Εργοτάξιο η Λευκωσία το 2016

Τώρα που επιτέλους, μετά από πολλές περιπέτειες, η πλατεία Ελευθερίας μπαίνει στην τελική ευθεία ολοκλήρωσής της, παίρνουν σειρά για υλοποίηση τα έργα που εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον περασμένο Ιούνιο. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε εξαγγείλει την προώθηση έργων που θα συμβάλουν σημαντικά στην ανάπτυξη της οικονομίας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, καθώς και στην αύξηση των θέσεων εργασίας.
 
Τα έργα, σύμφωνα με τα καλοκαιρινά δημοσιεύματα στον Τύπο, θα ξεκινούσαν εντός 2015 ή το αργότερο το 2016, διότι, όπως είχε εξηγήσει τότε ο Πρόεδρος, «η επιλογή των έργων έγινε με βάση την ωριμότητά τους και την ετοιμότητα να βγουν αμέσως σε προσφορές». Μεταξύ των εν λόγω έργων για τη Λευκωσία συμπεριλαμβάνεται η ανάπλαση του τριγώνου Μακαρίου - Ευαγόρου - Στασικράτους, ο εξωραϊσμός της περιοχής του ΓΣΠ και ο διαγωνισμός για την ανέγερση νέου αρχαιολογικού μουσείου στον χώρο του παλαιού νοσοκομείου. Πρόκειται για έργα συνολικής αξίας 120 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία εδώ και χρόνια βρίσκονται θαμμένα στα συρτάρια των αρμόδιων υπηρεσιών του κράτους και του Δήμου της πρωτεύουσας. Σύμφωνα με τη διευθύντρια του Τμήματος Δημοσίων Έργων, Χρυστάλλα Μαλλούπα, αρκετά από αυτά τα έργα έχουν αρχίσει να παίρνουν τον δρόμο τους, και ως εκ τούτου η Λευκωσία εντός του 2016 θα θυμίζει και πάλι εργοτάξιο.

Προσφορές για Καλλιπόλεως
Η ανάπλαση και η μονοδρόμηση των λεωφόρων Μακαρίου και Καλλιπόλεως, συνολικού κατασκευαστικού κόστους 5,9 εκατομμυρίων ευρώ, θα προχωρήσει. Η Καλλιπόλεως πρόκειται για δρόμο με μεγάλη ιστορία, όσον αφορά στους σχεδιασμούς για ανάπλασή της, αφού κατά το παρελθόν είχαν προκληθεί ποικίλες αντιδράσεις από κατοίκους της περιοχής. Τα νέα σχέδια του δρόμου προβλέπουν τη μονοδρόμησή του από την οδό Ευγενίας Θεοδότου μέχρι τη συμβολή με τη λεωφόρο Μακαρίου. Τα αυτοκίνητα, δηλαδή, θα μπορούν να χρησιμοποιούν τον δρόμο μόνο για έξοδο από το κέντρο. Συνεπώς, με τη ρύθμιση αυτή, καθησυχάζεται και η ανησυχία ορισμένων για αύξηση του όγκου των οχημάτων. Να σημειωθεί πως η μονοδρόμηση της λεωφόρου Καλλιπόλεως αποτελεί μέρος του ευρύτερου Σχεδίου Κινητικότητας της πόλης. Το έργο, σύμφωνα με την ενημέρωση από τη διευθύντρια των Δημοσίων Έργων, βρίσκεται σε αναμονή των τελικών μελετών από τις αρμόδιες υπηρεσίες και η προκήρυξη προσφορών υπολογίζεται στο πρώτο τρίμηνο του 2016.

Εξωραϊσμός του ΓΣΠ
Το έργο αφορά στην υλοποίηση σχεδίου ευπρεπισμού και προσωρινού εξωραϊσμού της περιοχής της Αρχιγραμματείας και του χώρου του παλαιού ΓΣΠ. Το συνολικό κόστος ανέρχεται στις 500 χιλιάδες ευρώ. Να σημειώσουμε πως το 2010 το κράτος προκήρυξε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την εκμετάλλευση του χώρου του παλαιού ΓΣΠ, χωρίς ωστόσο να γίνει οποιαδήποτε κίνηση προς υλοποίηση του έργου. Σύμφωνα με την κ. Μαλλούπα, λόγω του ότι το έργο δεν είναι οικονομικά βιώσιμο αυτή τη στιγμή, δεν θα προχωρήσει. Αποτέλεσμα, τα αρχιτεκτονικά σχέδια, που στοίχισαν πολλές χιλιάδες ευρώ, να αραχνιάζουν στα συρτάρια. Παρ’ όλα αυτά, όμως, λήφθηκε η απόφαση της προσωρινής λύσης εξωραϊσμού της περιοχής της Αρχιγραμματείας και του χώρου του παλαιού ΓΣΠ. Η ετοιμασία των σχεδίων οδεύει προς ολοκλήρωση και αναμένεται πως στις αρχές του 2016 θα αρχίσουν και οι εργασίες. Το δεύτερο κομμάτι του έργου, αυτό της ανακαίνισης του ιστορικού κτιρίου της Αρχιγραμματείας και των υπηρεσιών του Υπουργείου Εσωτερικών, συνολικού κόστους 4,9 εκατομμυρίων ευρώ, προωθείται κανονικά και αναμένεται πως το πρώτο δίμηνο του 2016 θα προκηρυχθούν οι προσφορές.

Το αρχαιολογικό μουσείο
Η πρώτη απόφαση για κατασκευή νέου αρχαιολογικού μουσείου χρονολογείται από το 1990. Η ανάγκη για ένα νέο μουσείο είναι μεγάλη, αφού το σημερινό μουσείο χτίστηκε το 1908. Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το έργο αυτό (ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ) θα προκηρυχθεί τον Φεβρουάριο του 2016 και θα διεξαχθεί σε δύο στάδια, με την υποβολή σκαριφημάτων σε πρώτο στάδιο και σε δεύτερο στάδιο με την επιλογή οκτώ συμμετεχόντων για υποβολή προσχεδίων και τρισδιάστατων σχεδίων. Το οικονομικό κόστος του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού υπολογίστηκε στις 445.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι υπάρχει και το ενδεχόμενο της παραχώρησης σε στρατηγικό επενδυτή, για αξιοποίηση, των κρατικών τεμαχίων γης που δεν θα χρησιμοποιηθούν για την ανέγερση του νέου κυπριακού μουσείου. Απόφαση, βεβαίως, που θα ληφθεί μετά την ετοιμασία των αρχιτεκτονικών σχεδίων του νέου μουσείου.

Το θέατρο μεταμορφώνεται σε μέγαρο
Τον Ιούλιο του 2014, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την έναρξη εργασιών αποκατάστασης του Δημοτικού Θεάτρου της Λευκωσίας, με στόχο τη διάσωση και επαναφορά του σε λειτουργία και την αξιοποίησή του ως χώρου φιλοξενίας μουσικών εκδηλώσεων υψηλών προδιαγραφών και όχι μόνο. Δηλαδή, αποφασίστηκε η αποκατάσταση του Θεάτρου με τέτοιο τρόπο, ώστε να μετατραπεί σε Μέγαρο Πολιτισμού. Το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού να προχωρήσει στις αναγκαίες ενέργειες, σε συνεννόηση με τον Δήμο Λευκωσίας, και το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων να ετοιμάσει τις αναγκαίες μελέτες, ώστε να καθοριστεί το ακριβές κόστος αποκατάστασης του Θεάτρου (η στέγη του Θεάτρου κατέρρευσε τον Ιούνιο του 2008). Το συνολικό κόστος υπολογίζεται στα 9 εκατομμύρια ευρώ και το έργο θα προωθηθεί και θα ολοκληρωθεί με τη μέθοδο Design and Build. Μετά από χρόνια, το κράτος είναι σε θέση να προχωρήσει στην προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού εντός Δεκεμβρίου. Όπως εξήγησε η κ. Μαλλούπα, οι διαδικασίες είναι στο τελικό στάδιο, αφού αυτή την περίοδο γίνεται ο έλεγχος των εγγράφων από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους.

Εμπορικό τρίγωνο στο κέντρο
Η ανάπλαση του εμπορικού τριγώνου Μακαρίου - Ευαγόρου - Στασικράτους είναι ένα έργο το οποίο συζητείται εδώ και καιρό. Πρόκειται για έργο το οποίο, όπως υποστηρίζουν οι αρμόδιοι, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της πλατείας Ελευθερίας, θα βοηθήσει στην αναβίωση του σύγχρονου εμπορικού κέντρου της πόλης. Το κόστος ανέρχεται στα 28,8 εκατομμύρια ευρώ. Το έργο βρίσκεται στη διαδικασία παρουσίασης του σχεδίου περιοχής για το τρίγωνο στο Πολεοδομικό Συμβούλιο. Το σχέδιο αυτό προβλέπει αύξηση συντελεστών κάλυψης και δόμησης για το αστικό εμπορικό κέντρο, και απλοποίηση των κινήτρων για αυξημένους ορόφους. Οι προσφορές αναμένεται να προκηρυχθούν εντός του 2016.

Ανάπλαση εξωτερικού τόξου Στασίνου
Στα σχέδια του Δήμου περιλαμβάνεται επανασχεδιασμός του εξωτερικού τόξου της λεωφόρου Στασίνου με ανάκτηση του αστικού χώρου. Η ανάπλαση περιλαμβάνει αρχιτεκτονικό σχεδιασμό για αναβάθμιση της ποιότητας του χώρου, με συνθήκες άνετης διακίνησης, στάσης και θέασης, αυξάνοντας την ελκυστικότητα για τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Με τη διαπλάτυνση, εξυγίανση και εξάλειψη των πολλαπλών εμποδίων των πεζοδρομίων για τη διευκόλυνση των πεζών, την τακτοποίηση και αναβάθμιση του αστικού εξοπλισμού, τη διευκόλυνση της διακίνησης του πεζού προς τη ζώνη της τάφρου, ο χώρος της ανάπλασης γίνεται το κέντρο της κοινωνικής και ψυχαγωγικής ζωής της πόλης, με θέα το ενετικό μνημείο (τα τείχη), και ανακτά τον ρόλο του ως… «Μόλος» για την πόλη της Λευκωσίας. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, αντικείμενο της δράσης αποτελεί η ανάπλαση της λεωφόρου Στασίνου από τον κόμβο στη συμβολή με τη λεωφόρο Ευαγόρου και την πλατεία Ελευθερίας δυτικά, έως και τον κόμβο της γέφυρας Μακαρίου ανατολικά. Περιλαμβάνει τον ανασχεδιασμό του δρόμου και των πεζοδρομίων εκατέρωθεν της περιμετρικής λεωφόρου, με ανάκτηση του μεγαλύτερου τμήματος του δρόμου υπέρ της πεζής διακίνησης και της ποιοτικής αναβάθμισης του χώρου. Η επιφάνεια του δρόμου που θα μετατραπεί σε χώρο διακίνησης πεζών υπολογίζεται σε 3.284 τ.μ. Περιλαμβάνονται ειδικές πρόνοιες για τη βιώσιμη διαχείριση της ανάπλασης, π.χ. σύστημα διαχείρισης ομβρίων υδάτων και απορριμμάτων, καθώς και ενεργειακά αποδοτικός οδικός φωτισμός. Το κόστος του έργου θα ανέλθει στα 28,8 εκατομμύρια ευρώ και οι προσφορές αναμένεται να προκηρυχθούν εντός του νέου έτους.

 
 

Δειτε Επισης

Συννεφιά, βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα