Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Με εσωτερικά ζητήματα της τουρκοκυπριακής κοινότητας ασχολείται πρωτοσέλιδα σήμερα ο τ/κ Τύπος. Αναφορά γίνεται στην απεργία των “δημοτικών” υπαλλήλων Γιαλούσας έξω από τη “βουλή”, την εξαφάνιση ενός 4χρονου αγοριού, τα προβλήματα στη γεωργία, τα οικονομικά προβλήματα στο “δήμο” Λευκωσίας, την επιστροφή μέρους προτομής του Ατατούρκ στην Κοφίνου που κράτησε ένας Ε/κ, το οποίο δεν δέχεται ο Ακιντζί κά

Η “Αφρίκα” (Αφρική), με τίτλο “Το κεφάλι του Ατατούρκ”, γράφει ότι ένας Ε/κ από την Κοφίνου ονόματι Σάντος κράτησε το κεφάλι του Ατατούρκ από μια προτομή του Τούρκου πρώην Προέδρου που ήταν στο χωριό και είχε καταστραφεί το 1974. Σαράντα ένα χρόνια μετά θέλει να δώσει δώρο το κεφάλι του Ατατούρκ στον Μουσταφά Ακιντζί και έστειλε το μήνυμα αυτό για να πάρει απάντηση από τον Τ/κ ηγέτη ότι τώρα δεν είναι η ώρα. Αλλού γράφει ότι η συντεχνία των “δημοτικών” υπαλλήλων BES έστησε αντίσκηνο έξω από τη “βουλή” σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους υπαλλήλους στο “δήμο” Γιαλούσας που παραμένουν απλήρωτοι. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Μουσταφά Ακιντζί πρώτα αρνήθηκε και τώρα υπέγραψε τελικά το διορισμό του Κεμάλ Ντενίζ Ντανά στη θέση του “υφυπουργού” τουρισμού.

Η “Χαλκίν Σεσί” (Φωνή του λαού) έχει τίτλο “Αντίσταση στη σκηνή” και αναφέρεται στη εκδήλωση της BES έξω από τη “βουλή” και δημοσιεύει φωτογραφία από τη χθεσινή νύχτα με τους διαμαρτυρόμενους υπαλλήλους του “δήμου” Γιαλούσας μπροστά από ένα χάλκινο βαρέλι με φωτιά για να ζεσταθούν. Αλλού γράφει ότι μειώθηκε η τιμή των καυσίμων, κατά δύο κουρούς (υποδιαίρεση της ΤΛ) η βενζίνη και εννιά κουρούς το πετρέλαιο. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην περίπτωση οδηγού λεωφορείου της γραμμής Κερύνεια – Λευκωσία που αρνήθηκε να επιβιβάσει άτομο με ειδικές ανάγκες γιατί τα μπαστούνια που κρατούσε για να περπατήσει θα χάραζαν το πάτωμα του οχήματος και δίπλα του δεν θα μπορούσε να καθίσει άλλος.

Η “Χαβαντίς” (Είδηση) με κύριο τίτλο “Αγνοείται παιδί 4 χρόνων” γράφει ότι η 22χρονη μητέρα του πιστεύει ότι τον πήρε ο πατέρας του και έφυγαν στο εξωτερικό και παρακαλεί τους αρμόδιους να την βοηθήσουν να εντοπίσει τον γιο της. Αλλού γράφει ότι είναι έτοιμο το σχέδιο ενέργειας και το σχετικό έγγραφο στρατηγικής 2016-2023 έχει δημοσιευθεί στην επίσημη εφημερίδα του “κράτους”. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι μαθητές του δημοτικού της Μιας Μηλιάς έφτιαξαν από λάστιχα αυτοκινήτων, πλαστικά μπουκάλια και χαρτόνια (υλικά που συνήθως πετάνε στην βιομηχανική περιοχή του “δήμου”) ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Η “Κίπρις” (Κύπρος) με τίτλο “Όλοι οι τομείς στη γεωργία έχουν να παίρνουν” γράφει ότι σε δηλώσεις του στο κανάλι Κίπρις ο “υπουργός” γεωργίας, Ερκούτ Σιαχαλί, ανέφερε ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού του “υπουργείου” του φτάνει τα 100 εκ ΤΛ και ψάχνει πηγές για να τους πληρώσει. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι στο λιμάνι της Αμμοχώστου οι εργάτες δεν μπορούν να πάρουν ανάσα και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους όταν ξεφόρτωναν ζωοτροφές χύμα και δημιουργήθηκε σκόνη, η οποία τους έκοψε την ανάσα. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ για τις συνομιλίες ότι ακόμα και σε δύσκολα θέματα καλύπτεται απόσταση.

Η “Γενί Ντουζέν” (Νέα τάξη) με τίτλο “Στην ατζέντα του δήμου Λευκωσίας: εξοικονόμηση” γράφει ότι ενώ ο “δήμος” ψάχνει διέξοδο από την οικονομική κρίση που περνά οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ήρθαν με προτάσεις για αυξήσεις για τις νέες συλλογικές συμβάσεις. Αλλού γράφει ότι κηδεύτηκε χθες η Χαλιντέ Ουσάρ, μητέρα του πρώην ΓΓ του ΡΤΚ Νατζί Ταλάτ και του πρώην “υπουργού” μεταφορών, Σαλίχ Ουσάρ. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ακόμη δεν έγιναν γνωστοί οι λόγοι της καταστροφής από την πυρκαγιά σε λάστιχα που ξέσπασε στη βιομηχανική περιοχή Μιας Μηλιάς.

ΚΥΠΕ  
 
 

Δειτε Επισης

Κινδυνεύουν δέντρα και πολυετείς καλλιέργειες να ξηραθούν λόγω του καύσωνα-Ανησυχία για νέες αυξήσεις
Περισσότεροι συνοδοί, ενιαία εκπαίδευση, επέκταση Προδημοτικής-Οι καινοτομίες ΥΠΑΝ για τη νέα χρονιά
Νέα ηχητικά στη δίκη για το θάνατο του Γιαννιού-«Δεν πρόλαβα, έκαμε μ@@@κία ο υπεύθυνος»
Η κατάθεση δεσμοφύλακα και το ηχητικό που ενέπλεξαν κρατούμενους στην βόμβα-Στην εξίσωση μπήκε πληροφοριοδότης
Μειωμένη παροχή πόσιμου νερού σε περιοχές επαρχιών Λάρνακας και Λεμεσού
Ανοίγουν στόματα για τον προπονητή της ενόργανης-Κλήθηκε για κατάθεση η πρώην πρωταθλήτρια
Πραγματοποιήθηκαν οι τελετές ορκωμοσίας των νεοσύλλεκτων οπλιτών
Μετά τον Ελ Τσάπο, ο Ελ Μάγιο-Παρά τις μεταμφιέσεις και τις πλαστικές, ο πανίσχυρος βαρόνος ναρκωτικών συνελήφθη
Έκοψαν εισιτήριο σε AμεΑ με Ευρωπαϊκή Κάρτα σε εκδήλωση-«Έλλειψη σαφήνειας ως προς την πολιτική που εφαρμόζεται»
Αρνήθηκαν να μετακινήσουν την περιουσία τους και έστειλαν στο νοσοκομείο δύο αστυνομικούς