10 ιστορικές στιγμές που σημάδεψαν την ημέρα των Χριστουγέννων

Το πρόγραμμα της ημέρας των Χριστουγέννων πηγαίνει λίγο-πολύ κάπως έτσι κάθε χρόνο: Το πρωί ανοίγουμε τα δώρα και τρώμε το πιο πλούσιο πρωινό της χρονιάς. Το μεσημέρι υποδεχόμαστε κόσμο στο σπίτι για το γιορτινό τραπέζι ή πηγαίνουμε ως καλεσμένοι σε κάποιο. Το βράδυ είτε μας βρίσκει ακόμα στο ίδιο τραπέζι, σκασμένους από τα φαγητά και τα γλυκά να κάνουμε ατελείωτες συζητήσεις, είτε σε κάποιο μαγαζί να πίνουμε τα χριστουγεννιάτικα ποτά μας, είτε στον καναπέ, να βλέπουμε ταινίες και σειρές σαν να μην υπάρχει αύριο.

Όταν λοιπόν σκεφτόμαστε τα Χριστούγεννα, το μυαλό μας πάει αναπόφευκτα στο φαγητό, το ποτό, τα οικογενειακά τραπέζια, τα γλυκά και πάλι στο φαγητό. Ωστόσο, κανείς δεν σκέφτεται την Κου Κλουξ Κλαν ή τον Πρώτο Παγκόσμιο ή το Apollo 8. Και γιατί να τα σκεφτεί, αναρωτιέστε; Μα γιατί αυτά και κάμποσα ακόμα ιστορικά γεγονότα πραγματοποιήθηκαν την ημέρα των Χριστουγέννων και είχαν μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ανθρωπότητα από τον Άγιο Βασίλη και τους ταράνδους του.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε 10 από τα πιο σημαντικά ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα ανήμερα -σε κάποιες περιπτώσεις και παραμονή- των Χριστουγέννων.

Το ίντερνετ βγαίνει «στον αέρα» για πρώτη φορά

Στις 25 Δεκεμβρίου του 1990 γίνεται ο πρώτος δοκιμαστικός έλεγχος του ίντερνετ. Η στιγμή που το info.cern.ch, ο πρώτος web server στον πλανήτη, βγήκε online ήταν η στιγμή που άλλαξε για πάντα τον κόσμο όπως τον γνωρίζαμε μέχρι τότε. Ναι το «cern» στο link είναι αυτό που νομίζετε, καθώς αρκετοί άντρες και γυναίκες από την ομάδα των επιστημόνων που δημιούργησε αυτό το τεχνολογικό θαύμα -το οποίο πλέον έχουμε ως δεδομένο- άνηκαν στην ομάδα του CERN.

Η ανακωχή των Χριστουγέννων

Την ημέρα των Χριστουγέννων του 1914 και ενώ ο Πρώτος Παγκόσμιος βρισκόταν σε εξέλιξη, τα γερμανικά και τα βρετανικά στρατεύματα κήρυξαν προσωρινή παύση των πυρών. Άντρες που αλληλοσκοτώνονταν για μέρες, που πολεμούσαν ο ένας ενάντια στον άλλο ακόμα και λίγες ώρες πριν την κήρυξη της ανακωχής, άφησαν κάτω τα όπλα τους και επισκέφθηκαν το αντίπαλο στρατόπεδο με δώρα και ευχές για «καλά Χριστούγεννα». Και οι δύο πλευρές τραγούδησαν τα κάλαντα, στόλισαν δέντρα, αντάλλαξαν κάρτες και δώρα, ενώ υπάρχουν ιστορίες για φιλικά ποδοσφαιρικά παιχνίδια που Άγγλοι και Γερμανοί έπαιξαν μαζί εκείνη την ημέρα.

Το πέρασμα του ποταμού

Στις 25 Δεκεμβρίου του 1776, ο στρατηγός George Washington και ο στρατός του πραγματοποίησαν το ιστορικό πέρασμα του ποταμού Delaware για να φτάσουν στο Trenton του New Jersey και να επιτεθούν στους Γερμανούς μισθοφόρους που είχαν σταλθεί από την Έσση στο Αγγλικό Στέμμα προς ενίσχυση του βρετανικού στρατού. Ο εχθρός κατατροπώθηκε (οι Γερμανοί δεν περίμεναν επίθεση ανήμερα των Χριστουγέννων) και η νίκη του Washington έπαιξε σημαντικό ρόλο για την υπογραφή της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ.

Η ΕΣΣΔ εισβάλει στο Αφγανιστάν

Πριν οι ΗΠΑ φέρουν τα στρατεύματά τους στο Αφγανιστάν και ξεκινήσουν τον μακρύτερο πόλεμο στην ιστορία της Αμερικής, η Σοβιετική Ένωση είχε προλάβει να διεξάγει το δικό της πόλεμο στη χώρα. Στις 24 και 25 Δεκεμβρίου του 1979, η ΕΣΣΔ ξεκίνησε να εγκαθιστά στρατεύματα και στρατιωτικό εξοπλισμό στην περιοχή του Αφγανιστάν. Οι Ρώσοι και οι σύμμαχοί τους επέλεξαν αυτή τη χρονική περίοδο για να εισέλθουν στη χώρα επειδή ο υπόλοιπος κόσμος ήταν απασχολημένος με το να γιορτάζει τα Χριστούγεννα, γεγονός που θα καθυστερούσε τις διπλωματικές απαντήσεις των δυτικών δυνάμεων στη στρατιωτική εισβολή.

Ο Issac Newton γεννιέται

Όταν γεννιέσαι την ίδια μέρα με τον γιο του Θεού (των Χριστιανών Ορθόδοξων έστω) είσαι καταδικασμένος να κάνεις μόνος σου γενέθλια, ακόμα κι αν είσαι ο άνθρωπος που «ανακάλυψε» τη βαρύτητα. Ο Isaac Newton, ο ιδιοφυής Άγγλος επιστήμονας που συνέλαβε τον νόμο της βαρύτητας γεννήθηκε την ημέρα των Χριστουγέννων του 1642, σύμφωνα τουλάχιστον με τα ημερολόγια που χρησιμοποιούνταν τότε.

Ο Charlie Chaplin φεύγει για έναν καλύτερο κόσμο
 
Εκτός από τις ιστορικές γέννες και τους εορτασμούς, η ημέρα των Χριστουγέννων ήταν και αυτή που «επέλεξε» ο Charlie Chaplin για να μας αποχαιρετήσει. Ο αγαπημένος ηθοποιός κι ένας από τους διασημότερους κωμικούς που περπάτησαν ποτέ σε αυτόν τον πλανήτη, έφυγε από τη ζωή στον ύπνο του, στις 25 Δεκεμβρίου του 1977. Ήταν 88 ετών.

Το Apollo 8 μπήκε στην τροχιά της Σελήνης

Την παραμονή των Χριστουγέννων του 1968 το Apollo 8, η επανδρωμένη διαστημική αποστολή της Αμερικής, μπήκε στην τροχιά της Σελήνης. Το Apollo 8 ήταν το πρώτο διαστημόπλοιο με ζωντανό πλήρωμα που κατάφερε να βγει από την τροχιά της Γης και στη συνέχεια να διαγράψει κύκλο γύρω από κάποιο άλλο ουράνιο σώμα. Προς τιμήν του ιστορικού αυτού γεγονότος οι αστροναύτες του Apollo 8 έστειλαν μια ειδική ζωντανή μετάδοση στη Γη την παραμονή των Χριστουγέννων, μαζί με εικόνες της Γης και της Σελήνης και αναγνώσεις από το βιβλίο της Γένεσης.

Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ παραιτείται από πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης

Πριν μάθουμε καν το όνομα και την ύπαρξη της Αλ Κάιντα, η Σοβιετική 'Ενωση ήταν ο πιο μεγάλος εχθρός των ΗΠΑ. Όλα όμως άλλαξαν στο τέλος του 1980 με την ανοιχτή πολιτική της γκλάσνοστ, η οποία οδήγησε σε περισσότερη ελευθερία και στην τελική διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Με την παραίτηση του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, προέδρου του ΕΣΣΔ και βασικού αρχιτέκτονα της γκλάσνοστ, η τάση αυτή κατέστη αμετάκλητη. Ο Γκορμπατσόφ εγκατέλειψε τη θέση του στις 25 Δεκεμβρίου του 1991, ενώ η πολιτική κληρονομιά που άφησε πίσω άλλαξε για πάντα την ισορροπία της παγκόσμιας εξουσίας.

Ο θάνατος ενός δικτάτορα

Ο ηγέτης της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Ρουμανίας, Νικολάε Τσαουσέσκου και η γυναίκα του Ελένα, εκτελέστηκαν στις 25 Δεκεμβρίου του 1989 στο Βουκουρέστι. Ο θάνατός τους έβαλε τέλος σε 24 χρόνια δικτατορικού καθεστώτος και σήμανε τη λήξη της κομουνιστικής εξουσίας στη Ρουμανία.

Δημιουργείται η Κου Κλουξ Κλαν

Αμέσως μετά τον αμερικάνικο εμφύλιο πόλεμο, μια ομάδα από έξι βετεράνους των Ομόσπονδων Πολιτειών ιδρύει την πρώτη Κου Κλουξ Κλαν στο Πουλάσκι του Τενεσί. Η οργάνωση άλλαξε γρήγορα από μια μυστική αδελφότητα σε παραστρατιωτική ομάδα με στόχο να αναστρέψει τις προοδευτικές πολιτικές της ομοσπονδιακής κυβέρνησης -ειδικά αυτών που αύξαναν τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών.
 
 Πηγή huffingtonpost.gr
 
 
 

Δειτε Επισης

Νέα στοιχεία για τον Τσιντούλα, «έδρασε μόνος του»-Με λουλούδια έξω από το νοσοκομείο οι υποστηρικτές του Φίτσο
Οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος και ανατράπηκε-Απεγκλωβίστηκε από την Πυροσβεστική
Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει ο Ρόμπερτ Φίτσο-Υπό κράτηση ο δράστης, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες
Οι Χούθι έπληξαν ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Παναμά στην Ερυθρά Θάλασσα-Δεν υπάρχουν θύματα
Επανέρχεται ξανά η CMC-«Αν η ΕΤΥΦΑ συνεχίσει να αλλάζει τους κανόνες δικαιούμαστε αποζημίωση»
Ανακαλεί την απαγόρευση παραχώρησης αδειών χρήσης πυροτεχνημάτων η Υπηρεσία Μεταλλείων
«Δικτάτορας που δεν αναγνωρίζει κόκκινες γραμμές ο Πούτιν»-Τι λέει συνεργάτης του Ναβάλνι
Στις φλόγες τυλίχθηκαν όχημα buggy και τετράτροχη μοτοσικλέτα στο Λατσί
Χάος με τις ανάρμοστες συμπεριφορές στην ψηφιακή πύλη που ενώνει τις δύο πόλεις Νέα Υόρκη-Δουβλίνο
Φωτιά σε υπνοδωμάτιο διαμερίσματος στην Πάφο-Στο Νοσοκομείο ο ένοικος με αναπνευστικά προβλήματα