Q-carbon: Είναι σκληρότερο και λαμπερότερο από το διαμάντι αλλά δεν κάνει για κόσμημα

Επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα υλικό το οποίο είναι λαμπερότερο και σκληρότερο από το φυσικό διαμάντι, αλλά οι πιθανότητες να φορεθεί από το ωραίο φύλο είναι ελάχιστες, αφού οι εφαρμογές που θα μπορούσε να έχει είναι εντελώς διαφορετικές.

Πρόκειται για τον Q-άνθρακα, μία ουσία που οι ερευνητές του North Carolina State University πέτυχαν να δημιουργήσουν μπλέκοντας ίνες άνθρακα με τη βοήθεια λέιζερ, η ακτινοβολία του οποίου ήταν κατά πολύ συντομότερη μίας ριπής οφθαλμού – δηλαδή 200 νανοδευτερόλεπτα. Αυτό διαρκεί 200 δισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου, αλλά είναι αρκετός χρόνος για να θερμάνει τον άνθρακα στους 3.700 βαθμούς Κελσίου. Οι αριθμοί αυτοί δεν απέχουν πολύ από τη θερμότητα που χρειάστηκε για να δημιουργηθούν στα έγκατα της γης τα φυσικά διαμάντια ένα δισεκατομμύριο ή και περισσότερα χρόνια πριν.


Στη συνέχεια, οι ερευνητές άφησαν τον άνθρακα να κρυώσει και έσπασαν τα άτομά του σε μια ειδική κρυσταλλική δομή. Το αποτέλεσμα ήταν μια νέα ουσία που δεν έχει υπάρξει ξανά στη Γη και που έχει μερικές μοναδικές ιδιότητες.

 
"Έχουμε δημιουργήσει μια τρίτη στερεά φάση του άνθρακα», δήλωσε ο Jay Narayan, ερευνητής και μέλος της ομάδας έρευνας του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας.

Το μόνο μέρος που μπορεί να βρεθεί κάτι τέτοιο στη φύση, όπως είπε, είναι ενδεχομένως στον πυρήνα κάποιων πλανητών.

Αυτή η νέα ουσία έχει κάποιες ιδιότητες που το κάνουν να διαφέρει από τα διαμάντια. Είναι σκληρότερο, αλλά και σιδηρομαγνητικό. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μαγνητιστεί. Θα μπορούσε να γίνει ένα πολύ χρήσιμο υλικό, λένε οι ερευνητές.

Επίσης διαθέτει έντονη λάμψη που θα μπορούσε να κάνει τις ηλεκτρονικές οθόνες λαμπρότερες και καθαρότερες.

Το μέλλον του στην ιατρική

Οι μηχανικοί μπορούν επίσης μέσω της διαφοροποίησης των εκρήξεων λέιζερ να δημιουργήσουν δομές διαμαντιού στον Q-άνθρακα, ώστε να φτιάξουν νανοβελόνες ή μικροβελόνες, μικροστίγματα ή μεγάλης επιφάνειας ταινίες που θα μπορούσαν να διοχευτεύσουν φαρμακευτικές ουσίες στον ανθρώπινο οργανισμό, όπως δήλωσε ο Narayan, σημειώνοντας ότι μια τέτοια τεχνολογία θα ήταν επίσης αρκετά φθηνότερη.

Τα νανοδιαμάντια είναι στο επίκεντρο της έρευνας για την καταπολέμηση του καρκίνου. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Drexel είναι μη τοξικά και γι αυτό η επιστημονική κοινότητα έχει εστιάσει στη χρήση τους για την διοχέτευση φαρμακευτικών ουσιών μέσα σε καρκινικούς όγκους στον εγκέφαλο.

Ωστόσο ο Q-άνθρακας είναι τόσο νέα εφεύρεση  που θα πρέπει ακόμη να μελετήσουμε τις ιδιότητές του για να τον γνωρίσουμε καλύτερα, όπως σημειώνουν οι επιστήμονες.
 
Πηγή: CNN
 

Δειτε Επισης

Άγρια δολοφονία στην Ινδία-Έριξε τον κωφάλαλο γιο της σε ποτάμι με κροκόδειλους
Κορυφώνεται η αγωνία για τη Ράφα μετά τα ισραηλινά πλήγματα-Η CIA στις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία
Το σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι από τους Ουκρανούς αξιωματούχους-«Πύραυλος, drone, πύραυλος»
Επιδρομή της Ρωσίας στο Κίεβο, εκρήξεις και στη Μόσχα
Οι ΗΠΑ ολοκληρώνουν την κατασκευή προβλήτας στη Γάζα-Βάζουν δύσκολα οι καιρικές συνθήκες
Στο Κάιρο οι διαμεσολαβητές της Χαμάς-«Αν συνεχιστεί η επίθεση του Ισραήλ δεν θα υπάρξει συμφωνία»
Λευκός Οίκος: Ελπίζουμε πως πολύ σύντομα θα επιτευχθεί μια τελική συμφωνία για εκεχειρία στη Γάζα
«Χωρίς πρόοδο στο θέμα των ομήρων η επιχείρηση στη Γάζα θα ενταθεί»-Προειδοποιεί ο ΥΠΑΜ του Ισραήλ
Ο Τζον Σουίνι που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας αναλαμβάνει την πρωθυπουργία
Σε ισχύ οι νέοι κανόνες της ΕΕ για ανεξαρτησία και πολυφωνία των ΜΜΕ