Ο κύριος Νίκος και ο κάθε Νίκος των κοινωνικών παντοπωλείων...


Ζούσε μια φυσιολογική ζωή με την οικογένειά  του, τη σύζυγο και τα δύο παιδιά του. Κατάφερε με πολύ κόπο και δουλειά να δημιουργήσει τη δική του επιχείρησή στο εξωτερικό και όλα φαίνονταν να  πηγαίνουν καλά.  Μέχρι που ήρθε το απροσδόκητο, και όλα άλλαξαν. Μια ξαφνική φωτιά κατέστρεψε τους κόπους μίας ζωής και ο ίδιος και η οικογένεια του βρέθηκαν στη φτώχια εν μια νυκτί.  Η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο τους έφερε στην πατρίδα τους, την Κύπρο. Όμως και εδώ τα πράγματα δεν έγιναν καλύτερα. Εν μέσω συνεχών αποτυχημένων προσπαθειών για εξεύρεση εργασίας, ο κ. Νίκος βρέθηκε αντιμέτωπος με μια ακόμη μεγαλύτερη  δυσκολία. Η 19χρονη κόρη του διαγνώστηκε με καρκίνο. Ο πραγματικός γολγοθάς της οικογένειας μόλις είχε ξεκινήσει.
 
Συναντήσαμε τον κ. Νίκο (έτσι μας ζήτησε να τον αποκαλούμε) στο Κοινωνικό Παντοπωλείο Λάρνακας, όπου μεταβήκαμε για σκοπούς κάλυψης των χριστουγεννιάτικων πακέτων αγάπης στις άπορες οικογένειες. Με ευγένεια μας μίλησε για τη ζωή του, ζητώντας να διαφυλάξουμε την ανωνυμία του.
 
Με τεράστια αποθέματα δύναμης και θάρρους, μας εξήγησε πως αν τα πράγματα ήταν διαφορετικά, αν η κόρη του ήταν υγιής, δεν θα τον κρατούσε τίποτα πια στην Κύπρο. Θα έπαιρνε την οικογένεια του και θα αναζητούσε μια καλύτερη τύχη στο εξωτερικό. Και αυτό θα κάνει, αν ο αγώνας που δίνει όλη η οικογένεια έχει αίσιο τέλος.
 

Ο κ. Νίκος λαμβάνει βοήθεια από το Κοινωνικό Παντοπωλείο  Λάρνακας τα τελευταία τρία χρόνια. «Μέρα με τη μέρα, μήνα με το μήνα αναγκάστηκα κι εγώ να φτάσω στο σημείο να ζητήσω βοήθεια για εξασφάλιση τροφής», μας είπε με μια μικρή ενοχή, λες και ευθύνεται ο ίδιος που δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει οικονομικά, και όχι όλοι εκείνοι που οδήγησαν τη χώρα μας σε αυτή την κατάσταση. Όχι όλοι εκείνοι που κλείνουν τις πόρτες σε ανθρώπους άνω των 50 ετών, οι οποίοι ψάχνουν μια δουλειά, όποια κι αν είναι αυτή, για να στηρίξουν την οικογένεια τους. «Δεν το βάζω όμως κάτω, δεν θα γίνω κλέφτης, θέλω το όνομα των παιδιών μου να είναι καθαρό», μας είπε, στέλνοντας μήνυμα ελπίδας σε όλους όσους παλεύουν καθημερινά με τα προβλήματα και τις δυσκολίες.  «Τα παιδιά μου, όπως και όλα τα παιδιά που βρίσκονται στην ηλικία των 18 ετών,  προσπαθούν να ανοίξουν τα φτερά τους, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει αέρας για να πετάξουν», μας είπε ο κ. Νίκος, αποτυπώνοντας σε μια φράση όλη την αλήθεια, με την οποία βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι οι νέοι. Αυτήν της ανεργίας, της πενιχρής αμοιβής  και της γενικότερης στασιμότητας.
 
Οικογενειάρχες σε απόγνωση
Αυτή είναι μόνο μία από τις πολλές ανθρώπινες ιστορίες, με τις οποίες έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι οι εθελοντές των κοινωνικών παντοπωλείων. Όπως ανέφερε στο reporter.com.cy ο επικεφαλής των εθελοντών του Κοινωνικού Παντοπωλείου Λάρνακας, Κόκος Γερασίμου, τα μάτια του έχουν δει πολλά τα τελευταία τρία χρόνια, ωστόσο χαραγμένες στη μνήμη του μένουν οι περιπτώσεις οικογενειαρχών ηλικίας 50 περίπου ετών, οι οποίοι είχαν σπεύσει σε απόγνωση έξω από το χώρο του κοινωνικού παντοπωλείου από τις 3 το πρωί, περιμένοντας τους εθελοντές για  να ζητήσουν τρόφιμα.   
 
Σίτιση από το Κοινωνικό Παντοπωλείο
Περίπου 1100 άνθρωποι σιτίζονται σήμερα από το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Λάρνακας, το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα που λειτουργούν στην Κύπρο (ιδρύθηκε το 2012).  Όπως ανέφερε στο reporter.com.cy o Δήμαρχος, Ανδρέας Λουρουτζιάτης, σήμερα παρέχεται στήριξη σε περίπου 220 οικογένειες. Τόνισε πως αριθμός έχει μειωθεί, καθώς παλαιότερα το παντοπωλείο είχε φτάσει να ενισχύει με τρόφιμα 650 οικογένειες. Απέδωσε τη μείωση αυτή που παρατηρήθηκε κυρίως στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.  Η παροχή ειδών πρώτης ανάγκης γίνεται με κάρτες, οι οποίες λήγουν ανά συγκεκριμένη περίοδο και οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων επανεξετάζονται στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων.
Σημειώνεται ότι δίπλα στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, λειτουργεί και το Κοινωνικό Ιατρείο του Δήμου, το οποίο προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας ιατρικής βοήθειας σε δυσπραγούντες συνανθρώπους μας.
 
Όλα στη βάση εθελοντισμού
Τα κοινωνικά παντοπωλεία λειτουργούν κατ’ εξοχήν με εθελοντές. Παρόλο που η παράδοση των πακέτων γίνεται κάθε Παρασκευή, οι εθελοντές εργάζονται καθημερινά για την ετοιμασία τους. Κάποιοι εξ αυτών, βοηθούν ακόμη και γεωργούς, προκειμένου να συγκεντρωθούν φρούτα και λαχανικά.
 
Τα τρόφιμα και τα άλλα ήδη που παρέχονται στον κόσμο που τα έχει ανάγκη, εξασφαλίζονται από δωρεές γνωστών και αγνώστων, είτε είναι πολίτες είτε είναι εταιρείες. Αξίζει να αναφερθεί η εδώ και καιρό εβδομαδιαία ανιδιοτελής προσφορά φρούτων και λαχανικών στο συγκεκριμένο παντοπωλείο από δύο παραγωγούς της πόλης.
 
maria.stylianou@imhbusiness.com 
 

 
 
 

Δειτε Επισης

Κινδυνεύουν δέντρα και πολυετείς καλλιέργειες να ξηραθούν λόγω του καύσωνα-Ανησυχία για νέες αυξήσεις
Περισσότεροι συνοδοί, ενιαία εκπαίδευση, επέκταση Προδημοτικής-Οι καινοτομίες ΥΠΑΝ για τη νέα χρονιά
Μειωμένη παροχή πόσιμου νερού σε περιοχές επαρχιών Λάρνακας και Λεμεσού
Πραγματοποιήθηκαν οι τελετές ορκωμοσίας των νεοσύλλεκτων οπλιτών
Έκοψαν εισιτήριο σε AμεΑ με Ευρωπαϊκή Κάρτα σε εκδήλωση-«Έλλειψη σαφήνειας ως προς την πολιτική που εφαρμόζεται»
Διακοπή ρεύματος στον Άγιο Δομέτιο και Άγιο Άνδρεα λόγω βλάβης στο δίκτυο της ΑΗΚ
Παρέμβαση ΟΑΣΕ για νομοσχέδιο για ποινικοποίηση ψευδών ειδήσεων-Εκδίδει νομική άποψη, έτοιμος να έρθει Κύπρο
Υπεραμύνεται των ενεργειών του για το νομοσχέδιο για fake news ο Τορναρίτης-«Είναι για τους αδύναμους»
Έφυγε ο Ιερομόναχος Χρύσανθος Μαχαιριώτης που έδωσε το ράσο του στον Αυξεντίου
Αυξητική η τάση στο ποσοστό νέων μολύνσεων από ηπατίτιδα στην Κύπρο-Καταρτίστηκε Εθνικό Σχέδιο Δράσης