Παίρνει μορφή το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ - Τα φαβορί και οι «δυνατοί» καινούργιοι

  • Διεκδικούν όλοι οι νυν εκτός από πέντε
  • Η σφαγή των αμνών στην Λευκωσία – Ποιοι προηγούνται και ποιοι μπορούν να μπουν σφήνα
  • Τι γίνεται αν χαθεί έδρα
  •  Κερύνεια – Το όχι του Χρίστου Χριστόφια, η επιστροφή του Μαυροχάννα και ο ΔΗΚΟικός    
  • Πάφος: Ο σίγουρος και αυτοί που θέλουν την προοπτική της πενταετίας. 
  •  Συνωστισμός δυνατών ονομάτων στην Αμμόχωστο
  • Λεμεσός – Η πιο ξεκάθαρη επαρχία 
  • Λάρνακας – Κούρσα για τον δεύτερο
 
 
Πολύ κοντά στο κλείσιμο του ψηφοδελτίου για τις βουλευτικές εκλογές, βρίσκεται το ΑΚΕΛ. Μέσα Ιανουαρίου συνέρχεται η Κεντρική  επιτροπή του κόμματος για τις τελικές αποφάσεις σε σχέση με τους 56 που θα αποτελέσουν του εκλεκτούς με τους οποίους το κόμμα θα πορευθεί στις βουλευτικές εκλογές του προσεχούς Μαίου.
 
Με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή την στιγμή, απομένουν μόλις μερικές πινελιές, οι οποίες ωστόσο είναι και αυτές που θα κάνουν, σύμφωνα με πληροφορίες από την Εζεκία Παπαιώαννου και την μεγάλη διαφορά στο στοίχημα - αν μη τι άλλο - της διατήρησης των ποσοστών και των 19 εδρών που κατέχει σήμερα στο κοινοβούλιο το κόμμα.
 
Όλοι οι νυν εκτός από πέτνε  
Από τους νυν βουλευτές του ΑΚΕΛ στο νέο ψηφοδέλτιο θα βρίσκονται όλοι πλην πέντε: Νίκος Κατσουρίδης, Σταύρος Ευαγόρου και Γιάννος Λαμάρης δεν θα επαναδιεκδικήσουν καθώς έχουν ήδη συμπληρώσει τις θητείες, ενώ εκτός ψηφοδελτίου αποφάσισε να μείνει και ο βουλευτής Κερύνειας Πάμπος Παπαγεωργίου ο οποίος όπως επεσήμανε και σε πρόσφατη συνέντευξη του στον Ρεπόρτερ, θεωρεί πως έχει κλείσει ο κύκλος του στα κοινοβουλευτικά έδρανα.  Δεν διεκδικεί επίσης έδρα και βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις Πανίκος Σταυριανός.

Τα νέα ονόματα ωστόσο που θα προστεθούν στο ψηφοδέλτιο, κάνουν, κάποιους περισσότερο κάποιους λιγότερο, από τους δεκατέσσερις που  επαναδιεκδικούν να μην αισθάνονται και τόσο άνετα ότι θα καθίσουν στα έδρανα και στην επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο.
 
Η σφαγή των αμνών στην Λευκωσία – Ποιοι προηγούνται και ποιοι μπορούν να μπουν σφήνα
 
Μεγαλύτερο ενδιαφέρον από πλευράς ΑΚΕΛ, το οποίο μάλιστα υπό κάποιες προϋποθέσεις μπορεί να εξελιχθεί και σε «σφαγή»,  παρουσιάζεται στην επαρχία της Λευκωσίας όπου  από την μία υπάρχουν κάποια ξεκάθαρα φαβορί, από την άλλη όμως στο ψηφοδέλτιο θα προστεθούν και ονόματα που μπορούν να κάνουν την ανατροπή.
 
Από τις 6 έδρες του ΑΚΕΛ στην Λευκωσία, η μία είναι… καπαρωμένη από τον Γενικό Γραμματέα του κόμματος Άντρο Κυπριανού  ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου.
 
Από εκεί και πέρα δεδομένη, με βάση τις δημοσκοπήσεις τουλάχιστον, πρέπει να θεωρείται η επανεκλογή της Ειρήνης Χαραλαμπίδου, ενώ την κενωθείσα θέση στα έδρανα του Νίκου Κτατσουρίδη αναμένεται να καταλάβει ο πρώην Κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.
 
Εύκολα φαίνεται να επανεκλέγεται και ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Γιώργος Λουκαίδης, κάτι που φαίνεται να συμβαίνει και με τον νυν βουλευτή Άριστο Δαμιανού.
 
Μάχη για να κρατήσει την έδρα της θα δώσει η Στέλλα Δημητρίου Μισιαούλη, ενώ αρκετά και δυνατά είναι και τα ονόματα που θα προσπαθήσουν να «εκθρονίσουν» ένα από τους πέντε νυν βουλευτές τουλάχιστον.
 
Ανάμεσα σε αυτούς: Ο Πανίκος Χάμπας, ΓΓ της ΕΚΑ ο οποίος ποντάρει στην ανάγκη εκπροσώπησης του αγροτικού κόσμου ρου ΑΚΕΛ στο κοινοβούλιο. Σημειώνεται πως ο κ. Χάμπας με πολύ λίγες ψήφους δεν κατάφερε εκλογή στις προηγούμενες βουλευτικές. 
 
Δυναμικό παρόν στις εκλογές αναμένεται να δώσει και ο Χρίστος Χριστοφίδης με τις δικές του, όχι ευκαταφρόνητες πιθανότητες εκλογή καθώς επίσης και ο Μάριος Χαννίδης ο οποίος συγκεντρώνει τις δικές του πιθανότητες καλής παρουσίας στο ψηφοδέλτιο. Για το ψηφοδέλτιο της Λευκωσίας προτάθηκε επίσης ο δημοσιογράφος του Μιχάλης Μιχαήλ.
 
Τι γίνεται αν χαθεί έδρα
Όλα αυτά εάν το ΑΚΕΛ καταφέρει να διατηρήσει τα ποσοστά του και τις 19 έδρες. Σε περίπτωση ωστόσο που υπάρξει απώλεια ποσοστών και χαθεί μία έδρα, τότε αυτό σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές θα γίνει στην επαρχία της Λευκωσίας. Σε αυτή την περίπτωση θα γίνει η "σφαγή των αμνών" και κανένας δεν θα μπορεί να προβλέψει πιο τρανταχτό και βαρύ χαρτί του κόμματος θα μείνει εκτός κοινοβουλίου.
 
Κερύνεια – Το όχι του Χρίστου Χριστόφια, η επιστροφή του Μαυροχάννα και ο πρώην ΔΗΚΟικός    
 Μεγάλο ενδιαφέρον από πλευράς ΑΚΕΛ παρουσιάζει και η επαρχία της Κερύνειας η οποία είναι και η πρώτη που «σφραγίζει» σήμερα το ψηφοδέλτιο.
Η πρώτη είδηση της επαρχίας έρχεται από τον ΓΓ Γραμματέα της ΕΔΟΝ, ο Χρίστο Χριστόφια, ο οποίος αν και προτάθηκε από πολλές ομάδες αποφάσισε τελικά να μην είναι υποψήφιος.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του, δεν ήθελε το όνομα του και η υποψηφιότητα του να διασυνδεθούν με τα όσα γράφονται και λέγονται για την διακυβέρνηση του πατέρα του Δημήτρη Χριστόφια.
 
Η μη επαναδιεκδίκηση της έδρας από τον Πάμπο Παπαγεωργίου, θα έλεγε κάποιος ότι ανοίγει τον δρόμο στην Ελένη Μαύρου να επιστρέψει στην βουλή, ωστόσο η δυναμική στήριξη που έτυχε το όνομα του πρώην βουλευτή Κερύνειας Κλαύδιου Μαυροχάννα προμηνύει μεγάλη μάχη.
Το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ Κερύνειας θα συμπληρώσει ένας πρωήν ΔΗΚΟικός, ο πλαστικός χειρουργός Αντρέας Χειμωνίδης, ο οποίος κατέρχεται ως Νέες Δυνάμεις με πολύ δυνατή όμως στήριξη και αναμένεται να προσπαθήσεει να κάνει την έκπληξη ξεπερνώντας τόσο την κ. Μαύρου όσο και τον κ. Χατζηχάννα.
 
Πάφος: Ο σίγουρος και αυτοί που θέλουν την προοπτική της πενταετίας.
Αρκετά πιο απλά είναι τα πράγματα με το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ στην Πάφο, όπου ο Αντρέας Φακοντής είναι  αδιαφιλονίκητος για επανεκλογή.
Παρόλα αυτά υπάρχει ενδιαφέρον για τους υπόλοιπους τρεις που θα συμπληρώσουν το ψηφοδέλτιο, καθώς με την εκλογή του ο κ Φακοντής θα συμπληρώσει τρίτη θητεία, δεν θα έχει δικαίωμα επανεκλογής και συνεπώς θα θέλουν να κτίσουν τις δικές τους βάσεις για προοπτική εισόδου στο κοινοβούλιο στις μεθεπόμενες εκλογές.
 
Λεμεσός – Η πιο ξεκάθαρη επαρχία  
Ξεκάθαρα για το ΑΚΕΛ φαίνεται να είναι τα πράγματα για την επαρχία της Λεμεσού, όπου επαναδιεκδικούν με πολύ καλές πιθανότητες επιτυχίας, όλοι οι νυν βουλευτές, Αδάμου Αδάμος, Καυκαλιάς Αντρέας , Μέσης Χρίστος και Κώστα Κώστας, ενώ την έδρα του κ Λαμάρη αναμένεται να καταλάβει ο Δήμαρχος Πολεμιδιών και επρχιακός γραμματέας του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου ο οποίος θα κατέλθει σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις στην Λεμεσό.
 
Θέση στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ στη Λεμεσό, αναμένεται να πάρουν επίσης η δικηγόρος Αργεντούλλα Ιωάννου, ο Νέαρχος Ιωάννου του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού, ο πρώην Γενικός Διευθυντής του ΚΟΑ Κώστας Παπακώστας και ο ακαδημαϊκός Νίκος Τριμυκλινιωτης.
 
Συνωστισμός δυνατών ονομάτων στην Αμμόχωστο
Στην πιο ρευστή επαρχία, αναφορικά με τις πιθανότητες εκλογές τείνει να εξελιχθεί για το ΑΚΕΛ η Αμμόχωστος.
Πλην του Σταύρου Ευαγόρου, διεκδικούν οι νυν βουλευτές Χριστάκης Τζιοβάνης, Σκεύη Κουκουμά και Γιαννάκης Γαβριήλ.
Την θέση του κ. Ευαγόρου αναμένεται να καταλάβει σύμφωνα με όλες τις μέχρι τώρα ενδείξεις η πρώην υπουργός Εργασίας Σωτηρούλλα Χαραλάμπους.
Σίγουρη επίσης για επανεκλογή θεωρείται η κυρία Κουκουμά ενώ από εκεί και πέρα την δική τους μάχη με καλές μάλιστα πιθανότητες επιτυχίας για να μπουν στην βουλή θα δώσουν ο πρώην Υπουργός Παδείας Αντρέας Δημητρίου, ο οποίος θα κατέλθει ως Νέες Δυνάμεις και ο υπεύθυνος των Οικονομικών του ΑΚΕΛ και πρώην Κεντρικός Οργανωτικός Αμμοχώστου Νίκος Ιωάννου ( Πόλεμος), ο Δήμαρχος Δερύνειας Άντρος Καραγιάννης και ο δημοσιογράφος του ΡΙΚ Νίκος Κέττηρος ο οποίος ήταν επίσης υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές του 2011.
 
Λάρνακας – Κούρσα για τον δεύτερο
Σε κούρσα για την δεύτερη έδρα της Λάρνακας, θα εξελιχθούν οι βουλευτικές για το ΑΚΕΛ καθώς θεωρείται αδιαφιλονίκητος για επανεκλογή ο νυν βουλευτής Γιώργος Γεωργίου.
Από εκεί και πέρα την έδρα του Πανίκου Σταυριανού θα προσπαθήσουν να καταλάβουν αξιόλογα επαρχιακά στελέχη.
Το μεγάλο ερωτηματικό έχει να κάνει με την ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπη Κυρίτση, ο οποίος ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν θα είναι υποψήφιος.
Παραδοσιακά στο ΑΚΕΛ ο ΓΓ της ΠΕΟ όχι μόνο είναι υποψήφιος, αλλά και εκλέγεται με ευκολία. Κάτι όμως που δεν ισχύει στην περίπτωση του κ. Κυρίτση, λαμβάνοντας υπόψη το παράδειγμα του 2011.
Δυνατή υποψηφιότητα στο ΑΚΕΛ Λάρνακας αναμένεται να είναι αυτή του Φανή Χριστοδούλου ο οποίος είναι πρώην επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λάρνακας και ξέρει πολύ καλά τα… κατατόπια της επαρχίας.
Στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ, τέλος θα ενταχθεί και ο δικηγόρος Χρίστος Πουτζιουρής.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών
Ποινικούς ανακριτές για το σκάνδαλο των διαβατηρίων ζητά το ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο
Καρφιά ΔΗΣΥ σε Χαρτσιώτη-«Δεν υπάρχει κατατεθειμένο νομοσχέδιο στη Βουλή»