Ροή νερού για κλάματα στα φράγματα της Κύπρου

Κάτι περισσότερο από τραγική είναι η κατάσταση με την ροή νερού στα φράγματα, καθώς οι ελάχιστες βροχοπτώσεις που είχαμε μέχρι τώρα για την φετινή περίοδο, δεν δημιούργησαν συνθήκες συσσώρευσης νερού στους υδατοφράκτες του νησιού.
Μία ματιά στο σχετικό πίνακα του τμήματος αναπτύξεως υδάτων είναι αρκετή για να καταδείξει την τραγική κατάσταση που επικρατεί.
Αρκεί να αναφέρει κάποιος πως η ροή που είχαμε φέτος είναι 40 φορές πιο λίγη από την αντίστοιχη περσινή. Συγκεκριμένα, ενώ πέρσι  τα φράγματα τέτοια μέρα είχαν μαζέψει  περισσότερα από εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερό, φέτος η ροή ούτε καν φθάνει τα 2.5 εκ.
Ακόμη πιο τραγικό είναι και το γεγονός πως από τα 17 μεγάλα και μικρά φράγματα που  υπάρχουν στη χώρα μας, 5 από αυτά δεν έχουν μαζέψει ούτε σταγόνα κυριολεκτικά. Ροή μηδέν, καταγράφουν τα φράγματα στα Πολεμίδια, Αχνα, Αργάκα, Πομό και Βυζακιά.
 
Αν συνεχιστεί θα γίνουν αποκοπές
Αν και η γενική πληρότητα των φραγμάτων, είναι στο 37%, εάν συνεχιστεί η ανομβρία, τότε εκ των πραγμάτων θα προκύψει  και θέμα με το νερό που διατίθεται για αγροτικούς σκοπούς.
 
Οι καλύτερες αλλά και οι χειρότερες χρονιές της δεκαετίας  
 Σημειώνεται πως οι  μεγαλύτερες ροές στα φράγματα της τελευταίας δεκαετίας σημειώθηκαν  τις περιόδους,  2011/12 με 192 εκ, 2009/10 με 140εκ και 2014/15 με 116 εκ.
Οι χειρότερες της δεκαετίας ήταν, το 2013/14 με μόλις 12.3 εκ, το 2007/08 με 18.7 εκ και το 2005/06 με 24 εκ.

 

 
 
 
 
 
  
 
 

Δειτε Επισης

Χτίζονται γέφυρες συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
Πυρκαγιά σε βιοτεχνία στη Λεμεσό-Κάηκαν σωροί από παλέτα, προστατεύτηκε εργοστάσιο
Στις φλόγες οικία στην επαρχία Λευκωσίας-Ζημιές και σε αποθήκη
Συνελήφθη 33χρονος για κλοπή οχήματος στη Λευκωσία-Εντοπίστηκαν από κινητά μέχρι πορτοφόλια και ταυτότητες
Πλατφόρμα που μετέφερε όχημα έπεσε σε γκρεμό οκτώ μέτρων-Στήθηκε επιχείρηση για διάσωση 35χρονου
Προανήγγειλε επαφές με Πούτιν για την Ουκρανία Τράμπ-Θα συνομιλήσουν την Τρίτη
Το παρασκήνιο της παραίτησης του υφυπουργού Καινοτομίας στην Ελλάδα-Η υπόθεση «Απόλλων» που έφερε εξελίξεις
Νεαρός έτρεχε με 121 χιλιόμετρα στον αυτοκινητόδρομο-Δεν κατείχε άδεια οδήγησης
Έκαψαν όχημα 47χρονου στην Έμπα-Ψάχνουν στοιχεία για εντοπισμό των δραστών οι Αρχές
Ταξιδεύει για Γενεύη ο Τατάρ με το αφήγημα για δύο κράτη στη βαλίτσα-«Το τεφτέρι της ομοσπονδίας έκλεισε»