Τάξεις με Αir condition από τη νέα χρονιά στα σχολεία
11:26 - 21 Δεκεμβρίου 2015
Την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις οροφές όλων των δημόσιων σχολείων αποφάσισε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, το οποίο προωθεί δράσεις για την έναρξη εφαρμογής των σχεδίων αυτών από την επόμενη σχολική χρονιά, όπως αποκάλυψε στον «Ρεπόρτερ» ο υπουργός, Κώστας Καδής.
Στόχος, μεταξύ άλλων, είναι ο κλιματισμός των σχολικών αιθουσών με οικονομικό τρόπο, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Για την υλοποίηση του συγκεκριμένου στόχου, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία εκπόνησης σχετικής μελέτης από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες (ΡΑΕΚ, ΑΗΚ και Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού).
Η μελέτη αφορά στις δυνατότητες επέκτασης της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων στα σχολεία της Κύπρου, σε συνάρτηση με την εγκατάσταση παθητικών συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας. «Με την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών συστημάτων σε όλα τα σχολεία, επιτυγχάνεται και η πάγια επιθυμία όλων, μαθητών και εκπαιδευτικών, για κατάλληλο κλιματισμό των σχολικών αιθουσών και δημιουργία υγιεινού και παραγωγικού περιβάλλοντος τόσο κατά τους χειμερινούς, όσο και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες», δήλωσε ο κ. Καδής στον «Ρεπόρτερ». Σύμφωνα με τον Κώστα Καδή η απόφαση καθολικής εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στα σχολεία θα υλοποιηθεί, εκτός και αν προκύψει κάτι από την υπό εξέλιξη μελέτη, που θα ανατρέψει τα δεδομένα. Ωστόσο, ένα τέτοιο ενδεχόμενο φαίνεται απομακρυσμένο. Στόχος είναι αφενός, η ενεργειακή αυτονομία των σχολικών μονάδων της Κύπρου και αφετέρου, η εξοικονόμηση ενέργειας.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Παιδείας, τα φωτοβολταϊκά συστήματα θα εγκατασταθούν σε πρώτη φάση σε σχολεία που είναι κτισμένα σε χαμηλότερο υψόμετρο, όπου υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος για τα κλιματιστικά, λόγω της ζέστης. Μετά θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα σχολεία. Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου θα καθοριστεί, βάσει των αποτελεσμάτων της μελέτης. Σημειώνεται πως φωτοβολταϊκά έχουν εγκατασταθεί σε κάποια σχολεία, με κάποια εξ αυτών να μην έχουν ακόμα τεθεί σε εφαρμογή. «Ο πρώτος μας στόχος είναι να ενεργοποιηθούν τα φωτοβολταϊκα που έχουν ήδη εγκατασταθεί σε σχολεία και μετά να τεθούν επί τάπητος τα αποτελέσματα της μελέτης για τα υπόλοιπα σχολεία. Μεταξύ άλλων, στη μελέτη θα περιλαμβάνονται οικονομικά και άλλα δεδομένα που αφορούν το τεχνικό κομμάτι του έργου. Σε ό,τι αφορά το κόστος, ο κ. Καδής τόνισε ότι αυτό θα καλυφθεί από τα κονδύλια του Υπουργείου Παιδείας, ενώ θα επιχειρηθεί η εξεύρεση επενδυτών, προκειμένου να υπάρξει σύντομη απόσβεση του κόστους εγκατάστασης.
Ένα πιθανό ενδεχόμενο, είναι η επίτευξη συμφωνίας με την ΑΗΚ, έτσι ώστε να παίρνει το παραγόμενο ρεύμα, κυρίως το καλοκαίρι που τα σχολεία είναι κλειστά, και να το εντάσσει στο σύστημα της. Ούτως ή άλλως, οι ανάγκες των καταναλωτών σε ρεύμα είναι περισσότερο αυξημένες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
maria.stylianou@imhbusiness.com
maria.stylianou@imhbusiness.com