Απολαμβάνουν και... εξοικονομούν με τα νέα τους οχήματα οι υπουργοί

Μέχρι το τέλος του 2015 θα μπορούν να απολαμβάνουν δεκάδες αξιωματούχοι του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα το δικαίωμα στη χρήση υπηρεσιακού οχήματος επί 24ώρου βάσεως. Από 1η Ιανουαρίου 2016, θα απολέσουν διά Νόμου το προνόμιο της κατοχής και χρήσης λιμουζίνας  ενώ μόλις 28 αξιωματούχοι, νυν και πρώην, θα συνεχίσουν να έχουν το ωφέλημα της παραχώρησης από το κράτος υπηρεσιακού οχήματος. Με βάση τη νέα νομοθεσία θα είναι υποχρεωμένοι να αφήνουν το υπηρεσιακό όχημά τους σε χώρο στάθμευσης της υπηρεσίας όπου εργάζονται και θα μεταβαίνουν  στην εργασία τους με το δικό τους αμάξι.
Μόλις 28 δικαιούχοι
Δικαίωμα για 24ωρη  χρήση υπηρεσιακού οχήματος θα έχουν οι νυν και πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας και της Βουλής, ο πρόεδρος και του Ανωτάτου και ο γενικός και ο βοηθός γενικός εισαγγελέας, οι υπουργοί, ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο αρχηγός αστυνομίας, ο αρχηγός ΓΕΕΦ, ο προϊστάμενος της ΚΥΠ, και η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας όσο διαρκεί η θητεία του. Σύμφωνα ωστόσο με την ισχύουσα νομοθεσία τα υπηρεσιακά οχήματα των πιο πάνω πρέπει να χρησιμοποιούνται στα πλαίσια της άσκησης των καθηκόντων τους. Το δικαίωμα να χρησιμοποιούν το κρατικό αμάξι χάνουν οι σύζυγοι πρώην Προέδρων, ο διαπραγματευτής της ε/κ κοινότητας, οι Πρόεδροι ΕΔΥ, ΕΕΥ, ΕΠΑ, οι Επίτροποι Διοικήσεως, Νομοθεσίας, Προεδρίας, Περιβάλλοντος, Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Γενικοί διευθυντές υπουργείων, Βουλής των Αντιπροσώπων, Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης και γενικός λογιστής της Δημοκρατίας, ο Αρχιπρωτοκολλητής, ο Διευθυντής Γραφείου Προέδρου, ο Γραμματέας Υπουργικού Συμβουλίου, ο Εκπρόσωπος της ε/κ κοινότητας στη ΔΕΑ, ο Υπαρχηγός αστυνομίας, ο Αν. εκτελεστικός διευθυντής cyta, ο Εκτελεστικός πρόεδρος Επ. Κεφαλαιαγοράς, οι Γενικοί διευθυντές ΑΗΚ, ΑΛΚ, Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης, ΟΑΥ, ΡΙΚ, ΑΑνΑΔ, ΚΟΑΓ, Κυπριακού Οργανισμού Διαχείρισης Αποθεμάτων Πετρελαιοειδών, ΚΟΤ, Ιδρύματος Πολιτισμού, ΧΑΚ και ΙΠΕ, ο Διευθυντής ΚΥΠΕ, ο Επίτροπος και βοηθός επίτροπος ΚΟΑΠ, ο Γενικός διευθυντής KOA, ο Πρύτανης Πανεπιστημίου Κύπρου και πρύτανης ΤΕΠΑΚ, οι Διευθυντές Συμβουλίων Αποχετεύσεων Λεμεσού-Αμαθούντος και Πάφου, οι Διευθυντές Συμβουλίων Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας, Λεμεσού και Λάρνακας, οι δήμαρχοι Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας, Πάφου, Στροβόλου, Αγ. Νάπας, Αγ. Αθανασίου, Αγ. Δομετίου, Αγλαντζιάς, Γεροσκήπου, Έγκωμης, Κάτω Πολεμιδιών, Λακατάμιας, Μέσα Γειτονιάς, Παραλιμνίου και Πόλεως Χρυσοχούς και ο μη εκτελεστικός πρόεδρος Κυπριακής Εταιρείας Υδρογονανθράκων
Η δεύτερη κατηγορία
Όπως αναφέρεται στη νομοθεσία νοείται ότι, μετάβαση από τον τόπο διαμονής στον τόπο εργασίας δεν εμπίπτει στις περιπτώσεις υπηρεσιακής μετακίνησης, ούτε στους υπηρεσιακούς σκοπούς για τους οποίους δύναται να γίνεται χρήση υπηρεσιακού οχήματος». Αυτό σημαίνει πως εάν κάποιος αξιωματούχος πρέπει να παραστεί σε υποχρέωση της υπηρεσίας του το Σαββατοκύριακο, θα πρέπει να μεταβεί με δικό του στον χώρο εργασίας του, να αλλάξει αμάξι και να το επιστρέψει μετά το πέρας της υποχρέωσης. Αυτό φυσικά αφήνεται στην κρίση του εκάστοτε αξιωματούχου αφού θα έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει εξ αρχής το δικό του όχημα.
 
Οι νέες οικονομικές λιμουζίνες
Τις τελευταίες ημέρες, οι υπουργοί της Κυβέρνησης έλαβαν τις καινούργιες τους λιμουζίνες. Πρόκειται για 20 οχήματα μάρκας AUDI Α6 τα οποία κόστισαν στο κράτος 500 χιλιάδες ευρώ.
Το σχετικό μοντέλο διαθέτει 2,0 TDI κινητήρα αφού αποδίδει 177 ίππους και 380 Nm ροπής, ενώ η κατανάλωσή του ανέρχεται στα 4,9 λτ./100 χλμ. Σύμφωνα με τον νόμο, «Υπηρεσιακό όχημα, το οποίο εξασφαλίζεται από τη Δημοκρατία για σκοπούς χρήσης του από τους δικαιούχους που προβλέπονται στο Παράρτημα, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 2.000 κυβικά εκατοστά, ούτε να ξεπερνά τα 165 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο (165 gr/km) εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Νοείται ότι, παρά τις διατάξεις του εδαφίου (2), το υπηρεσιακό όχημα που διατίθεται για σκοπούς χρήσης του από τον εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας δύναται για λόγους προσωπικής ασφάλειας τού εν λόγω αξιωματούχου να υπερβαίνει τους προβλεπόμενους στο εδάφιο (2) περιορισμούς σε σχέση με τον κυβισμό μηχανής και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να διαθέτει κάθε αναγκαίο για τον σκοπό αυτό ειδικό εξοπλισμό», αναφέρεται σχετικά.
 
 

Δειτε Επισης

Μειωμένη παροχή πόσιμου νερού σε περιοχές επαρχιών Λάρνακας και Λεμεσού
Πραγματοποιήθηκαν οι τελετές ορκωμοσίας των νεοσύλλεκτων οπλιτών
Έκοψαν εισιτήριο σε AμεΑ με Ευρωπαϊκή Κάρτα σε εκδήλωση-«Έλλειψη σαφήνειας ως προς την πολιτική που εφαρμόζεται»
Διακοπή ρεύματος στον Άγιο Δομέτιο και Άγιο Άνδρεα λόγω βλάβης στο δίκτυο της ΑΗΚ
Παρέμβαση ΟΑΣΕ για νομοσχέδιο για ποινικοποίηση ψευδών ειδήσεων-Εκδίδει νομική άποψη, έτοιμος να έρθει Κύπρο
Υπεραμύνεται των ενεργειών του για το νομοσχέδιο για fake news ο Τορναρίτης-«Είναι για τους αδύναμους»
Έφυγε ο Ιερομόναχος Χρύσανθος Μαχαιριώτης που έδωσε το ράσο του στον Αυξεντίου
Αυξητική η τάση στο ποσοστό νέων μολύνσεων από ηπατίτιδα στην Κύπρο-Καταρτίστηκε Εθνικό Σχέδιο Δράσης
Έκκληση για προσωρινή απαγόρευση θήρευσης τρυγονιού από BirdLife Cyprus
Μ. Ευαγγέλου: Η αντιμετώπιση υπογεννητικότητας προτεραιότητα Κυβέρνησης