Αντισυνταγματική η ενέργεια της Βουλής για ωράρια των καταστημάτων

Το Ανώτατο Δικαστήριο αναμένεται να δώσει και πάλι τη λύση στην διαφωνία μεταξύ Εκτελεστικής και Νομοθετικής Εξουσίας για το θέμα του ωραρίου λειτουργίας των Γενικών Καταστημάτων. Με γνωμάτευση του προς την υπουργό Εργασίας, ο Γενικός Εισαγγελέας έκρινε ως αντισυνταγματική την ενέργεια της Βουλής να καταψηφίσει τους κανονισμούς της κυβέρνησης.
 
Σε δηλώσεις του στο ΡΕΠΟΡΤΕΡ, ο Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, επιβεβαίωσε την αποστολή της γνωμάτευσης προς την υπουργό Εργασίας προσθέτοντας πως όντως κρίνεται ως αντισυνταγματική η καταψήφιση των κανονισμών της κυβέρνησης από τη Βουλή. Επισήμανε πως προτροπή του είναι όπως υπάρξει προσφυγή του προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργικού Συμβουλίου προς το Ανώτατο Δικαστήριο με βάση το άρθρο 139 του κυπριακού Συντάγματος.
 
Σημειώνεται πως με βάση το εν λόγω άρθρο, το Ανώτατο Δικαστήριο είναι αρμόδιο να κρίνει κατά πόσον υπάρχει σύγκρουση ή αμφισβήτηση εξουσιών, ενώ σε ό,τι αφορά την πράξη της Βουλής να καταψηφίσει τους κανονισμούς το Ανώτατο Δικαστήριο με βάση το εν λόγω άρθρο θα κληθεί να αποφασίσει κατά πόσον θα πρέπει να θεωρείται άκυρη ή όχι.
 
Πάντως, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Φακοντής, ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή η άναρχη, όπως την χαρακτήρισε, λειτουργία των καταστημάτων (7 ημέρες την εβδομάδα, καθόλη τη διάρκεια του χρόνου). Σε περίπτωση προσφυγής του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Ανώτατο, ο κ. Φακοντής ανέφερε πως μέχρις ότου υπάρξει απόφαση του Ανωτάτου θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ η νομοθεσία του 2006 με βάση την οποίαν τα Γενικά Καταστήματα θα παραμένουν κλειστά τα απογεύματα της Τετάρτης και τις Κυριακές.
 
Από την πλευρά του ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Λιανικού Εμπορίου(ΠΑΣΥΛΕ) τηρεί στάση αναμονής ενόψει και της συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα. Σε δηλώσεις του στο ΡΕΠΟΡΤΕΡ ο γραμματέας του ΠΑΣΥΛΕ, Μάριος Αντωνίου, επισήμανε πως μέχρι τη Δευτέρα ο σύνδεσμος αναμένεται να ξεκαθαρίσει τη στάση του και να προβεί σε έκδοση εγκυκλίου του προς τα μέλη του τόσο για τη θέση του συνδέσμου, όσο και για το ωράριο λειτουργίας που θα πρέπει να εφαρμόσουν τα Γενικά Καταστήματα από τις 2 Ιανουαρίου 2016.
Κληθείς να σχολιάσει ανακοίνωση της ΠΟΒΕΚ, σύμφωνα με την οποίαν ορισμένα Γενικά Καταστήματα προτίθενται να παραμείνουν ανοικτά στις 25 και 26 Δεκεμβρίου, ο κ. Αντωνίου ανέφερε πως θέση του ΠΑΣΥΛΕ είναι όπως τα Γενικά Καταστήματα θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά τις πιο πάνω ημερομηνίες, ενώ στις 27 Δεκεμβρίου, ημέρα Κυριακή, έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν ανοικτά στα πλαίσια του εορταστικού ωραρίου που εφαρμόζεται.
 
 

Δειτε Επισης

Μειωμένη παροχή πόσιμου νερού σε περιοχές επαρχιών Λάρνακας και Λεμεσού
Πραγματοποιήθηκαν οι τελετές ορκωμοσίας των νεοσύλλεκτων οπλιτών
Έκοψαν εισιτήριο σε AμεΑ με Ευρωπαϊκή Κάρτα σε εκδήλωση-«Έλλειψη σαφήνειας ως προς την πολιτική που εφαρμόζεται»
Διακοπή ρεύματος στον Άγιο Δομέτιο και Άγιο Άνδρεα λόγω βλάβης στο δίκτυο της ΑΗΚ
Παρέμβαση ΟΑΣΕ για νομοσχέδιο για ποινικοποίηση ψευδών ειδήσεων-Εκδίδει νομική άποψη, έτοιμος να έρθει Κύπρο
Υπεραμύνεται των ενεργειών του για το νομοσχέδιο για fake news ο Τορναρίτης-«Είναι για τους αδύναμους»
Έφυγε ο Ιερομόναχος Χρύσανθος Μαχαιριώτης που έδωσε το ράσο του στον Αυξεντίου
Αυξητική η τάση στο ποσοστό νέων μολύνσεων από ηπατίτιδα στην Κύπρο-Καταρτίστηκε Εθνικό Σχέδιο Δράσης
Έκκληση για προσωρινή απαγόρευση θήρευσης τρυγονιού από BirdLife Cyprus
Μ. Ευαγγέλου: Η αντιμετώπιση υπογεννητικότητας προτεραιότητα Κυβέρνησης