Σύρος πρόσφυγας κολυμπούσε εφτά ώρες από την Τουρκία ως τη Σάμο
19:31 - 21 Δεκεμβρίου 2015
Ο Αμιρ Μετρ, ένας νεαρός σύρος που εγκατέλειψε την ρημαγμένη από τον πόλεμο πατρίδα του, κολυμπούσε επί 7 ώρες για να περάσει από την Τουρκία στην Ελλάδα, καθώς δεν είχε τα χρήματα που ζητούσαν οι δουλέμποροι για να τον μεταφέρουν σε κάποιο ελληνικό νησί με πλοιάριο.
Την περιπέτειά του αφηγείται ο ίδιος στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης. Μιλάει για την 7ωρη μάχη που έδωσε να μην πνιγεί, αντιμέτωπος με ισχυρά θαλάσσια ρεύματα και κύματα που έφταναν σε ύψος τα τρία μέτρα, στην περιοχή ανάμεσα στο Γιουζέλτζαμλί της Τουρκίας και τη Σάμο.
Οταν έφτασε στο ελληνικό νησί, ο Αμιρ έβγαλε μια φωτογραφία για να γιορτάσει το κατόρθωμά του. Ομως δεν τελείωσε εκεί η οδύσσειά του. Αναγκάστηκε να περπατήσει άλλες 7 ώρες ως το λιμάνι της Σάμου, να ταυτοποποηθεί, να ταξιδέψει ως τον Πειραιά και από εκεί να διανύσει με τα πόδια την απόσταση ως την Σουηδία, μια πεζοπορία που κράτησε έναν μήνα, για να ζητήσει τελικά άσυλο στην Σκανδιναβική χώρα.
«Κάθε δευτερόλεπτο νόμιζα ότι επρόκειτο να πεθάνω. Ομως συνέχιζα να κολυμπώ. Κοιτούσα μπροστά μου τα βράχια και σκεφτόμουν ότι εκεί βρισκόταν το μέλλον μου.», είπε στην εφημερίδα Sunday Times, για την περιπέτειά του ως την Σάμο, ο Αμιρ Μετρ ο οποίος βρίσκεται πια σε κέντρο ασύλου στη Σουηδία.
Ο Αμιρ ήξερε πάντως πολύ καλά τι έκανε. Η κολύμβηση ήταν η αγαπημένη του ασχολία από παιδί, παράλληλα με το kickboxing. Πριν αρχίσει το ταξίδι του για την Ευρώπη, είχε προπονηθεί στον Λίβανο για πολύωρη κολύμβηση στην θάλασσα.
Καθώς πλησίαζε στην Τουρκική ακτή για να κολυμπήσει ως τη Σάμο, εντοπίστηκε από άνδρες του τουρκικού λιμενικού. Τον κυνήγησαν στην παραλία κι εκείνος βούτηξε στο νερό. Είχε δέσει στη μέση του λίγα ρούχα, ένα usb stick με φωτογραφίες από τη ζωή του στη Συρία, μπάρες με πιπερόριζα για ενέργεια και ένα μικρό κινητό τηλέφωνο.
Ο Αμίρ δεν ειναι ο μόνος που σκέφτηκε να περάσει στην Ελλάδα κολυμπώντας. Οπως ο ίδιος αποκαλύπτει και άλλοι συμπατριώτες του έχουν κάνει το ίδιο. Ολοι μαζί έφτιαξαν μια σελίδα στο Facebook, μέσω της οποίας δίνουν συμβουλές σε άλλους πρόσφυγες που θέλουν να κάνουν το ίδιο, αλλά, όπως παραδέχεται και ο ίδιος, τώρα τα νερά είναι κρύα και το εγχείρημα είναι δύσκολο.