Αμφισβητούμενες περιοχές στο Αιγαίο και το casus belli
16:25 - 02 Δεκεμβρίου 2015
Τις περιοχές, τις οποίες αμφισβητεί η Τουρκία στο Αιγαίο, παρέθεσε σε δηλώσεις του στον Reporter, ο Στρατηγός εν αποστρατεία Φοίβος Κλόκκαρης, κληθείς να σχολιάσει τις συνεχείς παραβάσεις και παραβιάσεις, στις οποίες προβαίνει η Τουρκία στο Αιγαίο.
Εξήγησε δε τη διαφορά μεταξύ «παραβίασης» και «παράβασης», λέγοντας ότι η παραβίαση αφορά στον εναέριο χώρο ενός κράτους ενώ η παράβαση αφορά στο FIR.
Σύμφωνα με τον Φοίβο Κλόκκαρη, η Τουρκία αμφισβητεί:
- τα όρια του FIR Αθηνών, τα οποία είναι κατοχυρωμένα από τον Διεθνή Οργανισμό Αεροπλοΐας και κατ΄ επέκταση αμφισβητεί τον θαλάσσιο χώρο έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο.
- το καθεστώς των περίπου 152 νησίδων και βραχονησίδων της Ελλάδας στο Αιγαίο.
Επιπλέον, πρόσθεσε ο Στρατηγός, η Τουρκία αμφισβητεί το κατοχυρωμένο από τη σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας, δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα της από 6 σε 12 ναυτικά μίλια και θεωρεί ότι εν λόγω επέκταση αποτελεί casus belli (αιτία πολέμου).
Η Τουρκία, επεσήμανε ο Στρατηγός, θεωρεί ότι το Αιγαίο είναι κλειστή θάλασσα και ως εκ τούτου, η Ελλάδα δεν έχει το δικαίωμα να αυξήσει τα χωρικά της ύδατα από 6 σε 12 ναυτικά μίλια.
Αμφισβητεί ταυτόχρονα:
- τον εναέριο χώρο της Ελλάδας, ο οποίος καθορίζεται στα 10 ναυτικά μίλια και απαιτεί όπως καθοριστούν στα 6.
- το δικαίωμα των νησιών του ανατολικού Αιγαίου στην υφαλοκρηπίδα και στην ΑΟΖ.
Η Τουρκία συστηματικά, είπε ο Φοίβος Κλόκκαρης, παραβιάζει το status quo στο Αιγαίο, όπως καθορίζεται από τη συνθήκη της Λοζάνης και επιδιώκει μια de facto κατάσταση με στόχο να την νομιμοποιήσει, μετατρέποντας την σε de jure