Μετακομίζουν ΥΠΑΜ και ΓΕΕΦ

Η μεταστέγαση του Υπουργείου Άμυνας (ΥΠΑΜ) και μεγάλου μέρους του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) δρομολογείται για το 2016. Τα ψηλά ενοίκια, οι αυξημένες λειτουργικές δαπάνες, καθώς και η αναγκαιότητα για συστέγαση των υπηρεσιών και των τμημάτων του για αποτελεσματικότερη λειτουργία, ανάγκασαν το Υπουργείο Άμυνας να προχωρήσει σε αναζήτηση νέας στέγης σε μεγαλύτερο -από πλευράς διαστάσεων- και μικρότερης ηλικίας, κτίριο.
 
Μετά από δημοσίευση πρόσκλησης ενδιαφέροντος για εξεύρεση και ενοικίαση νέου κτιρίου, το υπουργείο κατέληξε σε συγκεκριμένο κτίριο επί της λεωφόρου Στροβόλου, το οποίο έχει κριθεί κατάλληλο για να καλύψει τις ανάγκες όλων των τμημάτων. Από τη μεταφορά και συστέγαση των υπηρεσιών αυτών θα επέλθει, σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών του κράτους, εξοικονόμηση που θα ξεπερνά τις 300.000 ευρώ ετησίως. Αξίζει να σημειωθεί πως η ετήσια δαπάνη για ενοίκια -για τη στέγαση των διαφόρων τμημάτων, υπηρεσιών και διευθύνσεων του Υπουργείου Άμυνας και της Εθνικής Φρουράς- ανήλθε το 2013 στις 700.499 ευρώ και το 2014 στις 563.918 ευρώ.
 
Συστεγάζουν υπηρεσίες
 
Το Υπουργείο Άμυνας προχώρησε σε σύναψη συμφωνίας για ενοικίαση του υπό ανέγερση κτιρίου, έναντι του ποσού των 680.000 ευρώ ετησίως. Το κτίριο αυτό, όπως πληροφορείται ο «Ρεπόρτερ», θα στεγάσει όλες τις υπηρεσίες του Υπουργείου Άμυνας, το οποίο σήμερα είναι διασκορπισμένο σε έξι διαφορετικά κτίρια, καθώς και μεγάλο μέρος του ΓΕΕΦ, το οποίο στεγάζεται στο Αρχηγείο της Αστυνομίας. Με τη μετακόμιση του Υπουργείου Άμυνας στο νέο κτίριο, που υπολογίζεται να γίνει τον Δεκέμβριο του 2016, αυτόματα θα απελευθερωθεί χώρος στο Αρχηγείο της Αστυνομίας, όπου θα μεταστεγαστεί μεγάλος αριθμός τμημάτων της Αστυνομίας, τα οποία σήμερα στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα κτίρια.
 
Χιλιάδες ευρώ σε ενοίκια
 
Από τη μεταστέγαση των τμημάτων της Αστυνομίας αναμένεται να εξοικονομηθούν περίπου 180.000 ευρώ. Επιπλέον, υπολογίζεται εξοικονόμηση περίπου 200.000 ευρώ από τα λειτουργικά έξοδα και την απεμπλοκή του Υπουργείου Άμυνας από τα υφιστάμενα ενοίκια.
Να αναφέρουμε πως το κράτος πλήρωσε το 2014 για την ενοικίαση 36 υποστατικών, στα οποία στεγάζονται τμήματα της Αστυνομίας, 1,19 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για το 2013 1,46 εκατομμύρια.
 
Αγοράζουν αλεξίπτωτα
 
Οι αλλαγές στο Υπουργείο Άμυνας και κατ’ επέκταση στην Εθνική Φρουρά θα είναι αρκετές τον νέο χρόνο. Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του 2016, για την αμυντική θωράκιση, είναι ελάχιστα αυξημένος σε σχέση με το 2015, αφού από 69,32 εκατομμύρια ευρώ, πάει στα 71,89 εκατομμύρια. Και από αυτόν τον προϋπολογισμό, θα αντληθούν μερικές χιλιάδες ευρώ για την αγορά νέου εξοπλισμού για τις ειδικές δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς. Συγκεκριμένα, το υπουργείο προχωρά στην αγορά πέντε μηχανικώς προωθούμενων αλεξίπτωτων με κόστος 15.000 ευρώ έκαστο, ενώ 198.000 ευρώ θα δαπανηθούν για την αγορά άλλων δώδεκα μηχανοκίνητων αλεξίπτωτων, για χρήση από τις ειδικές δυνάμεις.
 
Και νέα τυφέκια
 
Παράλληλα, το κράτος θα προχωρήσει και στην αγορά νέων ατομικών τυφεκίων, για τα μέλη των ειδικών δυνάμεων με κόστος 900.000 ευρώ. Αρμόδια πηγή ανέφερε στον «Ρεπόρτερ», πως επικρατέστερα είναι τα Βελγικά FN, τα οποία χρησιμοποιούνται από τις στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας και έχουν κριθεί ως τα καταλληλότερα για τις ειδικές μας δυνάμεις.
 
Άκατος made in Israel
 
Υπενθυμίζεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει συμφωνήσει στην αγορά ακάτου από το Ισραήλ, το κόστος της οποίας έχει συμπεριληφθεί και στον κρατικό προϋπολογισμό. Η εν λόγω άκατος θα κοστίσει 44 εκατομμύρια ευρώ και έχει δοθεί προκαταβολή ύψους 2.4 εκατομμυρίων. «Δεν μιλάμε για πυραυλάκατο ή για φρεγάτα, αλλά για περιπολικό με μεγάλη ακτίνα δράσης, το οποίο θα προσδίδει το απαραίτητο κύρος αλλά κυρίως την ισχύ, που απαιτεί ο αναβαθμισμένος γεωστρατηγικός ρόλος της Κύπρου, στην ανατολική Μεσόγειο», μας ανέφερε αρμόδια πηγή, προσθέτοντας ότι η πρώτη εκπαίδευση μελών του Κυπριακού Πολεμικού Ναυτικού που θα στελεχώσουν το περιπολικό αυτό σκάφος, θα γίνει στο Ισραήλ, στο πλαίσιο αποφάσεων που λήφθηκαν από διακρατική επιτροπή που συστάθηκε το καλοκαίρι.
 
Παγώνουν τα drones
 
Στο μεταξύ, από το 2013, η Εθνική Φρουρά εξετάζει την απόκτηση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAVs Unmanned Aircraft Vehicle System). Πρόκειται για μη επανδρωμένα αεροπλάνα, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να πετούν σε συγκεκριμένη ακτίνα. Έχουν τη δυνατότητα αποστολής φωτογραφιών ή ακόμη και ζωντανής εικόνας από περιοχές που σκανάρει από αέρος. Τα μη επανδρωμένα αεροπλάνα δύναται υπό προϋποθέσεις να φέρουν και οπλισμό.
Πάντως, στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Άμυνας για τον νέο χρόνο δεν υπάρχει σχετικό κονδύλι, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι όποιες ενέργειες βρίσκονται ακόμη σε διερευνητικό στάδιο.
 
  
 

Δειτε Επισης

Στις 25/9 ξεκινά ο διάλογος ΥΠΑΝ – αρμοδίων φορέων για καταλόγους
Για αποζημιώσεις ε/κ περιουσιών και ενέργεια μίλησε στον παράνομο Bayrak ο Ουστέλ
Οι λόγοι για έλλειψη επαγγελματιών οδηγών στο μικροσκόπιο του Υπουργείου Μεταφορών
Στην Επιτροπή Παιδείας το καθεστώς εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου
Έξω από Προεδρικό και Σπίτι Ευρώπης στις 3/10 οι αγελαδοτρόφοι
Στα κατεχόμενα λειτουργούν 22 «πανεπιστήμια» με 80.000 ενεργούς φοιτητές
Ζητούν απαντήσεις από ΠτΔ και ΕΕ για τους κανονισμούς για το χαλλούμι οι αγελαδοτρόφοι
Υπογράφονται οι συμφωνίες Κύπρου και Ελλάδας για τις μεταμοσχεύσεις
ΣΑΠ-ΤΕΠΑΚ: Παράνομη η πρόταση Δημάρχου Λ/σου για Park & Ride, υποστηρίζει
Αλλάζει το σκηνικό του καιρού-Πτώση της θερμοκρασίας και βροχές