Βάζουν στο περιθώριο το περιουσιακό

Εξελίξεις που θα κρίνουν τη συνέχεια στο Κυπριακό αναμένεται να σημειωθούν τις προσεχείς εβδομάδες, με τις εκτιμήσεις διπλωματικών πηγών να βλέπουν ξεκαθάρισμα του σκηνικού που επικρατεί στις συνομιλίες κατά το πρώτο δίμηνο του νέου έτους.
 
«Ο διάλογος βρίσκεται σε τέλμα εξαιτίας της διάστασης μεταξύ των δύο πλευρών στο Περιουσιακό», ανέφερε στον «Ρ» πηγή που παρακολουθεί τις συνομιλίες, υποστηρίζοντας ότι δεν αποκλείεται να παρακαμφθεί η περαιτέρω συζήτηση του περιουσιακού αυτή την περίοδο για αποφυγή αδιεξόδου. «Είναι μια πιθανότητα», ανέφερε η ίδια πηγή, ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο προσωρινού παγώματος της συζήτησης του περιουσιακού το επόμενο διάστημα ώστε ο διάλογος να μεταφερθεί σε άλλα κεφάλαια, όπως το Εδαφικό (που είναι συνδεδεμένο με το Περιουσιακό) την Οικονομία, όπου οι συγκλίσεις είναι αρκετές ή την εκ περιτροπής προεδρία και άλλα θέματα διακυβέρνησης. Θετικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο εμφανίζεται ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για την Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, προκειμένου να μην χαθεί το μομέντουμ, όπως αναφέρει. Προβληματισμό προκάλεσε στην ε/κ πλευρά η σπουδή του κ. Έιντε να εγείρει έστω και εμμέσως θέμα πενταμερούς διάσκεψης. «Για τα πλείστα θέματα που συζητούμε εναπόκειται στους Κύπριους να αποφασίσουν, στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους μέσω των ηγετών τους, αλλά υπάρχουν κάποια θέματα διεθνούς φύσης και φυσικά δεν μπορούμε να έχουμε τελική λύση πριν να υπάρξει ανάμειξή τους σε κάποια μορφή», είπε. Ο προβληματισμός της κυβέρνησης έχει να κάνει με τη βιασύνη που επιδεικνύει ο κ. Έιντε σε θέματα που δεν είναι του παρόντος. Υπενθυμίζεται ότι θέμα πενταμερούς ήγειρε και στο παρελθόν αλλά προσέκρουσε στην αντίδραση του Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκου Κοτζιά. Η Λευκωσία δεν συζητά θέμα πενταμερούς, που είναι η επιδίωξη της τουρκικής πλευράς για αναβάθμιση του ψευδοκράτους αλλά συζητά πολυμερή/διεθνή διάσκεψη, με τη συμμετοχή των Εγγυητριών Δυνάμεων και της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως φρόντισε να ξεκαθαρίσει δημοσίως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετά τις δηλώσεις του κ. Έιντε. Ο Έιντε μετέφερε στον Πρόεδρο θέματα που συζήτησε με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Α. Νταβούτογλου λέγοντας ότι όλες οι εγγυήτριες δυνάμεις, περιλαμβανομένης της Τουρκίας, προσβλέπουν στο να δουν το πρόβλημα να επιλύεται. Αρχές Ιανουαρίου ο κ. Έιντε θα έχει επαφές με την ελληνική κυβέρνηση. 

Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί συναντώνται σήμερα Κυριακή για να συνεχίσουν τη συζήτηση στο Περιουσιακό και να καθορίσουν την ατζέντα των συναντήσεων που θα έχουν μετά τις γιορτές, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι τον Ιανουάριο θα υπάρξει εντατικό πρόγραμμα συνομιλιών. Ενώπιον των δύο ηγετών αναμένεται να τεθούν εισηγήσεις των διαπραγματευτών Μαυρογιάννη και Ναμί για γεφύρωση διαφορών σε αρκετά από τα κριτήρια που τυγχάνουν επεξεργασίας για το Περιουσιακό. Διπλωματικές πηγές από την ε/κ πλευρά υποστηρίζουν πάντως ότι επί της ουσίας ο Μουσταφά Ακιντζί ενώ δηλώνει ότι συμφωνεί επί της αρχής με τη θέση της ε/κ πλευράς για το δικαίωμα του νόμιμου ιδιοκτήτη να έχει τον πρώτο λόγο επί της περιουσίας του, στις διαπραγματεύσεις επιμένει να προτάσσει το δικαίωμα του χρήστη να έχει προτεραιότητα. 

Ισραηλινό αέριο στην Τουρκία μέσω Κύπρου

Δεν ανησυχεί η Λευκωσία από πιθανή μυστική συμφωνία Νετανιάχου-Ερντογάν

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό δεν είναι άσχετες με τις υπό διαμόρφωση αλλαγές που συντελούνται στην ευρύτερη περιοχή μας, ιδιαίτερα σε Συρία και Ιράκ, που αγγίζουν το κουρδικό και επηρεάζουν την Τουρκία. Στο σκηνικό αυτό σημαίνουσα θέση έχει το ενεργειακό, το οποίο με βάση τον αμερικανικό σχεδιασμό αποτελεί τον καταλύτη για την αναδιάταξη του χάρτη στην περιοχή. Η Λευκωσία παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις επαφές Ισραήλ-Τουρκίας για αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων και δεν φαίνεται να ανησυχεί από τις πληροφορίες περί μυστικής προκαταρκτικής συμφωνίας για συνεργασία Τελ Αβίβ-Αγκυρας στον ενεργειακό τομέα. «Μια τέτοια εξέλιξη ακριβώς βάζει την Κύπρο στην καρδιά των εξελίξεων γιατί είναι προφανές ότι για να μεταφερθεί ισραηλινό φυσικό αέριο στην Τουρκία θα πρέπει να περάσει μέσω Κύπρου», ανέφερε στον «Ρεπόρτερ» κυβερνητική πηγή στη Λευκωσία. Τις πληροφορίες περί μυστικής συμφωνίας που οδήγησε στην αποκατάσταση των σχέσεων του Ισραήλ με την Τουρκία μετά από πέντε χρόνια ψυχρότητας, δημοσίευσε η ισπανική εφημερίδα «El Pais» και αναδημοσίευσαν ισραηλινά, τουρκικά αλλά και αμερικανικά μέσα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, κλειδί για την εξέλιξη αυτή αποτέλεσε το ενδιαφέρον της κυβέρνησης Νετανιάχου να προωθήσει στην Ευρώπη το φυσικό αέριο που έχει εντοπιστεί στο κοίτασμα Λεβιάθαν μέσω της Κύπρου και της Τουρκίας. Όπως αναφέρει η ισπανική εφημερίδα, το Ισραήλ είχε ενδιαφερθεί να καλύψει τις ανάγκες του σε φυσικό αέριο και να εξάγει το πλεόνασμα της παραγωγής του στην Αίγυπτο μέσω των υπαρχόντων αγωγών. Όμως η ανακάλυψη αντίστοιχων κοιτασμάτων στην αιγυπτιακή ΑΟΖ «πάγωσε» αυτή την προοπτική. «Για το Ισραήλ, η διοχέτευση του φυσικού αερίου του κοιτάσματος Λεβιάθαν στην τουρκική ακτή μέσω Κύπρου, θα ανοίξει την πόρτα για εξαγωγές στην ευρωπαϊκή αγορά», αναφέρει το δημοσίευμα υπενθυμίζοντας ότι ο Βενιαμίν Νετανιάχου βρίσκεται σε επαφή με τις κυβερνήσεις των Αθηνών και της Λευκωσίας για την ενεργειακή συνεργασία. «Εμείς συνεχίζουμε κανονικά τον σχεδιασμό μας», ανέφερε στον «Ρ» κυβερνητική πηγή, υπενθυμίζοντας ότι το τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία η τριμερής συνάντηση κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ για την ενεργειακή συνεργασία. Κατά την ίδια πηγή, ο Β. Νετανιάχου σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη το βράδυ της Πέμπτης διαβεβαίωσε ότι οι σχεδιασμοί του Ισραήλ για συνεργασία με τη Λευκωσία δεν έχουν αλλάξει.
 
 
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Το Politico επικρίνει τον Φειδία-«Ο άνθρωπος του Elon Musk στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο»
Οι δύο εταιρείες με έδρα την Κύπρο που επέβελαν κυρώσεις οι ΗΠΑ και το μήνυμα της Julie Davis Fisher
Νέα αναφορά του Πάπα για την Κύπρο-Ζήτησε διπλωματία της ελπίδας
Επίσκεψη Προέδρου Κάτω Βουλής και Αντιπροέδρου ισπανικής Γερουσίας στην Κύπρο
Μετέφερε πρόσκληση για τις Βρυξέλλες στον Αουν ο Πρόεδρος-Εξέφρασε τη σταθερή υποστήριξη της Κύπρου
Επενδύει στα ελληνοτουρκικά ο Φιντάν, ζητά «θάρρος» για το Κυπριακό
Για «οδικό χάρτη» και σημασία συνάντησης Μαρτίου έκανε λόγο ο Ερχιουρμάν
Στόχος Χριστοδουλίδη το θετικό αποτέλεσμα σπό συνάντηση με Τατάρ-«Θα πάω με πνεύμα να βρούμε κοινή συνισταμένη»
Ο πρώτος Πρόεδρος που επισκέπτεται τον Αουν ο Χριστοδουλίδης-Ικανοποίηση για αναγνώριση του ρόλου της Κύπρου
Μεταβαίνει στον Λίβανο για συνάντηση με Joseph Aoun ο Πρόεδρος-Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή