Αποκομμένοι από την ΕΕ αισθάνονται οι Κύπριοι

Ο Κύπριος αισθάνεται λιγότερο συνδεδεμένος με την ΕΕ, επιθυμεί όμως την ανάληψη πιο δραστήριου ρόλου από το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο.
 
H δημοσκόπηση «Parlemeter» 2015 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία διεξήχθη στα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την εταιρεία δημοσκοπήσεων TNS opinion κατά το χρονικό διάστημα 19-29 Σεπτεμβρίου 2015, επικεντρώνεται ειδικά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε ζητήματα σχετικά με την αφοσίωση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το τι σημαίνει να ανήκεις σε αυτήν, στην ταυτότητα, στην ιθαγένεια, στις πολιτικές προτεραιότητας και στις αξίες. Όσον αφορά ειδικά τα ευρήματα για την Κύπρο, καταγράφεται μια αυξητική τάση του ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης στην Κύπρο για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, παρόλο που είναι ευρεία η άποψη ότι η φωνή των Κυπρίων ως Ευρωπαίων πολιτών δεν ακούγεται στα θεσμικά όργανα της ΕΕ.
 
Ενδιαφέρον για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις
 
Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τα ευρωπαϊκά θέματα, το 41% των Κυπρίων, άνω των 40 ετών, δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, καταγράφοντας μιας αύξηση της τάξης του 3% σε σύγκριση με το «Parlemeter» για το 2013. Αντίστοιχα, στην ΕΕ των 28 ο μέσος όρος αγγίζει το 54% σημειώνοντας αύξηση κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2013. Παρόλο που το 58% των Κυπρίων δηλώνει ότι ενημερώθηκε πρόσφατα από τα ΜΜΕ για κάποιο θέμα του ΕΚ, ένα ποσοστό του 67% θεωρεί ότι δεν είναι καλά πληροφορημένοι σχετικά με τις δραστηριότητες του ΕΚ. Στα ίδια επίπεδα καταγράφεται και ο μέσος όρος της ΕΕ των 28 που δηλώνει επίσης μη ενήμερος (63%).
 
Βαθμός σύνδεσης με την ΕΕ και ιδιότητα μέλους
 
Ο Κύπριος ως Ευρωπαίος πολίτης δηλώνει ότι αισθάνεται πολύ λιγότερο συνδεδεμένος με την ΕΕ παρά με τη χώρα ή την πόλη και το χωριό του. Συγκεκριμένα, το 88% δηλώνει συνδεδεμένος με την κωμόπολη, την πόλη ή το χωριό του, και το συντριπτικό 95% με τη χώρα του. Μόλις το 32% δηλώνει ότι αισθάνεται συνδεδεμένος με την ΕΕ. Αντίστοιχα, στην ΕΕ των 28, παρόλο που ο μέσος όρος όσων δηλώνουν πιο κοντά στη χώρα τους ή την πόλη τους βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με αυτά των Κυπρίων, εντούτοις ένας στους 2 Ευρωπαίος αισθάνεται συνδεδεμένος με την ΕΕ.
 
Αυξητική τάση παρουσιάζεται στα ποσοστά των Κυπρίων που βρίσκουν θετικό το γεγονός ότι η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ. Το 36% (αύξηση κατά 2%) εκλαμβάνει ως θετική την παρουσία της Κύπρου στην ΕΕ. Το 30% τη θεωρεί αρνητικό (αμετάβλητο ποσοστό σε σχέση με το 2013), με το υπόλοιπο 34% να μην τη θεωρεί ούτε αρνητικό ούτε θετικό. Στην ΕΕ των 28, ο αντίστοιχος μέσος όρος φθάνει το 55%, ενώ πολύ χαμηλότερο είναι το ποσοστό που θεωρεί αρνητική την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ, μόλις 15%.
 
Η φωνή των Ευρωπαίων Πολιτών
 
Περαιτέρω, οι Κύπριοι δεν εκτιμούν ότι μετρά η φωνή τους ως Ευρωπαίων πολιτών στην ΕΕ. Σχεδόν οκτώ στους δέκα (79%, αύξηση κατά 4% σε σύγκριση με το 2013) πιστεύουν ότι η φωνή τους δεν ακούγεται στην ΕΕ, ενώ αντίστοιχα στην ΕΕ των 28 την άποψη αυτή συμμερίζονται οι πέντε στους δέκα (ποσοστό 56%, αύξηση επίσης κατά 3%). Επιπλέον, το 68% πιστεύει ότι η φωνή της Κύπρου δεν μετρά στην ΕΕ. Αντίθετα, στην ΕΕ των 28 ο μέσος όρος όσων συμμερίζονται αυτή την άποψη είναι πολύ μικρότερος, αγγίζοντας το 34% με το 61% να συμφωνεί ότι η χώρα του ακούγεται στην ΕΕ.
 
Ο ρόλος του ΕΚ
 
Σημαντικά ευρήματα καταγράφονται, τέλος, για την άποψη των Κυπρίων ως προς το ρόλο του ΕΚ. Μόλις το 26% των Κυπρίων έχουν θετική εικόνα για το ΕΚ, παρουσιάζοντας περαιτέρω μείωση των ποσοστών σε σχέση με το 2013, ενώ το 45% διατηρεί μια ουδέτερη εικόνα. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι και στην ΕΕ των 28 ο μέσος όρος όσων έχουν την ίδια με τους Κυπρίους άποψη βρίσκεται στα ίδια επίπεδα (46% έχουν ουδέτερη εικόνα, 24% θετική). Το 74% των Κυπρίων θα ήθελαν το ΕΚ να διαδραματίζει πιο σημαντικό ρόλο απ` ότι διαδραματίζει σήμερα, ενώ στην ΕΕ των 28 ο μέσος όρος είναι σαφώς χαμηλότερος φθάνοντας στο 44%.
 
Οι προτεραιότητες του ΕΚ
 
Όσον αφορά τις προτεραιότητες του ΕΚ οι Κύπριοι θα ήθελαν το ΕΚ ν` αναπτύξει πολιτικές σ` επίπεδο ΕΕ κατά πρώτο λόγο στην αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (67%) και κατά δεύτερο στη βελτίωση της προστασίας των καταναλωτών και της δημόσιας υγείας (52%). Επίσης στην ΕΕ των 28 πρώτη προτεραιότητα τίθεται η αντιμετώπιση της φτώχειας (51%), ωστόσο λόγω του φλέγοντος ζητήματος της προσφυγικής κρίσης τίθεται δεύτερη σε σειρά προτεραιότητας η υιοθέτηση πολιτικής για τη μετανάστευση που να τίθεται σ` εφαρμογή μετά από διαβούλευση με τις χώρες προέλευσης. Όσον αφορά τις αξίες που θα πρέπει να υπερασπίζεται το ΕΚ, το 79% προκρίνουν την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το 36% την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

Πηγή: ΚΥΠΕ
 
 
 

Δειτε Επισης

Έδωσε γραμμή στον Τατάρ ο Φιντάν-Βλέπει «κοινό μέλλον» μέσα από διχοτόμηση
Αντί να σβήσει τις φωτιές, έριξε και άλλο λάδι ο Χαρτσιώτης-Οι χειρισμοί, η ύποπτη συγκυρία και οι παραδοξότητες
Δύο νεκροί από τις πυρκαγιές στην Καλιφόρνια-Μάχη με τέσσερα «100% ανεξέλεγκτα» μέτωπα
Εκκρεμεί μεγάλος αριθμός προστίμων από τις κάμερες-Έτσι μπορείτε να τα πληρώσετε
Κατήγγειλε τον αστυνομικό για χρηματισμό και δεν τον πίστεψαν-Με προεκτάσεις η σύλληψη μέλους για διαφθορά
Υπόδειγμα συνεργασίας η Τριμερής Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου-Κοινές προσεγγίσεις στα μεγάλα θέματα
Στα €150-€250 το συνολικό ετήσιο κόστος του «Πληρώνω όσο πετώ» για τον καταναλωτή
Συνεχίζεται ο διασυρμός της Αστυνομίας-Συνελήφθη άλλο ένα μέλος για αδικήματα διαφθοράς
Ξαναζεσταμένο φαγητό οι αποφάσεις της συνάντησης Χαρτσιώτη με Αστυνομία-Εντόπισαν προβλήματα, ψάχνουν ουσιαστικές λύσεις
Στην κρισιμότερη καμπή του το Κυπριακό εκτιμά ο γ.γ. του ΑΚΕΛ