Ροή νερού για κλάματα στα φράγματα της Κύπρου

Κάτι περισσότερο από τραγική είναι η κατάσταση με την ροή νερού στα φράγματα, καθώς οι ελάχιστες βροχοπτώσεις που είχαμε μέχρι τώρα για την φετινή περίοδο, δεν δημιούργησαν συνθήκες συσσώρευσης νερού στους υδατοφράκτες του νησιού.
Μία ματιά στο σχετικό πίνακα του τμήματος αναπτύξεως υδάτων είναι αρκετή για να καταδείξει την τραγική κατάσταση που επικρατεί.
Αρκεί να αναφέρει κάποιος πως η ροή που είχαμε φέτος είναι 40 φορές πιο λίγη από την αντίστοιχη περσινή. Συγκεκριμένα, ενώ πέρσι  τα φράγματα τέτοια μέρα είχαν μαζέψει  περισσότερα από εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερό, φέτος η ροή ούτε καν φθάνει τα 2.5 εκ.
Ακόμη πιο τραγικό είναι και το γεγονός πως από τα 17 μεγάλα και μικρά φράγματα που  υπάρχουν στη χώρα μας, 5 από αυτά δεν έχουν μαζέψει ούτε σταγόνα κυριολεκτικά. Ροή μηδέν, καταγράφουν τα φράγματα στα Πολεμίδια, Αχνα, Αργάκα, Πομό και Βυζακιά.
 
Αν συνεχιστεί θα γίνουν αποκοπές
Αν και η γενική πληρότητα των φραγμάτων, είναι στο 37%, εάν συνεχιστεί η ανομβρία, τότε εκ των πραγμάτων θα προκύψει  και θέμα με το νερό που διατίθεται για αγροτικούς σκοπούς.
 
Οι καλύτερες αλλά και οι χειρότερες χρονιές της δεκαετίας  
 Σημειώνεται πως οι  μεγαλύτερες ροές στα φράγματα της τελευταίας δεκαετίας σημειώθηκαν  τις περιόδους,  2011/12 με 192 εκ, 2009/10 με 140εκ και 2014/15 με 116 εκ.
Οι χειρότερες της δεκαετίας ήταν, το 2013/14 με μόλις 12.3 εκ, το 2007/08 με 18.7 εκ και το 2005/06 με 24 εκ.

 

 
 
 
 
 
  
 
 

Δειτε Επισης

Μειωμένη παροχή νερού σε Λάρνακα, Λευκωσία και Αμμόχωστο λόγω διακοπής Μονάδας Αφαλάτωσης
Εικοσιτετράωρη απεργία στο Κέντρο ΑμεΑ Άγιος Λάζαρος στη Λάρνακα για την ΑΤΑ
Θλίψη στον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο για το θάνατο του Δρ Άλκη Πιερίδη
Την Πέμπτη η τελευταία μέρα των Παγκυπρίων Εξετάσεων Πρόσβασης 2025
Συνολικά είκοσι μία ειδικές πτήσεις από Λάρνακα-Συνεχίζονται και οι αφίξεις σκαφών από το Ισραήλ
Καίει το Τμήμα Δασών η έκθεση Ελεγκτικής για Ακάμα-Χάθηκε εγγυητική ενός εκατομμυρίου, αυξήθηκε κατά 135% το κόστος
Διασώθηκαν Ισραηλινοί που επέβαιναν σε σκάφος που έφυγε από την Κύπρο-Αποκοιμήθηκε ο καπετάνιος
Σκέψεις για δημιουργία ιστοσελίδας που θα συγκεντρώνει όλο τον δημόσιο τομέα και ενισχύει τη «Διαφάνεια»
Αισιοδοξία για φρένο στην άνοδο τιμών στα καύσιμα λόγω πολέμου, αλλά έρχεται αύξηση έξι σεντ από πράσινη φορολογία
Συνέρχεται στον απόηχο των τριγμών στην Εκκλησία η Ιερά Σύνοδος-Ερωτηματικό η στάση Συνοδικών για Μόρφου