Γερμανία: Εθνικισμός και προσφυγική κρίση θα καταστρέψουν την ΕΕ

Η άφιξη φέτος στην Ευρώπη εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που θέλουν να γλιτώσουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια σε χώρες όπως η Συρία και το Ιράκ προκάλεσε ρήγμα στις σχέσεις μεταξύ ευρωπαϊκών κρατών οι οποίες ήταν ήδη τεταμένες εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην ευρωζώνη.
 
Σε αυτό ήρθε να προστεθεί μια αύξηση του εθνικισμού που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τον πλούτο, την οικονομική επιτυχία και την ασφάλεια της Ευρώπης, δήλωσαν στο Ρόιτερς οι πρόεδροι των πιο σημαντικών επιχειρηματικών συνδέσμων της Γερμανίας.
 
"Το ερχόμενο έτος θα είναι ένα κρίσιμο έτος για την Ευρώπη", δήλωσε ο Ούλριχ Γκρίλο, πρόεδρος του συνδέσμου Γερμανών βιομηχάνων BDI. "Ανησυχώ πολύ για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης", πρόσθεσε.
 
Η έλλειψη αλληλεγγύης στους κόλπους της ΕΕ δείχνει ότι η Ευρώπη διακινδυνεύει όλα τα επιτεύγματα των προηγούμενων δεκαετιών, σημείωσε επίσης ο Χανς Πέτερ Βολζάιφερ, επικεφαλής της ZDH, της γερμανικής συνομοσπονδίας εταιρειών με μεγάλη εξειδίκευση.
 
"Θα ήθελα να δω ένα ισχυρό σύμβολο για την ενότητα της Ευρώπης", πρόσθεσε.
 
Μια περαιτέρω διαίρεση της Ευρώπης είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους το ερχόμενο έτος, σημείωσε και ο Άντον Μπέρνερ, πρόεδρος του Γερμανικού Συνδέσμου Εξωτερικού Εμπορίου BGA.
 
Η Γερμανία προσβλέπει στους εταίρους της στην ΕΕ για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, αλλά βρίσκεται αντιμέτωπη με την αντίσταση ορισμένων χωρών, ιδιαίτερα στην ανατολική Ευρώπη.
 
Η εισροή προσφύγων έχει εγείρει ανησυχίες για την ασφάλεια και έχει ενισχύσει την υποστήριξη ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων στην Ευρώπη από το γερμανικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ως το Εθνικό Μέτωπο (FN) της Γαλλίας, το κυβερνητικό Κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS) στην Πολωνία και το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) στη Βρετανία.
 
"Η Ευρώπη βρίσκεται σε δύσκολα νερά εδώ και καιρό", δήλωσε παράλληλα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων της Γερμανίας (DIHK) Έρικ Σβάιτσερ.
 
Οι εθνικές απαντήσεις στα διεθνή προβλήματα δεν επαρκούν πλέον, σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρώπη έχει κύρος στον κόσμο μόνον όταν τα κράτη μέλη της ενεργούν από κοινού.
 
Επιπλέον της προσφυγικής κρίσης, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν να αντιμετωπίσουν και τα αιτήματα της Βρετανίας για μεταρρύθμιση της ΕΕ ενόψει του δημοψηφίσματος για την παραμονή της χώρας αυτής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γερμανών Εργοδοτών (BDA) Ίνγκο Κράμερ κάλεσε την ΕΕ να λάβει σοβαρά υπόψη της το αίτημα της Βρετανίας για αλλαγή προκειμένου να διατηρήσει τη χώρα αυτή στους κόλπους της.
 
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ
  
 

Δειτε Επισης

Οι ΗΠΑ δεν θα συμμετάσχουν σε εκδήλωση ΟΗΕ για μνήμη του Ιρανού Προέδρου Ραϊσί
Η Ευρώπη σε συναγερμό μετά από ύποπτους εμπρησμούς και δολιοφθορές που συνδέονται με τη Ρωσία
Politicο: Οι ακροδεξιοί θα είναι περισσότεροι στην Ευρωβουλή, αλλά το ΕΛΚ θα παραμείνει πρώτη πολιτική δύναμη
Πρόταση για εκλογές έως τον Οκτώβριο κατέθεσε στην Κνέσετ το κόμμα του Γκαντς
Στήριξη Κομισιόν σε αγρότες σε περίπτωση έκτακτων καιρικών φαινομένων-Πώς θα λειτουργεί
Τέσσερις τραυματίες από πυροβολισμούς σε τουρκικό εστιατόριο του Λονδίνου
ΒΙΝΤΕΟ: Καπνός και λάβα βγαίνει για δεύτερη μέρα από το ηφαίστειο στη χερσόνησο Ρέικιανες
Ρεκόρ θερμοκρασίας στο Νέο Δελχί–Ένας νεκρός λόγω καύσωνα
Συνελήφθη ο «βιαστής με την άσχημη αναπνοή» Τον αναζητούσαν 17 χρόνια οι Αρχές των ΗΠΑ
ΒΙΝΤΕΟ: Δεν είχε άδεια οδήγησης και εμφανίστηκε μέσω zoom στο δικαστήριο ενώ οδηγούσε