Τρία έργα για την Αγία Νάπα

Προχωρούν και με την επίσημη έγκριση της κυβέρνησης τρία έργα ανάπλασης του κέντρου της Αγίας Νάπας τα οποία αφορούν την αποκατάσταση, ανάδειξη και προβολή του Μεσαιωνικού Μοναστηριού, την αναδιαμόρφωση και ανάπλαση της βόρειας περιοχής του κέντρου της Αγίας Νάπας και την διαμόρφωση θεματικού αστικού πάρκου/ Δημοτικού κήπου. Τα έργα αναμένεται να στοιχίσουν πέραν των τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ.
 
 
Σε δελτίο Τύπου του Δήμου Αγίας Νάπας αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος με τον Δήμαρχο Γιάννη Καρούσο «ανακοινώθηκαν τα έργα που έχουν εγκριθεί στα πλαίσια του χαρακτηρισμού της Αγίας Νάπας ως αστικού κέντρου και των έργων της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα ανακοινώθηκε η έγκριση τριών σημαντικών έργων μέσω των οποίων θα αρχίσει η αναβάθμιση του κέντρου της Αγίας Νάπας, που αποτελούν το αποκορύφωμα των προσπαθειών που καταβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια για αποκατάσταση των αδικιών που υφίστατο η Αγία Νάπα».
 
Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου τα έργα αφορούν την «Αποκατάσταση Ανάδειξη Προβολή Μεσαιωνικού Μοναστηρίου Αγίας Νάπας»,  την  «Αναδιαμόρφωση - Ανάπλαση της Βόρειας περιοχής του κέντρου της Αγίας Νάπας (οδών Τεύκρου Ανθία - Γιαννάκη Παππουλλή)» και την  «Διαμόρφωση Αστικού Πολυλειτουργικού Πάρκου». Τα έργα έχουν συνολικό προϋπολογισμό πέραν των 4 εκατομμυρίων ευρώ.
 
Τα συγκεκριμένα έργα, προστίθεται «αποτελούν εδώ και χρόνια μέρος του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού του Δήμου Αγίας Νάπας, στα πλαίσια τόσο του εμπλουτισμού της τουριστικής εμπειρίας όσο και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των δημοτών. Οι προτάσεις αυτές ζυμώθηκαν και τεκμηριώθηκαν κατά τη διάρκεια του προηγούμενου χρόνου μέσω στρατηγικού σχεδιασμού» .

Το πρώτο έργο που είναι η «Αποκατάσταση-Ανάδειξη-Προβολή Μεσαιωνικού Μοναστηρίου Αγίας Νάπας» αφορά την «επανάχρηση του κτιριακού κελύφους του Μοναστηριού ως Μουσείο και Κέντρο Ερευνών και Μελετών που θα εξυπηρετεί την τοπική κοινωνία και ιδιαίτερα τους νέους, θα αναδεικνύει και προβάλλει την θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου διεθνώς και θα προσελκύει ερευνητές και επισκέπτες σε τοπικό και διεθνές επίπεδο. Το κτίριο διατηρείται και προστατεύεται ενώ παράλληλα λειτουργεί ως μουσείο σύμφωνα με τις σύγχρονες Ευρωπαϊκές προδιαγραφές».

Πρόθεση του Δήμου είναι «η δημιουργία ενός πολυχώρου - σύμβολο πολιτισμού, γραμμάτων και τεχνών, ενός πυρήνα που θα αποτελεί σημείο αναφοράς για τον πολιτισμό, για την πόλη της Αγίας Νάπας και την ευρύτερη περιοχή. Το Μουσείο θα επικοινωνεί και θα αλληλεπιδρά με τη πόλη επιτρέποντας την ενσωμάτωση των δραστηριοτήτων της, σε αστικές και κοινωνικές ομάδες. Ο προϋπολογισμός της συγκεκριμένης δράσης ανέρχεται στο ενάμιση εκατομμύριο ευρώ».
 
Το δεύτερο έργο που αφορά την «Αναδιαμόρφωση-Ανάπλαση Βόρειας περιοχής του κέντρου της Αγίας Νάπας (οδών Τεύκρου Ανθία-Γιαννάκη Παππουλλή)» περιλαμβάνει έργα ανάδειξης εισόδων προς το κέντρο  (τοπιοτεχνήσεις με σημάνσεις, φωταγώγηση και χρήση επιλεγμένων χρωμάτων και υλικών) και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τη βελτίωση προσβασιμότητας (διαμόρφωση νέας διατομής οδικού δικτύου, διαπλατύνσεις πεζοδρομίων, μονοδρομήσεις, ένταξη δικτύου ποδηλατοδρόμου, διαμόρφωση χώρων στάθμευσης, προσβασιμότητα ΑΜΕΑ, διευκολύνσεις πεζών). Επίσης περιλαμβάνει δημιουργία χώρους πλατείας για υπαίθριες εκδηλώσεις / δράσεις, σκίαση διαδρομής με πράσινο ή/και άλλα μέσα και αναβάθμιση οδικού φωτισμού».
 
Στο δελτίο Τύπου αναφέρεται πως «η ανάπλαση είναι αναγκαία για την επιβίωση της περιοχής η οποία βρίσκεται σε μαρασμό. Κατά τη μελέτη διαπιστώθηκαν αρκετά προβλήματα ότι δηλαδή υπάρχουν ελάχιστοι διαθέσιμοι χώροι στάθμευσης, το πλάτος των πεζοδρομίων δεν είναι ικανοποιητικό, ενώ ο δρόμος παρουσιάζει συμφόρηση και δυσχεραίνει την κυκλοφορία των πεζών. Ακόμα διαπιστώθηκε ότι η εικόνα είναι απωθητική για τους επισκέπτες και δυσκολεύει την καθημερινή ζωή των κατοίκων, ενώ πολλά υποστατικά κατά μήκος του δρόμου είναι κλειστά και εγκαταλειμμένα. Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται στο 1.3 εκατομμύρια ευρώ».  
 
Το τρίτο έργο που αφορά την «Διαμόρφωση Θεματικού Αστικού Πάρκου/ Δημοτικού Κήπου» και χωροθετείται στην περιοχή δυτικά του κέντρου. Το έργο περιλαμβάνει δίκτυο διαδρομών και πλατειών, διαμορφωμένες εισόδους με χώρους στάθμευσης, διαμόρφωση υπηρεσιών πάρκου με χώρο υγιεινής και περίπτερο εκδρομικό χώρο, υδάτινες διαμορφώσεις και παιδότοπο, ηλεκτροδότηση, φωτισμό και ανακύκλωση νερού ποτίσματος. Στο πάρκο θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα «Ανάδοχος Δέντρου», όπου οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται για την τοπική πανίδα και χλωρίδα και να  εμπλουτίζουν το πάρκο, φυτεύοντας το δικό τους δέντρο, του οποίου θα θεωρούνται ανάδοχοι. Ακόμα θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται για την ανάπτυξη του μέσω διαδικτύου».
 
Η συγκεκριμένη δράση σημειώνεται στο δελτίο Τύπου «θα αποτελέσει ένα πνεύμονα πρασίνου για το κέντρο όπου διαπιστώθηκε κατά της διάρκεια της έρευνας έλλειψη ελεύθερων δημόσιων χώρων. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στο ενάμιση εκατομμύριο ευρώ».  

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα
Διαβεβαιώσεις Αναπληρωτή Γενικού Ελεγκτή ότι η Υπηρεσία θα συνεχίζει το έργο της