Διαχωρισμός της ΑΗΚ σε δύο οργανισμούς

Στην Τρόικα οδηγείται το προσχέδιο της κατ` αρχήν απόφασης που θα λάβει το Υπουργικό Συμβούλιο για ιδιοκτησιακό διαχωρισμό της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, καθώς Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης και Διοίκηση και Διεύθυνση της ΑΗΚ συμφώνησαν επί του τελικού κειμένου που θα προωθηθεί στους δανειστές.

Όπως δήλωσαν έγκυρες πηγές, στη σημερινή συνάντηση στο Υπουργείο Εμπορίου, που διήρκεσε σχεδόν τρεις ώρες, οι δύο πλευρές έχουν συγκεράσει τις θέσεις τους επί του κειμένου της απόφασης. Υπενθυμίζεται ότι η λήψη της κατ` αρχής απόφασης για ένα αποδοτικό και αποτελεσματικό διαχωρισμό της ΑΗΚ στη βάση και του γ` ενεργειακού πακέτου, αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

«Επικεντρωθήκαμε στο πώς θα βρούμε το περιεχόμενο που θα ικανοποιεί τις ανησυχίες του ΔΣ της ΑΗΚ, αλλά παράλληλα θα ικανοποιεί και τις απαιτήσεις της Τρόικα», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Η πρόταση διαλαμβάνει τη δημιουργία δύο οργανισμών δημοσίου δικαίου, ένα μονοπωλιακό για τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής και ένα ανταγωνιστικό για την παραγωγή και προμήθεια ρεύματος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το προσχέδιο της απόφασης, όπως έχει διαμορφωθεί, θα αποσταλεί στους δανειστές προκειμένου να ελέγξουν αν αυτό συνάδει με τις απαιτήσεις του μνημονίου. Ως εκ τούτου, δεν είναι βέβαιο ότι το προσχέδιο απόφασης θα κατατεθεί στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου που θα συνέλθει στην προεδρική εξοχική κατοικία στο Τρόοδος την ερχόμενη Δευτέρα, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από το πότε θα δώσει τις απόψεις της η Τρόικα.

Εξάλλου, με βάση τις μνημονιακές υποχρεώσεις, τον Ιανουάριο θα υποβληθεί στην Τρόικα ο οδικός χάρτης για υλοποίηση της απόφασης, με το χρονοδιάγραμμα να κάνει λόγο για υλοποίηση του διαχωρισμού στα μέσα του 2017.

Όσον αφορά τις αντιδράσεις των συντεχνιών, οι ίδιες πηγές δήλωσαν ότι η σημερινή συμφωνία μεταξύ ΔΣ ΑΗΚ και του Υπουργού Ενέργειας δεσμεύει το Διοικητικό Συμβούλιο αλλά δεν δεσμεύει τις συντεχνίες, οι οποίες σε κατοπινό στάδιο αναμένεται να συναντηθούν με το ΔΣ.

Δειτε Επισης

Επιστρέφει στα σαραντάρια η θερμοκρασία-Εκδόθηκε κίτρινη προειδοποίηση
Θα καταβάλλεται ΕΕΕ σε αιτητές ασύλου και αναγνωρισμένους πρόσφυγες μετά από πέντε χρόνια
Αναζητείται άντρας για υπόθεση πλαστογραφίας και πλαστοπροσωπίας τον Ιανουάριο
Αναστέλλουν τα απεργιακά μέτρα οι γιατροί των δημοσίων νοσηλευτηρίων-Καταθέτει πρόταση ο ΟΚΥΠΥ
Υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας που παρέχονται στο ΓεΣΥ
Η Αστυνομία καταζητεί δύο Ιρανούς για λαθρεμπόριο μεταναστών-Παρουσιάζεται ως Τ/κ ο άντρας
Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector-«Θα μειώσει το κόστος ηλεκτρισμού για τον καταναλωτή»
Η σημασία της ιστορικής καταγραφής σε ντοκιμαντέρ για τους Μικρασιάτες της Κύπρου
Γ. Εισαγγελέας: Tην επόμενη εβδομάδα σύσκεψη ερευνητικών ομάδων για την υπόθεση Αββακούμ
Από κρανιοεγκεφαλική κάκωση ο θάνατος της άτυχης 47χρονης που έσβησε στην άσφαλτο