Ελλάδα.
4. Καθαρή λύση στην οικονομική πτυχή (δημοσιονομικά του ομοσπονδιακού κράτους και των κρατιδίων, χωρίς εκκρεμότητες), καθώς και στο ζήτημα των αποζημιώσεων για τις περιουσίες (ποσά και βεβαίως ποιος θα πληρώσει). Κορυφαίο ζήτημα για τον Πρόεδρο είναι η διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας.
«Εάν ο Πρόεδρος δεν διασφαλίσει τα πιο πάνω, θα δυσκολευτεί να παρουσιάσει στον λαό μια συμφωνία με εχέγγυα επιτυχίας σε δημοψήφισμα», δηλώνει στον «Ρ» άτομο που έχει άμεση πρόσβαση στον Νίκο Αναστασιάδη και γνωρίζει ότι όλες οι μετρήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν ότι κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την έκβαση ενός δημοψηφίσματος, αφού, πέραν του 20% που έχει ως αφετηρία το «ναι» και άλλο ένα 20% που ξεκινά από «όχι», το υπόλοιπο 60% θα τοποθετηθεί αναλόγως.
Ελλείψει οποιουδήποτε πολιτικού ή άλλου φυσικού ορόσημου, ο Πρόεδρος έχει μια σχετική άνεση χρόνου να κινηθεί. Σε κάθε περίπτωση το σκηνικό θα ξεκαθαρίσει σε μερικούς μήνες. Σε περίπτωση που δεν υπάρξουν οι συγκλίσεις εκείνες που θα επιτρέπουν την επίτευξη συμφωνίας, κανένας δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την προσπάθεια με κήρυξη αδιεξόδου. Ενδεχομένως να υπάρξει ένα μικρό διάλειμμα, μια από τις πολλές ανάπαυλες που πολλές φορές έχουμε δει στο Κυπριακό, μέχρι να ωριμάσουν οι συνθήκες για μια νέα προσπάθεια. Τελευταία φορά που είδαμε κάτι τέτοιο ήταν όταν διακόπηκαν οι συνομιλίες μέχρι την αλλαγή ηγεσίας στην τ/κ κοινότητα. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο Πρόεδρος ασφαλώς και θα δεχθεί πίεση στο εσωτερικό, για τους χειρισμούς του στο Κυπριακό, όχι όμως μεγαλύτερη από ό,τι σε περίπτωση που φέρει μια κακή συμφωνία.
 
Στο βάθος το 2018
 
Εάν σε παράλληλο χρόνο με τα πιο πάνω οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί στο μέτωπο της οικονομίας βαίνουν καλώς, τότε, ακόμη και εάν δεν υπάρξει λύση του Κυπριακού, τότε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει τον πρώτο λόγο, τουλάχιστον στο κυβερνών κόμμα, για την αναμέτρηση του 2018. Η δήλωση του προέδρου του ΔΗΣΥ στον «Ρ» (σελίδα 6) ομιλεί αφ’ εαυτής και κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Ήδη, παρ’ όλο που δεν άνοιξε ένα τέτοιο θέμα, άτομα που γνωρίζουν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και «διαβάζουν» τις κινήσεις του, θεωρούν ότι εκτός απροόπτου θα ήθελε να συνεχίσει με μια δεύτερη πενταετία, όπως προκύπτει από τα λεγόμενα κυβερνητικών αλλά και κομματικών στελεχών. Αρκετοί από αυτούς υποστηρίζουν ότι ήδη ο Πρόεδρος άρχισε να στέλνει σινιάλα ότι, εάν του το επιτρέψει η υγεία του, δεν βλέπει λόγο γιατί να μη ζητήσει ανανέωση της λαϊκής εντολής το 2018. Ακόμη και αξιωματούχοι άλλων κομμάτων παραδέχονται ανοικτά ότι αυτή τη στιγμή ο Νίκος Αναστασιάδης «παίζει εντελώς μόνος του», χωρίς να αισθάνεται οποιαδήποτε απειλή από οπουδήποτε. «Αντίπαλός του είναι ο εαυτός του και τα δικά μας λάθη», ήταν η φράση κορυφαίου στελέχους του ΔΗΣΥ, που επικαλέστηκε και πρόσφατες μετρήσεις της κοινής γνώμης, οι οποίες δείχνουν σαφώς βελτιωμένες τις επιδόσεις του Προέδρου. Παρά το πλήγμα που δέχθηκε η αξιοπιστία του στο μέτωπο της οικονομίας μετά το κούρεμα, τη ζημιά που του προκαλούν οι αντιδημοφιλείς πολιτικές (ιδιωτικοποιήσεις, μνημονιακά μέτρα κλπ.) και τη φθορά που δέχεται από δικά του σφάλματα (αντιπαραθέσεις και μάλιστα σε προσωπικό επίπεδο με κυβερνητικούς αξιωματούχους), ο Νίκος Αναστασιάδης εμφανίζεται ο απόλυτος κυρίαρχος του πολιτικού σκηνικού. Με ένα ΑΚΕΛ που προσπαθεί να κλείσει τις πολλές πληγές του, με τον λεγόμενο ενδιάμεσο χώρο και γενικά το μπλοκ της σκληρής γραμμής στο Κυπριακό να είναι κατακερματισμένο, ο Πρόεδρος απολαμβάνει ακόμη τη μακρά περίοδο χάριτος, η οποία ασφαλώς δεν είναι ανεξάντλητη.
 
  
 

Δειτε Επισης

Πρώτη συνάντηση με τη Φον ντερ Λάιεν είχαν οι υποψήφιοι για τη νέα Κομισιόν
Διαβεβαίωση αρμόδιας επιτροπής ΕΚ για Επιτρόπους-«Θα ενεργήσουν μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες»
Επίσπευση διαδικασίας για αναθεώρησης νομοθεσίας ΡΙΚ ζήτησε το Υπουργείο Εσωτερικών
Υπέγραψε την παύση Οδυσσέα Μιχαηλίδη η Αννίτα Δημητρίου ως Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας
ΠτΔ: Ο Κρανιδιώτης ήταν κυνηγός του ονείρου και θιασώτης του εφικτού
Τον ερχόμενο Μάρτιο το συνέδριο του ΡΤΚ-Ξανά υποψήφιος ο Έρχουρμαν
Διεθνές ενδιαφέρον για την απόφαση παύσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη (pics)
«Μία μαύρη μέρα για την Ελεγκτική, κατάμαυρη για την Κύπρο»-Κατηγορηματικός ο Οδυσσέας
Αντιδράσεις κομμάτων και πολιτικών προσώπων στην απόφαση παύσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη
Σήκωσε το γάντι η Κυβέρνηση και απάντησε στα πυρά Οδυσσέα σε ΠτΔ-«Απορρίπτουμε αυτή την αντίληψη»