Ο κόσμος αρνείται να πληρώσει τα πρόστιμα

Στα 42.262.816 ευρώ υπολογίζονται τα καθυστερημένα έσοδα των Επαρχιακών Δικαστηρίων καταγράφοντας αύξηση σε σχέση με το 2013 της τάξης του 9%.
Όπως αναφέρει στην ετήσια έκθεση του ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας στις 31.12.2014 τα καθυστερημένα έσοδα των Επαρχιακών Δικαστηρίων, ανέρχονταν σε €42.262.816 σε σύγκριση με €38.503.032 στις 31.12.2013, δηλαδή σημειώθηκε αύξηση κατά 3.759.784 ή ποσοστό 9,8% . Τα εν λόγω έσοδα αφορούν σε πρόστιμα που επιβάλλονται από τα Δικαστήρια και σε έσοδα από επιδικασθέντα έξοδα, για τα οποία εκδόθηκαν εντάλματα ποινικών υποθέσεων και τα οποία όμως παραμένουν ανεκτέλεστα. Όπως επισημαίνεται στην έκθεση για το 2014, το ύψος των καθυστερημένων εσόδων από ανεκτέλεστα εντάλματα ποινικών υποθέσεων συνεχίζει να παρουσιάζει, διαχρονικά, σημαντική αύξηση.
Επίσης εντοπίστηκαν λάθη και παραλείψεις στην ετοιμασία των καταστάσεων καθυστερημένων εσόδων, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η επιβεβαίωση του ακριβούς ποσού των καθυστερημένων εσόδων.

Καθυστερημένα έσοδα και στη Νομική Υπηρεσία
Οι εκθέσεις καθυστερημένων εσόδων δεν περιλαμβάνουν τις οφειλές που προέκυψαν από έξοδα προσφυγών και αγωγών που επιδικάστηκαν για πληρωμή από ιδιώτες, εταιρείες και αλλοδαπούς, αλλά περιλαμβάνουν μόνο τα υπόλοιπα καθυστερημένων εσόδων τα οποία αποκόπτονται με δόσεις από τους μισθούς ή συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων. Σύμφωνα με κατάλογο που καταρτίστηκε από τη Νομική Υπηρεσία, μέχρι τον Νοέμβριο 2014 οφειλόταν ποσό ύψους €761.464, που αφορά σε οφειλές 1084 αλλοδαπών λόγω προσφυγών/εφέσεων που επιδικάστηκαν από το Ανώτατο Δικαστήριο υπέρ της Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με επιστολή του Γενικού Εισαγγελέα ημερ. 25.6.2014, η είσπραξη των επιδικασθέντων εξόδων από τους αλλοδαπούς είναι αδύνατη, καθότι οι περισσότεροι έχουν απελαθεί και όσοι βρίσκονται στην Κύπρο δεν μπορούν να εντοπιστούν, και ως εκ τούτου, εισηγήθηκε τη διαγραφή των οφειλομένων προς τη Δημοκρατία ποσών. Η Τεχνική Επιτροπή Διαγραφής Μη Εισπράξιμων Δημοσίων Χρημάτων, Αξιών και Υλικών στη συνεδρία της ημερ. 2.10.2014 ενέκρινε τη διαγραφή των επιδικασθέντων εξόδων ύψους €662.313.

Δειτε Επισης

Πέραν των 7.000 αιτήσεων για Σχέδιο Διακοπών Χαμηλοσυνταξιούχων
Υπέρ της πρότασης για μεταρρύθμιση νομοθεσίας ΕΕ για φάρμακα τάχθηκε ο υπουργός Υγείας
Συνάντηση με Υπουργό Υγείας για νοσηλευτές από τρίτες χώρες ζητά η ΠΑΣΥΔΥ
Ανησυχίες στα κατεχόμενα λόγω της υπόθεσης Αϊκούτ
Συνενώνονται ΑΣΔΥΚ και ΠΑΣΥΔΥ
Πέραν των 2.000 οι αιτήσεις για τις επιχορηγούμενες άδειες σε ξενοδοχεία
Τέλος το τρέξιμο στους ναούς από Ιερείς το Μεγάλο Σάββατο με απόφαση της Ιεράς Συνόδου
Ρεκόρ ωρών με αρνητικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας καταγράφει το 2024 η Ευρώπη
Από επτά στους δέκα δεν ζητήθηκε ταυτότητα για αγορά αλκοόλ στην Κύπρο, σύμφωνα με έρευνα
Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+