Επίσκεψη Λαβρόφ στην Κύπρο με πολλαπλά μηνύματα για την Τουρκία
18:16 - 02 Δεκεμβρίου 2015
Σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα κατά των εγγυήσεων στην Λύση του Κυπριακού, αλλά και πρόθεση αποκλιμάκωσης της έντασης με την Τουρκία απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ που επισκέφθηκε την Κύπρο.
Εγγυήσεις
Το Κυπριακό κυριάρχησε στις επαφές του Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος κατά τις επαφές του τάχθηκε ξεκάθαρα κατά των εγγυήσεων . Ο Ρώσος ΥΠΕΞ είπε ότι η Ρωσία ήταν πάντα συνεπής στη στήριξή της προς τις προσπάθειες που καταβάλλει η Κύπρος για εξεύρεση μιας λύσης στο πρόβλημα, στην βάση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ και μιας κοινά αποδεκτής λύσης από τις δύο κοινότητες.
Υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια επιβολής τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων ή διαιτησίας δεν είναι παραγωγική. Ερωτηθείς για τη θέση της Ρωσίας στο θέμα των ξένων εγγυήσεων, ο κ. Λαβρόφ είπε ότι η λύση πρέπει να διασφαλίζει ότι η ασφάλεια είναι εγγυημένη πάνω σε μια νέα βάση και ότι αυτή η βάση είναι συμφωνημένη και από τις δύο κοινότητες. Μόλις εξευρεθεί αυτή η συμφωνία, είπε, το ΣΑ του ΟΗΕ θα διαδραματίσει τον κύριο ρόλο. Αφορά την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία να λάβει αποφάσεις για τις εγγυήσεις, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η επίσκεψη του κου Λαβρόφ πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο έντονης διπλωματικής κινητικότητας για την επίλυση του Κυπριακού και με τον Δεκέμβριο καθοριστικό μήνα για την πορεία των διαπραγματεύσεων.
Θυμίζουμε πώς την Πέμπτη 3/12 καταφθάνει στην Κύπρο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι. Ενα 24ωρο πριν, και κατά την διάρκεια της παράνομης επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου στα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης απάντησε σε ερώτηση για το θέμα των εγγυήσεων, λέγοντας ότι το θέμα αυτό, οι εμπλεκόμενες πλευρές το έχουν αφήσει για το τέλος, καθ’ό,τι αφορά την κοινή αντίληψη και συμφωνία πέντε πλευρών και όχι της μιας ή της άλλης. Πάντως, εκτενή αναφορά στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τον ρόλο – κλειδί που μπορούν να διαδραματίσουν έκανε και ο Τούρκος πρωθυπουργός.
Τουρκία
Ο κ. Λαβρόφ ευχαρίστησε τη Λευκωσία για τη δήλωσή της και τη γενικότερη στάση της μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους SU-24 από τουρκικά F-16. Εξέφρασε επίσης ενδιαφέρον για το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στην ευρύτερη περιοχή της ως παράγοντας σταθερότητας της περιοχής.
Όπως ήταν φυσικό, ο κος Λαβρόφ ρωτήθηκε για το πρόσφατο επεισόδιο με την Τουρκία και το πώς θα αντιδράσει η ρωσική πλευρά από τώρα και στο εξής, πέραν των οικονομικών μέτρων κατά της. «Δεν θα αρνηθώ συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό μου στο Βελιγράδι», τόνισε, προσθέτοντας παρ’όλα αυτά ότι μια μέρα μετά το περιστατικό είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, ωστόσο δεν άκουσε αυτά που περίμενε ότι θα άκουγε. Τα βλέμματα τώρα στρέφονται στην σύνοδο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.
Ενδεικτική, τέλος, ήταν και η δήλωση του Ι. Κασουλίδη, κατά τη διάρκεια δεξίωσης στη Ρωσική Πρεσβεία στη Λευκωσία, με την ευκαιρία των 55 χρόνων από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, που είπε ότι «ήταν κάτι πολύ περισσότερο από μια εθιμοτυπική επίσκεψη». Η Κύπρος, επισήμανε ο κ. Κασουλίδης, «υπήρξε ανέκαθεν ένας σταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή, χωρίς κρυφή ατζέντα και με την ειλικρινή ευχή της επίτευξης συνεργασίας με όλες τις γειτονικές χώρες έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια περιοχή ειρήνης και ευημερίας». Εξέφρασε, παράλληλα, «την ετοιμότητα μας να παρέχουμε τη βοήθεια μας σε όλες τις προσπάθειες που έχουν ως στόχο την επίτευξη σταθερότητας στην περιοχή και της ασφάλειας των χωρών μας και των πολιτών μας».