Συνέντευξη Άντρου Κυπριανού: Οι κόκκινες γραμμές του ΑΚΕΛ για το «ΝΑΙ» στη λύση

Τις «κόκκινες γραμμές» του ΑΚΕΛ, οι οποίες θα καθορίσουν το «ΝΑΙ» στο σχέδιο επίλυσης του κυπριακού, ανέλυσε σε αποκλειστική του συνέντευξη στον Reporter, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.
 
  • ΓΓ ΑΚΕΛ: «Έχω αδημοσίευτο υλικό, που αποκαλύπτει την κομπίνα της Δρομολαξιάς»

Μεταξύ άλλων, ο Αντρός Κυπριανού ζητεί απαλλαγή από τα ξένα στρατεύματα και περιθωριοποίηση εθνικιστικών στοιχείων και από τις δύο κοινότητες. 
 
«Το ΑΚΕΛ δεν κάνει κωλοτούμπες», είπε εξάλλου ο Άντρος Κυπριανού, κληθείς να σχολιάσεις επικρίσεις σε σχέση με τη στάση, που τήρησε στο σχέδιο ΑΝΑΝ.

Προέβη, εξάλλου, στην αποκάλυψη ότι κατέχει ηχητικό, το οποίο αποκαλύπτει πλήρως την «πλεκτάνη, που είχε στηθεί γύρω από την υπόθεση της Δρομολαξιάς», που οδήγησε στη φυλακή στελέχη του ΑΚΕΛ.
 
Επέκρινε επίσης τον Νίκο Αναστασιάδη, ότι προκειμένου να «εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των ασφαλιστικών εταιρειών, επιδιώκει την εισαγωγή του πολύ-ασφαλιστικού πλαισίου αναφορικά με την υλοποίηση του ΓΕΣΥ», χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση ως «το χαϊδεμένο παιδί της τρόικας».
 
Κάλεσε παράλληλα την κυβέρνηση Αναστασιάδη «να καταλάβουν ότι κυβερνούν».
 
Αυτούσια η συνέντευξη
 
 
Την προηγούμενη φορά, που κάναμε συνέντευξη, πριν από μερικούς μήνες, δηλώσατε ότι βρισκόμαστε πολύ μακριά από τη λύση. Άλλαξε κάτι από τότε; Μάλιστα, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ σε πολύ πρόσφατη συνέντευξη του στον ΡΕΠΟΡΤΕΡ διερωτήθηκε «αν η Τουρκία αποδεχθεί τις θέσεις μας, δεν θα προχωρήσουμε επειδή δεν πέρασε πολύς χρόνος;»

Είμαστε τόσο κοντά όσο μακριά. Έχει υπάρξει πρόοδος, η οποία όμως δεν είναι αρκετή για να πούμε ότι καταλήγουμε σε συμφωνία. Βρίσκεται ενώπιον μας ένα σημαντικότατο θέμα, το περιουσιακό, το οποίο θα καθορίσει και την πορεία των εξελίξεων. Αν συμφωνήσουμε στο περιουσιακό, τότε διανοίγεται ο δρόμος για να συμφωνήσουμε σε όλα τα ζητήματα εσωτερικής πτυχής και θα πάμε στα θέματα εξωτερικής πτυχής, όπου πλέον, η Τουρκία θα έχει τον καθοριστικό λόγο για το πώς θα προχωρήσουμε. Αν συμφωνηθεί το περιουσιακό τότε θα έχουμε μπροστά μας τα τεράστια κεφάλαια του εδαφικού, της ασφάλειας και των εγγυήσεων.  Δεν θα είναι εύκολο να υπάρξει συμφωνία και σε εκείνα τα κεφάλαια. Δεν έχει να κάνει με τον «χρόνο», αλλά με το κατά πόσον οι απόψεις, που θα κατατίθενται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα διευκολύνουν την επίτευξη συμφωνίας ή όχι.

Έχετε κάποια επιπλέον πληροφόρηση για το περιουσιακό, ως ο ηγέτης ενός εκ των δύο μεγάλων κομμάτων του τόπου;

Έχουμε την ίδια πληροφόρηση, που έχουν όλοι οι υπόλοιποι, σε ό,τι αφορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πέραν τούτου, έχουμε επαφές με τρία Τ/κ πολιτικά κόμματα. Το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό κόμμα, το κόμμα της Κοινοτικής Δημοκρατίας (του Ακιντζί) και το κόμμα Ενωμένη Κύπρος. Συζητούμε μαζί τους, ανταλλάζουμε απόψεις και προσπαθούμε να πείσουμε για την ορθότητα κάποιων δικών μας προσεγγίσεων. Επίσης, συζητούμε και με ανθρώπους από το προσωπικό περιβάλλον του κ. Ακιντζί. Άρα έχουμε μια αρκετά κατατοπιστική ενημέρωση, όμως υπάρχουν ανοικτά ζητήματα, τα οποία δεν έχουν λυθεί. Έχουν, ωστόσο, επαναβεβαιωθεί όλες οι συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ και υπάρχει και κάποια περαιτέρω πρόοδος. Υπολείπεται όμως η επίτευξη συμφωνίας. 

Είστε αισιόδοξος παρόλα αυτά;

Μπορούμε να επεξεργαστούμε λύσεις, φθάνει να υπάρχει πολιτική βούληση.

Υπάρχει;

Υπάρχει. Εκείνο, που έχει σημασία είναι να απαντήσουμε στις ανησυχίες τόσο των Ε/κ όσο και των Τ/κ, που είναι δικαιολογημένες. Μπορούν να βρεθούν λύσεις, που μπορούν να απαντήσουν στις δικαιολογημένες ανησυχίες. Διότι υπάρχουν και οι αδικαιολόγητες ανησυχίες, που όσο και να προσπαθήσεις δεν πρόκειται ποτέ να τις απαντήσεις.  

Καλέσατε τους δύο ηγέτες να είναι προσεκτικοί στις δημόσιες παρεμβάσεις τους...

Η άποψη μας είναι ότι πρέπει να τις περιορίσουν στο ελάχιστο. Είναι αναμενόμενο ότι ο κάθε πολιτικός ηγέτης, ο οποίος τοποθετείται δημόσια, σκέφτεται τον κόσμο στον οποίο απευθύνεται και θα πει κάτι, το οποίο θα επιδράσει αρνητικά στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Περιορίζοντας, λοιπόν, αυτές τις δημόσιες δηλώσεις, περιορίζονται και οι δυσκολίες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. 

Θέλουν, ίσως, οι ηγέτες να «καλύψουν» όλες τις τάσεις μέσα στις κοινότητες τους…

Μα αυτό δεν μπορεί να γίνει. Είτε θα ξεκινούμε από θέσεις αρχών, τις οποίες θα διατυπώνουμε ανεξάρτητα από το ποιο είναι το ακροατήριο είτε θα παραπαίουμε συνεχώς. 

Τι γίνεται με την υπόθεση της Δρομολαξιάς, μετά τις εξελίξεις με τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου; Πώς θα διαχειριστείτε αυτό το θέμα;

Νομικά θα κριθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο η υπόθεση της Δρομολαξιάς και η καταδίκη των ανθρώπων, που θεωρούμε ότι είναι αθώοι. Σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά του Ρίκκου Ερωτοκρίτου, θεωρούμε ότι τότε στήθηκε μια ολόκληρη πλεκτάνη, μια κομπίνα. Δεν το λέμε ατεκμηρίωτα. Υπάρχει το ηχητικό. Μπορεί αυτό το ηχητικό να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο δικαστήριο ως αποδεικτικό στοιχείο, αλλά δεν παύει από το να υπάρχει. Είναι καταγεγραμμένες οι συνομιλίες. Έχω στη διάθεση μου ένα μέρος του ηχητικού, το οποίο δεν έχω δώσει στη δημοσιότητα, το οποίο αποκαλύπτει πλήρως την πλεκτάνη, που είχε γίνει. Σκόπιμα δεν το έχω δώσει στη δημοσιότητα και το έχω για όταν και εφόσον χρειαστεί.

Οικονομία. Η Κύπρος στις αγορές, μείωση της ανεργίας, αρχίζει η ανάκαμψη.

Νομίζω ότι είναι ένα από τα καλύτερα ανέκδοτα αυτό το success story. Αυτό συμβαίνει μόνο στον κόσμο του Προέδρου Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ, αλλά και της τρόικας. Το γεγονός ότι είμαστε ο καλύτερος μαθητής της τάξης. Βέβαια, πάμε καλά για τους λίγους και εκλεκτούς. Και αυτά δεν τα λέει το ΑΚΕΛ, αλλά τα στοιχεία της Eurostat. Να πούμε λοιπόν κάποια στοιχεία από τον πραγματικό κόσμο και όχι από τον κόσμο που έφτιαξε ο ΔΗΣΥ και προσπαθεί τον πουλήσει. Από τότε, που ανέλαβε την εξουσία ο ΔΗΣΥ και εφαρμόστηκαν τα μέτρα της τρόικας, το 10% των προνομιούχων είδε τα εισοδήματα του να αυξάνονται κατά 3,4%. Το υπόλοιπο 90% είδε τα εισοδήματα του να μειώνονται κατά μέσο όρο 8%. Αυτό το συζήτησα έντονα με την τρόικα και δεν είχαν επιχειρήματα να μου απαντήσουν. Τους είπα «να που οδηγούν τα μέτρα σας». Και μου απάντησαν ότι τα μέτρα είναι η κυβέρνηση, που τα αποφασίζει και όχι η τρόικα.  Είμαστε η χώρα με την μεγαλύτερη κοινωνική ανισότητα, σύμφωνα με τη Eurostat. Το φτωχότερο 20% έχει εισοδήματα 8% και το πλουσιότερο 20% έχει μερίδιο του εθνικού εισοδήματος 43,1%.

Με βάση τη Eurostat, είμαστε η χώρα με τη μεγαλύτερη μείωση στους μισθούς. Η ανεργία εξακολουθεί να παραμένει πάρα πολύ ψηλή, στο 16%, την ώρα που μετανάστευσαν 30,000 άνθρωποι. Με βάση υπολογισμούς, η ανεργία θα ήταν στο 23% αν δεν είχαμε για πρώτη φορά θετικό αριθμό μετανάστευσης και αν δεν έφευγαν οι ευρωπαίοι από την Κύπρο. Οι εκποιήσεις περιουσιών είναι στο τραπέζι και θα έχουμε εκποιήσεις περιουσιών. Δεν αναφέρομαι στους πλούσιους, θέλω να το ξεκαθαρίσω, διότι εμάς μας ενδιαφέρει ο φτωχόκοσμος, ο οποίος έχασε τη δουλειά του, περιορίστηκε η δυνατότητα του να αποπληρώνει τα χρέη του και τώρα θα χάσει και την κύρια του κατοικία. Ο δημόσιος πλούτος βγαίνει στο σφυρί για ξεπούλημα και θα μεταφέρουμε 100δες εκατομμύρια κέρδους, που διοχετεύονται για σκοπούς δημόσιας ωφελείας, στις τσέπες κάποιων πλουσίων ιδιωτών.

Μα αφού η πολιτική ηγεσία της Κύπρου διαχρονικά στάθηκε ανίκανη να διαχειριστεί τους ημικρατικούς…

Μα ο πλούτος αυτός εξακολουθεί να διατηρείται. Η ΑΤΗΚ μέσα σε αντίξοες συνθήκες θα πραγματοποιήσει κέρδη, για το 2015, 100 εκ. με όλες τις αδυναμίες, που υπήρξαν σε ό,τι αφορά στη διαχείριση.

Ο ΔΗΣΥ υποστηρίζει ότι παρέλαβε καμένη γη...

Το τι παρέλαβε ο Αναστασιάδης, οφείλεται και στον τρόπο, που λειτούργησε ο ΔΗΣΥ τότε. Δεν επέτρεψε στην κυβέρνηση Χριστόφια να φορολογήσει τον πλούτο, που ήταν ένα από τα συστατικά της συνταγής, που χρησιμοποίησε η Ισλανδία για να ξεφύγει από τα προβλήματα της, η οποία είχε ακριβώς τα ίδια προβλήματα με εμάς και φόρτωσε τις περισσότερες συνέπειες στους ώμους των πλουσίων και λιγότερες συνέπειες στους ώμους των εργαζομένων και σε χρόνο ρεκόρ βγήκε από την κρίση, μέσα σε δύο χρόνια. Εμείς ακολουθούμε την ανάποδη τακτική. Στη διαμόρφωση της κατάστασης συνέβαλε και ο ΔΗΣΥ με την κυβερνώσα, τότε, βουλή. 
 
Η φορολόγηση, ωστόσο, του πλούτου μπορεί να καταφέρει πλήγμα στον επιχειρηματικό κόσμο και άρα στην αγορά εργασίας.

Αυτό είναι ένα αστείο επιχείρημα. Είπαμε να φορολογηθεί ο πλούτος, όχι οι επιχειρήσεις. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Παράδειγμα, η αγορά ειδών πολυτέλειας, κότερων, αυτοκινήτων πολυτελείας κλπ. Δεν είπαμε να φορολογηθούν οι επιχειρήσεις.  Ο Αναστασιάδης διεκδίκησε τη ψήφο του κυπριακού λαού με συγκεκριμένη επιχειρηματολογία. Είχε δύο ενδιάμεσα δάνεια, τα οποία είχε εξασφαλίσει ήδη ενώ ήταν υποψήφιος, από χώρες, τα οποία θα του έδιναν χρονικό περιθώριο να διαπραγματευθεί με την τρόικα τους όρους του μνημονίου. Αυτή ήταν η υπόσχεση του. Δεσμεύτηκε, με απροσμέτρητο πάθος, ότι ο Νίκος Αναστασιάδης ουδέποτε θα δεχθεί κούρεμα καταθέσεων. Τους είπε, με την υπογραφή του, ότι ουδέποτε θα δεχθεί ιδιωτικοποιήσεις. Ήξερε ποια ήταν η κατάσταση διότι γίνονταν συσκέψεις με τον Χριστόφια. Είχε ενώπιον του τον προϋπολογισμό του 2013. Ήξερε ποια ήταν η κατάσταση της χώρας. Όλα αυτά τα ψέματα, που ανακάλυψαν εκ των υστέρων για να φορτώσουν τις ευθύνες στο ΑΚΕΛ, επηρέασαν μια μερίδα του λαού, πολύ περισσότερους στο παρελθόν, αλλά ξεθωριάζουν με την πάροδο του χρόνου και στο τέλος είμαι σίγουρος ότι θα ξεθωριάσουν εντελώς. Έλεγαν στον Χριστόφια «κατάλαβε ότι κυβερνάς» τότε. Πέρασαν τρία χρόνια από τότε, που ανέλαβαν την εξουσία. Πρέπει να καταλάβουν ότι κυβερνούν. Οι πολιτικές, που εφαρμόζουν είναι δικές τους πολιτικές, δεν είναι μόνο της τρόικας. Είναι ταυτισμένοι με τις πολιτικές της τρόικας. Ο Υπουργός Οικονομικών, μας το είπε κατ επανάληψη αυτό το πράγμα. Ελπίζω ότι επιτέλους ο κόσμος θα ανοίξει τα αυτιά του, θα σκεφτεί λογικά και θα συνειδητοποιήσει γιατί εξελίσσονται τα πράγματα με τον συγκεκριμένο τρόπο.
 
Η σκληρή διαπραγμάτευση στην Ελλάδα, όμως, είδατε που κατέληξε. Διόγκωση δημοσίου χρέους κλπ. Άρα πώς γίνεται;

Υπάρχουν περιθώρια. Για παράδειγμα, το ΓΕΣΥ. Θα έπρεπε να αρχίσει η υλοποίηση της εφαρμογής του το 2015. Το 2012 είχαμε συμφωνήσει όλοι, συμπεριλαμβανομένου και του ΔΗΣΥ ότι πάμε με το μονο-ασφαλιστικό με ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Εξελέγη ο Νίκος Αναστασιάδης. Για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των ασφαλιστικών εταιρειών θέλει να εισαχθεί το πολύ-ασφαλιστικό. Ήταν το μόνο θέμα, που διαπραγματεύτηκαν σκληρά με την τρόικα και παίρνουν αναβολές και παρατάσεις. Και η τρόικα το αποδέχεται, παρόλο που διαφωνεί, διότι συζήτησα κι εγώ με την τρόικα για το συγκεκριμένο ζήτημα. Διαφωνεί με την κυβέρνηση η τρόικα, αλλά δίνει παρατάσεις διότι είναι το χαϊδεμένο παιδί της τρόικας η κυβέρνηση Αναστασιάδη, επειδή θέλουν να τους στηρίξουν και να στείλουν το μήνυμα για το success story για να μην φανούν τα λάθη τους.

Κάποιοι καταλογίζουν στο ΑΚΕΛ «κωλοτούμπα» για το ΑΝΑΝ, παρόλο που το ΑΚΕΛ, τότε, είχε ζητήσει περισσότερο χρόνο για μελέτη του σχεδίου. 

Εγώ προσωπικά είχα μεταφέρει τότε τις απαιτήσεις του ΑΚΕΛ στον Ντε Σότο. Το ΑΚΕΛ δεν κάνει κωλοτούμπες. Είχαμε έντονες επιφυλάξεις για το σχέδιο ΑΝΑΝ από τις αρχή, οι οποίες έφθαναν μέχρι το όριο της πλήρους απόρριψης από την αρχή. Αν το σχέδιο δεν προερχόταν από τον ΟΗΕ θα το απορρίπταμε συνολικά και ως βάση για συζήτηση, αλλά επειδή προερχόταν από τον ΓΓ του ΟΗΕ δεν μπορούσαμε να το απορρίψουμε και ως βάση για συζήτηση. Για εμάς, το σχέδιο ΑΝΑΝ, όπως είχε διαμορφωθεί, είχε πολλά προβλήματα, τεράστια κενά και αδυναμίες. Συμπεριλήψεις, που γεννούσαν πολλά ερωτηματικά. Εκείνο, που μας επροβλημάτισε για μια στιγμή ήταν οι εξελίξεις στο κυπριακό στην περίπτωση απόρριψης. Αλλά ουδέποτε το ΑΚΕΛ αποφάσισε κάτι, το οποίο αναίρεσε την επομένη για να αποφασίσει κάτι διαφορετικό.

Τρία πράγματα, που για εμάς είναι σημαντικά. Το πλαίσιο είναι συμφωνημένο και επιμένουμε στο συμφωνημένο πλαίσιο, αλλά θέλουμε με τη λύση να εξασφαλίσουμε ότι απαλλασσόμαστε από την κατοχή, δεν θα συνεχίσει η στρατιωτική παρουσία ξένων δυνάμεων στο νησί. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα παρέχεται η δυνατότητα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στα εσωτερικά της Κύπρου. Και το τρίτο, θέλουμε να εξασφαλίσουμε με τη λύση ότι θα τεθούν το περιθώριο τα όποια εθνικιστικά-σοβινιστικά στοιχεία υπάρχουν και στις δύο κοινότητες. Για εμάς, αυτά τα τρία είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να πούμε «ναι» σε όποια πρόταση κατατεθεί ενώπιον μας.
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Στους 11 αυξήθηκαν οι νεκροί από τις πυρκαγιές στο Λος Άντζελες-Δραματική η κατάσταση με ελλείψεις νερού
Στην εντατική 58χρονος μοτοσικλετιστής μετά από τροχαίο στη Λεμεσό-Κτύπησε σε πάσσαλο της ΑΗΚ
Μπάιντεν κατά Πούτιν-«Βρίσκεται σε δύσκολη θέση μετά τις νέες κυρώσεις στη Ρωσία»
Εφιάλτης δίχως τέλοςστο Λος Άντζελες–O μέχρι τώρα απολογισμός της καταστροφής
ΒΙΝΤΕΟ: Κατάσχεση ποσότητας ρεκόρ μεθαμφεταμίνης στην Χιλή-Εντοπίστηκαν 844 κιλά
Συννεφιά και σκόνη στην ατμόσφαιρά-Στους 19 βαθμούς η θερμοκρασία
Πρώτα εσωτερική εφαρμογή και μετά θα δοθεί στο κοινό το e-kalathi-Ο στόχος για το πρώτο τρίμηνο του 2025
Έθεσαν το θέμα της ασφάλειας τους στον Αρναούτη οι νοσηλευτές-Το βάρος στην αστυνόμευση των Πρώτων Βοηθειών
Διπλοβάρδιες από νοσηλευτές, στη γραμμή ασθενείς για εισαγωγή στα νοσοκομεία-Κατεπείγουσα επιστολή σε Υπ. Υγείας
Το Politico επικρίνει τον Φειδία-«Ο άνθρωπος του Elon Musk στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο»