Σ. Λαβρόφ: ''Είμαστε έτοιμοι για συνάντηση με την Τουρκική και την Τ/κ πλευρά''

Οποιαδήποτε προσπάθεια επιβολής τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων στο Κυπριακό δεν θα ήταν παραγωγική για τις προσπάθειες επίλυσής του, τόνισε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε δηλώσεις μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη.

Ο κ. Λαβρόφ εξέφρασε επίσης την εκτίμηση της Μόσχας για τη θέση που τήρησε η Λευκωσία μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία και είπε ότι γίνονται προσπάθειες για υπονόμευση των προσπαθειών για επίλυση του Συριακού.

Κατά τη συνάντηση, Κασουλίδης και Λαβρόφ συζήτησαν το Κυπριακό, την ενδυνάμωση των εμπορικών σχέσεων Κύπρου-Ρωσίας, την κρίση στη Συρία και το θέμα της Ουκρανίας.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι ο κ. Λαβρόφ ενημερώθηκε για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό και ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την εκτίμησή του προς τη Μόσχα για τη θέση αρχών που τηρεί η Ρωσία.

Επίσης ανέφερε ότι η κυπριακή πλευρά τόνισε πως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει κρίσιμο ρόλο να διαδραματίσει κυρίως στην περίπτωση που υπάρξει λύση του Κυπριακού, προκειμένου να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις για την εφαρμογή της λύσης.

Επίσης, ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε την ανησυχία της κυπριακής πλευράς για την αδικαιολόγητη κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία, σε μια περίοδο κατά την οποία υπάρχει αυξημένη πολιτική σύγκλιση για το θέμα της Συρίας.

Επεσήμανε ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να προσφέρει οποιαδήποτε ανθρωπιστική βοήθεια χρειαστεί στη Ρωσία π.χ. για απομάκρυνση Ρώσων πολιτών, εάν υπάρξει ανάγκη, από τη Μέση Ανατολή.
 
Ερωτηθείς για σνδεχόμενη συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη, ο κος Λαβρόφ δήλωσε ότι η ρωσική πλευρά είναι έτοιμη για διευθέτηση συνάντησης μετά την ακυρωθείσα επαφή με τον Μουσταφά Ακιντζί, ενώ αίσθηση προκάλεσε και η πληροφορία ότι θα ακούσει τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Βελιγράδι όπου θα βρεθούν και οι δύο, για να δει τί έχουν να πούν στην Ρωσία. 
 
Από την πλευρά του κος Κασουλίδης και ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε πώς το επεισόδιο ανάμεσα σε Ρωσία και Τουρκία δεν θα επηρεάσει με κανέναν τρόπο την επίλυση του Κυπριακού.  

Δειτε Επισης

Έκθεση Σούπερμαν για καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συνέλευση της Μεσογείου
CMC: Στα χέρια της ΕΤΥΦΑ ο χρόνος άφιξης του ‘Προμηθέας’ στην Κύπρο
Χριστοδουλίδης: Η στήριξη της υπαίθρου πρωταρχικός στόχος για την Κυβέρνηση
Αλλαγές στην νομοθεσία για τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών ενέκρινε η Βουλή
Μεγαλύτερος σε αριθμό εκλογέων ο Δ. Πάφου ακολουθεί ο Δήμος Ανατολικής Πάφου
Η Βουλή ενέκρινε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης
Η Βουλή εξέφρασε αλληλεγγύη με Σλοβακία μετά την απόπειρα κατά του Πρωθυπουργού
Η Ολγκίν δεν κατάλαβε το Κυπριακό, ισχυρίζεται ο Τ/κ πρώην διαπραγματευτής
Να παραιτηθεί αν δεν έχει βούληση για λύση ο Τατάρ, ζητά ο Ερχιουρμάν
Διαχείριση μετανάστευσης εκτός ΕΕ ζητούν 15 κράτη μέλη, μεταξύ τους η Κύπρος