Cihan: ''Αυτά είναι τα σχέδια Τουρκίας-Ισραήλ για αγωγό ΦΑ''
15:34 - 20 Δεκεμβρίου 2015
Λίγα 24ωρα μετά την πληροφορία που είδε το φως της δημοσιότητας περί προκαταρκτικής συμφωνίας για την εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και τα σχέδια για οικονομικό deal στο φυσικό αέριο, τα διεθνή μέσα φιλοξενούν αναλύσεις και γνώμες ειδικών ως προς το τι μπορεί να σημάνει η εφαρμογή όσων συζητήθηκαν ανάμεσα στις δύο πλευρές, καθώς και πόσο σημαντική μπορεί να αποδειχθεί μια τέτοια εξέλιξη για την περιοχή.
Σύμφωνα με τους Financial Times, οι οποίοι επικαλούνται ανώτατους ισραηλινούς αξιωματούχους, η συνάντηση Ισραήλ-Τουρκίας πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στην Ελβετία και σε αυτήν συμμετείχαν ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Ισραήλ Yossi Cohen, ο Joseph Ciechanover, ειδικός απεσταλμένος του Νετανιάχου στην Τουρκία, καθώς και ο Feridun Sinirlioglu, υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, ο οποίος έχει διατελέσει υπηρεσιακός ΥΠΕΞ.
Βάσει της προκαταρκτικής συμφωνίας, το Ισραήλ θα δημιουργήσει ταμείο αποζημιώσεων για το θάνατο δέκα Τούρκων ακτιβιστών που επέβαιναν στο πλοίο «Mavi Marmara» κατά το ρεσάλτο των Ισραηλινών κομάντο, δήλωσε ο αξιωματούχος μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας. Η Τουρκία παράλληλα θα αποσύρει όλες τις διεκδικήσεις της κατά του Ισραήλ.
Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Cihan αναφέρει ότι η Αγκυρα αναμένει από το Ισραήλ να ξεκινήσει την παράδοση 30 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως, από τα οποία τα 10 δις θα προορίζονται για την Τουρκία και τα άλλα 20 θα προμηθεύουν με φυσικό αέριο την Ευρώπη μέσω της Τουρκίας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες και αναφορές της εφημερίδας Haberturk, η τουρκική πλευρά θεωρεί άκρως ανταγωνιστική την τιμή των 199 δολαρίων για 1.000 κυβικά μέτρα. Πέραν αυτού, τόσο το Cihan, όσο και τα μεγαλύτερα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται στα σχέδια κατασκευής του εν λόγω αγωγού, ο οποίος σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες θα έχει μήκος 550 χιλιόμετρα, θα καταλήγει στο λιμάνι της Μερσίνας και το κόστος του αναμένεται να ανέλθει στα 2.5 με 3 δις δολάρια. Εφόσον υπογραφεί τελική συμφωνία το επόμενο διάστημα, η κατασκευή αναμένεται να διαρκέσει περί τα τρία χρόνια.
Πάντως, πέραν της προσπάθειας της Τουρκίας να απεξαρτηθεί ενεργειακά από την Ρωσία, ιδίως μετά τα τελευταία γεγονότα της κατάρριψης του αεροσκάφους, είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση της χώρας αναζητεί άλλες παροχές ΦΑ, όπως το Αζερμπαϊτζάν με το οποίο στις αρχές Δεκεμβρίου συμφώνησαν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία του αγωγού φυσικού αερίου TANAP, με στόχο να ολοκληρωθεί πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία, που σήμερα είναι το 2018.