Πλοίο με «αρχαιότητες» στο λιμάνι Λεμεσού

Αρχαιολογικοί λειτουργοί θα επιβιβαστούν αργότερα σήμερα στο πλοίο με σημαία από τις Μπαχάμες, το οποίο εντοπίστηκε να ανασύρει αρχαιότητες από το βυθό μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου.  Από τις προκαταρκτικές έρευνες της Αστυνομίας  δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο, το πλοίο να κατέχει τις αρχαιότητες νόμιμα. Όπως έγινε γνωστό στα ανευρεθέντα που κατέχονται και ανασύρθηκαν από βάθος 6 χιλιάδων μέτρων με ρομπότ, περιλαμβάνονται πήλινα και πορσελάνινα αγγεία, νομίσματα, αλλά και σπόροι. Όλα τα αντικείμενα φυλάσσονται σε υφάλμυρο νερό για να μην καταστραφούν, ερχόμενα σε απ’ ευθείας επαφή με τις συνθήκες της επιφάνειας.   

Το πλοίο θεωρήθηκε ύποπτο στα πλαίσια των αυξημένων μέτρων ασφαλείας που λαμβάνονται το τελευταίο διάστημα στη Κύπρο, όπως και στην Ευρώπη. Η παρουσία του στην Κυπριακή ΑΟΖ κινητοποίησε τις αρχές της Δημοκρατίας. Έτσι μετά από επιχείρηση της αστυνομίας και όλων των αρμόδιων υπηρεσιών το σκάφος αγκυροβόλησε στο Λιμάνι Λεμεσού.  Από έρευνα που ακολούθησε από τα μέλη του ΤΑΕ Λεμεσού, εντός του πλοίου εντοπίστηκε μεγάλη ποσότητα αρχαίων, που εκτιμάται ότι προέρχονται από ναυάγιο του 18ου αιώνα.
Το πλοίο δεν τελεί υπό σύλληψη, όμως τα 13 μέλη του πληρώματός του ανακρίνονται. Η υπόθεση διερευνάται από την Αστυνομία, σε συνεργασία με το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας, την Αρχή Λιμένων, το Τελωνείο, αλλά και το Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας.
Μετά από γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας αλλά και την υπόδειξη από τη Κυβέρνηση όπως το θέμα τύχει λεπτού χειρισμού ώστε να μην δημιουργηθεί οποιοδήποτε θέμα που ενδεχομένως να διαταράξει τις ευαίσθητες ισορροπίες στην περιοχή, το πλοίο δεν τελεί υπό σύλληψη.
 
 

Δειτε Επισης

Στόχος η περαιτέρω επέκταση πολιτιστικών δεσμών Κύπρου-Γερμανίας
Πώς τοποθετούνται οι μαθηματικοί για το δοκίμιο-«Όλα τα θέματα ήταν εντός της εξεταστέας ύλης»
Επιστρέφει στα σαραντάρια η θερμοκρασία-Εκδόθηκε κίτρινη προειδοποίηση
Θα καταβάλλεται ΕΕΕ σε αιτητές ασύλου και αναγνωρισμένους πρόσφυγες μετά από πέντε χρόνια
Αναστέλλουν τα απεργιακά μέτρα οι γιατροί των δημοσίων νοσηλευτηρίων-Καταθέτει πρόταση ο ΟΚΥΠΥ
Υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας που παρέχονται στο ΓεΣΥ
Η σημασία της ιστορικής καταγραφής σε ντοκιμαντέρ για τους Μικρασιάτες της Κύπρου
Χρήζουν αναθεώρησης τα κριτήρια για στεγαστική βοήθεια-Απορρίπτεται το 25% των αιτήσεων
Δεύτερη προκήρυξη σχέδιου για εξοπλισμό νοσηλευτηρίων από Ιατρικές Υπηρεσίες
Χαμηλά η Κύπρος στην Ευρώπη στην πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα